Милош Ковић: Апел показао да се кључни део духовне и интелектуалне елите определио за правду

„Има нас у овом тренутку 10.330, нас, потписника апела за одбрану Косова и Метохије. Међу нама је дванаест архијереја наше Цркве, осам академика преко стотину професора универзитета у Београду, Новом Саду, Нишу, Косовској Митровици, Источном Сарајеву и у Бањој Луци, око стотину педесет доктора наука. Затражили смо само то – да се конфликт замрзне и да се не предамо, да не напуштамо Косово – српски Јерусалим“, рекао је проф. др Милош Ковић на представљању четворокњижја митрополита црногорско-приморског Амфилохија „Ново косовско распеће“

Са представљања четворокњижја митрополита Амфилохија

У крипти подгоричког саборног храма Васкрсења Христовог синоћ је, у оквиру „Косовско-метохијске вечери“, многобројној публици представљено четворокњижје Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија „Ново косовско распеће“.

Ради се о Митрополитовим дневничким записима из Метохије из 1999. године, након Кумановског споразума којим је окончана тромјесечна војна агресија НАТО пакта на СРЈ, као и о његовим текстовима, есејима и интервјуима о Косову и Метохији.

На почетку вечери приказан је документарни филм „Косово – универзум бола“, аутора Ранка Ђиновића.

Проф. др Милош Ковић казао је да се Београд ових дана сјетио косовског завјета.

„Има нас у овом тренутку 10.330, нас, потписника апела за одбрану Косова и Метохије. Међу нама је дванаест архијереја наше Цркве, осам академика преко стотину професора универзитета у Београду, Новом Саду, Нишу, Косовској Митровици, Источном Сарајеву и у Бањој Луци, око стотину педесет доктора наука. Затражили смо само то – да се конфликт замрзне и да се не предамо, да не напуштамо Косово – српски Јерусалим. Да не напустимо ових 120 хиљада наших сународника и суграђана“, казао је Ковић.

Додао је да се кључни дио духовне и интелектуалне елите између правде и силе опредијелио за правду.

„Између подвига и страха, ми се опредјељујемо за подвиг, између незнања и знања, на страни смо знања, између вере и невере, погађате – вера. Рекао бих, настојимо да будемо на путу Косовског завета“, поручио је професор Ковић.

Проф. др Милош Ковић

Он је подсјетио да се ових дана много прича о томе како Црква не треба да се мијеша у политику.

„Опет – резултат незнања и, рекао бих, лоше воље. То што је Црква одвојена од државе не значи да Црква не треба да се изјашњава и о политичким питањима“, сматра Ковић.

Додаје да су књиге Митрополита Амфилохија дио те приче.

„Ко је био са народом и остао са народом и у Метохији и на Косову? Шта је ко радио у оном тешком и смутном времену? У овим књiгама Митрополит Амфилохије сведочи о косовском завету и o времену у којем живимо. То ће остати као предрагоцена грађа за историчаре који долазе“, поручио је професор Ковић.

Проф. др Мило Ломпар

Проф. др Мило Ломпар каже да се од нас данас тражи од нас да прихватимо да злочин и насиље на Косову и Метохији није било ништа друго до наша воља и наша сагласност.

„То је кључно што не смемо учинити“, поручио је професор Ломпар.

Наслов, скраћивање и опрема: Стање ствари

(Митрополија црногорско-приморска, 15. 1. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Амфилохије није напао Председника наше Отаџбине, већ је изразио бојазан (а није једини у томе) да ће Председник издати КиМ!!!!
  А за самог Председника је врло значајно да баш сада и опет чује бојазан од стране великог броја умних људи, да Он нема потребе да жури у коначном решавању „косовског проблема“ када је очигледно да део тзв.“мећународне заједнице“ (без Русије, Кине, Индије…) зна да не могу да остваре свој „пројекат Косово“ без сагласности Србије!!!!
  А Председнику Србије нико није дао бланко право да баш ОН буде тај који ће да учини државни преседан да се Србија као чланица УН одрекне од дела своје територије оружаном побуном и агресијом отете!!!!!!
  Председник Србије, (са просеком на Правном 9,44) намерно неће да види да има у рукама Устав Србије http://www.ustavni.sud.rs/page/view/139-100028/ustav-republike-srbije , Резолуцију 1244 https://getosrbija.box.com/s/fafip5v7b7j2fww8v6s07489p6rjql9u и да је потребно да при свим политичким контактима са западним државама-наводне „пријатеље Србије“, треба да подсећа да потписи свих држава потписница Хелсиншког завршног акта о безбедности и сарадњи ОЕБС https://getosrbija.box.com/s/dx6z0ifoh13zyxvadwliweb8m25pyvvs , треба да важи и за остале које су такође ставиле свој потпис на тај документ, а не само за оне нејаке и слабе државе!!!!

 2. Председник Србије активно спроводи политику мира и неотпора непријатељу!!!! Председник својим дирљивим реченицама хоће да нам подваљује замлаћујући нас дијалоговањем и неразумним захтевом да ми ми морамо да „изналазиамо решење“ када су Они, Албанци и та Међународна заједница (без Русије, Кине, Индије..) поставили ту неједначину, и да милом и силом отму наш Космет!!???
  Што је они не реше, већ хоће да Ми признамо нетачан резултат као правнообавезујући, ()заборављајући да се он, само пре пре неколико месеци заклео на Уставу и Јеванђељу https://www.youtube.com/watch?v=ep_ru-JPGU0 )!!!!??
  Председник Србије, (са просеком на Правном 9,44) намерно неће да види да има у рукама Устав Србије http://www.ustavni.sud.rs/page/view/139-100028/ustav-republike-srbije , Резолуцију 1244 https://getosrbija.box.com/s/fafip5v7b7j2fww8v6s07489p6rjql9u
  То онда значи да потписи свих држава потписница Хелсиншког завршног акта о безбедности и сарадњи ОЕБС https://getosrbija.box.com/s/dx6z0ifoh13zyxvadwliweb8m25pyvvs, важи само за оне нејаке и слабе джаве а не и за остале које су такође ставиле свој потпис????

Оставите коментар