Европска унија истражује кинески пројект брзе железнице у Мађарској и Србији

(GB Times, 20. 2. 2017)

Како се наводи у извештајима, Европска унија истражује истакнути кинески железнички пројекат који треба да повеже српску престоницу са Будимпештом у Мађарској, што је део кинеских амбиција за формирање трговинског појаса и градње инфраструктуре.

gbtimes-eu

Фајненшел тајмс је писао у понедељак да Европска унија процењује финансијску одрживост пројекта вредног 2,89 милијарди долара и истражује да ли он крши законе Европске уније о јавним набавкама који прописују јавне тендере за велике транспортне пројекте.

„Службе комисије процењују усаглашеност пројекта са законима Европске уније. У току је дијалог са националним властима“,  изјавио је портпарол Европске комисије за Фајненшел тајмс.

Очекује се да унапређивање триста педесет километара дуге пруге између Будимпеште и Београда на ниво брзе железнице скрати време путовања између две престонице са осам на свега три часа.

Показни пример за кинески план новог Пута свиле

Надоградња пруге Београд-Будимпешта се сматра показним примером у оквиру кинеске иницијативе „Пут и појас“  – коју је први предложио кинески председник Си Ђинпинг 2013. године – а чији је циљ да повећа трговинску размену путем инфраструктурних инвестиција у земљама дуж древног Пута свиле од Азије до Европе и Африке.

Железница је такође део такозване Замаљско-поморске експресне руте која је отворена прошлог месеца и која се пружа од Мађарске, кроз Србију и Македонију, до грчке луке Пиреј која је у кинеском власништву.

Бриселска провера је усредсређена на Мађарску, чланицу Европске уније и прву европску државу која је са Кином потписала иницијативу „Појас и пут“.

Уговор вредан 1,8 милијарди долара, који се односи на мађарски део планиране железнице, потписан је на састанку кинеских и представника средњоевропских и источноевропских држава, одржаном у Литванији прошлог новембра – али изгледа да је реч о споразуму који није доступан за јавност.

Према наводима Фајненшел тајмса, споразум између Мађарске и Кине именовао је Кинеску међународну железничку корпорацију и Извозно-увозну банку Кине за извршиоца и финансијера пројекта, док мађарска Државна железница треба да обави његову имплементацију.

Мађарска може бити оглобљена ако истрага покаже да је дошло до кршења закона Европске уније о јавним набавкама, наводи извештај, додајући да ова истрага може да доведе до затегнутости у односима између Брисела и Пекинга.

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading