Зашто је Хрватска одблокирала Србију на путу ка ЕУ?

Прочитајте два текста исте фарсе:

hrv-sr-eu

1. Два дана пре скидања хрватске блокаде за поглавље 26, у дипломатским круговима се знало да ће Хрватска попустити пре средине јануара, пишу Новости.рс

Како је београдском листу потврђено из више извора, притисци Берлина и Беча, али и Вашингтона, очито су дали резултат, а комесар за проширење Јоханес Хан добио је задатак да „погура” и српску страну да покаже добру вољу, како би поглавље што пре било отворено и затворено.

Загреб је применио готово исти сценарио према Србији као што су Словенци упорно радили са Хрватском, док је преговарала са ЕУ, а исти је и расплет као у време хрватско-словеначког граничног спора.

Интервенисали су Американци и још једном показали да чланице ЕУ и НАТО највише слушају Белу кућу. Телефонски позив америчког потпредседника Џоа Бајдена новом хрватском премијеру Андреју Пленковићу био је довољан да дође до скидања блокаде Србији.

„Два су најважнија разлога што је Загреб пожурио да послуша своје партнере. Канцеларка Меркел, као једини истински европски лидер, ионако сада има великих проблема код куће, па јој „хрватско-српски сукоб” у ЕУ сигурно не треба. Друго, Американцима Србија треба као партнер у борби против тероризма и могуће нове избегличке кризе, али и контроле све агресивнијег исламизма у БиХ“, рекао је један од истакнутих дипломата у Загребу који изванредно познаје прилике на Балкану.

2. Шта пише у српском документу који је „подигао хрватску рампу”

У Министарству просвете, науке и технолошког развоја је оверен анекс Меморандума о сарадњи у области издавања уџбеника на језику и писму националних мањина.

Њим ће бити обезбеђена 84 нова уџбеника на језицима мањина које се у Србији школују на матерњем језику.

Анекс је потписан између Завода за уџбенике, ресорног министарства и представника седам националних мањина, које се у Србији школују на матерњем језику.

Ресорно министарство је потписало анексе меморандума са представницима бугарског, бошњачког, хрватског, румунског, русинског и мађарског националног савета национале мањине, а са националним саветом албанске мањине биће потписан анекс са истим условима, али када почне реализација Меморандума.
Према анексима Меморандума, који су данас потписани, предвиђено је обезбеђивање 84 додатна наслова, од чега 25 на босанском језику, 12 на бугарском, 18 на хрватском, три на мађарском, пет на румунском, пет на русинском и 16 на словачком.

Сам Меморандум је потписан 24. марта ове године зарад потпуне имплементације Акционог плана за преговарачко поглавље 23.

Меморандум је дефинисао припрему и штампу уџбеника за основну школу на језику националних мањина, а за ту активност је из буџета издвојено 134 милиона динара.

Меморандумом који је потписан у марту дефинисано је да ће национални савети за сваку наредну годину доставити листу приоритетних уџбеника за наредну школску годину.

Министар просвете Младен Шарчевић је том приликом изјавио да је ово још један од примера добре сарадње с представницима националних мањина.

Завод за уџбенике је, према његовим речима, спреман и они имају довољно ресурса.

Како је објаснио, Србија не може донети уџбеник из матерњег језика за неку националну мањину, већ само „обавља техничку страну”, а Завод је спреман за то, тачније, спреман је за штампање.

„Нигде не постоји кочница у свему овоме и ово је само један облик сарадње”, поручио је он.

Председник Комисије за образовање, координације националних већа националних мањина у Србији Есад Џуџо је рекао да се данашњим потписивањем анекса о недостајућим уџбеницима са министарством и Заводом заокружило питање недостајућих уџбеника у настави на језицима националних мањина

„То је велики корак, нарочито за припаднике националних мањина”, поручио је он и додао да је остваривање права националних мањина додатни импулс европском путу Србије.

Меморандумом из марта је предвиђено, не рачунајући уџбенике на албанском, штампање 57 наслова, од чега је до сада одштампано 24, а 33 је у процесу одобравања, након којег ће ући у процедуру штампања.

Извор: Новости.рс/Танјуг/Б92

(Србија јавља, 25. 12. 2016)Categories: Преносимо

Tags: ,

Оставите коментар