OffGuardian: Напомене о развоју западног наратива о неуспелом пучу у Турској

Чињеница да је Гардијан пружио позитиван публицитет Фетулаху Гулену, човеку кога је турски председник Ердоган оптужио да стоји иза неуспелог пуча, може да укаже на неке сложене чињенице и сучељеност различитих лојалности. Као нагло и обновљено поновно откривање дуге историје бруталности које је чинила Ердоганова влада, што је недавно емитивао Би Би Си.

Извор: Твитер

Извор: Твитер

Гардијанов чланак је чак сугерисао да је пуч можда инсценирао Ердоган како би повећао сопствену популарност. Ово је врло занимљиво. Уопштено говорећи само режими којима се противимо или које настојимо да демонизујемо се оптужују за мрачне радње и операције под лажном заставом.

Изгледа да је Ердоган  тренутно у амбивалентној позицији у  односу на своје господаре из Вашингтона. Овакав развој догађаја можда није неповезан са Ердогановим недавним покушајима да се помири са Русијом.

Ердоган захтева Гуленово изручење, а Сједињене Америчке Државе траже доказе да је овај умешан пре него што одреде своју позицију, шта год то значили. Поред тога, изгледа да је ваздушна база Инџилрик још увек привремено затворена за употребу од стране Пентагона, из разлога који су и даље нејасни.

Временом ће се наравно открити више. Али можемо да у најмању руку оцртамо обрисе једног настајућег наратива. Извештавање о Ердогановој бруталности није више недопустиво у неолибералним медијима. И Гулен нам се продаје као прихватљивија потенцијална алтернатива.

Видећемо у ком правцу ће се ово развијати.

OffGuardian је платформа људи са различитих делова Планете, који су незадовољни политиком пуштања коментара на „правом“ Гардијану одлучили да направе свој сајт 

Изворник: Hints at a developing western narrative on the failed coup in Turkey?, 16. јул 2016.

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-807Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар