Православље живот вечни: И Финце у Устав (СПЦ)!

Можете ли на ХРТ да замислите кајрон: „Свим кршћанима који данас славе Кристово ускрснуће честитамо празник“? Можете ли поменути кајрон да замислите како упорно, иритантно прелази преко екрана са толико непотребних речи? Они би написали (претпостављам, не пада ми на памет да проверавам): „Срећан празник!“ или нешто томе слично. Никакве кршћане мимо себе не би тражили, не би имали потребу да се обазиру на „верска осећања“ оних који нису римокатолици.

tv-hram_660x330

У Митрополији београдско-карловачкој СПЦ ствари стоје другачије. У дневном термину ТВ Храм, коју уређује руководство те митрополије, пригодне васкршње песме су наткриљене честитком која не гласи једноставно: „Христос васкрсе!“ или „Срећан празник!“ Митрополија са својим просвећеним и прогресивним ТВ уредништвом не брине само о верницима СПЦ.

„СВИМ ХРИШЋАНИМА КОЈИ ДАНАС СЛАВЕ ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО ЧЕСТИТАМО ПРАЗНИК!“

На мах сам помислио да празничком честитком не заборављају на православне Финце, једине православце који ни Васкрс не славе по Јулијанском календару, одн. игноришу  анатему која то изричито забрањује. (Осим Финаца, сви православни који су увели нови календар у Цркву, Васкрс и све празнике повезане са Васкрсом славе по Јулијанском календару.) Тих је Финаца, кажу статистике, 58 000, што је далеко испод једног промила у светским размерама, ако њихов број упоредите са 225-300 милиона православних у свету. Заиста, неки би се православни Финац могао осетити запостављеним, готово изопштеним из нашег празничног славља. (Узгред, СПЦ заправо нема обичај да екскомуницира било кога, чак ни екстремне безбожнике и прогонитеље Цркве. Само је у новије време отпочела та пракса, но да бисте били почаствовани таквим „изопштењем“ морате починити неки озбиљан деликт. Поклоните, на пример, неку имовину монасима.) Сви славе, благо су еуфорични рекло би се, а стварно није немогуће да би у нашој све посећенијој Србији могао да се нађе, баш овог празника, и неки Финац, па још православац. Али, и то је у реду. Није суштина у броју. „Стадо моје мало“.

На други поглед, ипак, кајрон је намењен онима којих је у Србији пет одсто. Можда шест. Када је њима неки велики празник, на ТВ екранима у Србији све време стоји празнична честитка без икаквих напомена. Једноставно пише: „Срећан Божић“, на пример. У Србији! Нигде се нико не брине о већини оних који тај празник не славе тог дана, по том календару. Оних који су остаци остатака хришћана на овим просторима, и који уопште нису исте вере. Да, добро сте прочитали. Већина хришћана (ма колико то били само номинално, но то је друга тема) у Србији су, просто, хришћани. Православци су хришћани. Не-православци нису хришћани. Екстремно? Искључиво? Никако. То је основа хришћанске еклисиологије, дакле учења о Цркви. То учење би требало најбоље да познају управо у званичним институцијама СПЦ, па и на каналу који потписује Митрополија београдско-карловачка. То је канал црквеног мејнстрима.

Назвати православне „онима који данас славе Васкрсење Христово“ значи увредити Цркву Божју, која је Једна, Света, Саборна и ПРАВОСЛАВНА.

Ту стоји знак једнакости, баш овако: хришћанска = православна. Редудантно је рећи: православни хришћанин. Као и: исламски муслиман. На то нас је подсетио претходни, мање популистични папа када је истакао да је заправо једина Црква она којој је он тада био на челу. Заиста поштено са његове стране.

Наши архијереји слабо стоје и са том врстом поштења. Они се радије предају безумној сервилности и хрле у загрљај следбеницима највећих непријатеља овог народа. Отуда и честитка само наизглед упућена православнима надвија тако тужну сенку над наш, хришћански, Празник над празницима овог лета Господњег.

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7yBCategories: Преносимо

Tags: , ,

9 replies

 1. Занимљив текст с другачијим погледом на једну наизглед ситну ствар, хвала!

 2. Ова два „господина“ нису славили Васкрс у недељу али су нам зато дошли у „госте“.
  http://www.pokrovska.rs/vaskrs-2016-ii/
  http://www.pokrovska.rs/wp-content/uploads/photo-gallery/2016/vaskrs%20II%20liturgija/11.JPG

 3. Molim vas Srboljube, mozete li dopuniti vas komentar ?
  Ko su ova dva „gospodina“ koji su vam dosli u „goste“ i gde se to desava ?

 4. ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ!

  Извињавам се на некомплетности коментара, журио сам а мислио сам да линкови говоре сами за себе.
  Место:
  Црква Покрова Пресвете Богородице Београд улица Кајмакчаланска.
  Време:
  Друга Васкршња Литургија 2016. године.

  У 8:55 свештнство поменуте цркве је у северну / леву певницу довело два фратра – фрањевца. Фрањевци су један од католичких монашких редова.
  Они су свој „Ускрс“ већ прославиви.
  У сваком случају им није место у православном храму а посебно у време најсрећнијег празника па још на почасном месту.
  Ја сам био на првој литургији у 5 часова па нисам чуо да ли је у беседи или посланици (на другој Литургији у 9 часова) споменуто „СВИМ ХРИШЋАНИМА КОЈИ ДАНАС СЛАВЕ ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО ЧЕСТИТАМО ПРАЗНИК!“
  Надам се да не.
  Поздрав и свако добро желим.

 5. Postovani Srboljube

  Veliko hvala za dodatna objasnjenja iz kojih sam shvatio da su “domacini” crkve Pokrova Presvete Bogorodice primili na svetu liturgiju dva “gosta”, dva franjevca, dva hriscanina. I, da iskoristim priliku da “domacinima” i “gostima” prenesem svoje iskreno postovanje, divljenje i zahvalnost.

  Proslo je vreme mrznje i ratova izmedju raznih crkava u hriscanstvu. Samo zatucani smatraju da je njihova crkva jedina prava, samo divlji smatraju druge za jeretike i nevernike. Samo slepi ne vide da su se patrijarh i papa sastali na Kubi povodom strahovitog stradanja hriscana na Bliskom Istoku. Samo sebicni ne shvataju da je ekumenizam put ljubavi i zivota, za razliku od podela i mrznje koji su put ratova i smrti.

  Ekumenizam ne znaci ujedinjenje pravoslavaca, katolika i protestanata. Svaka crkva zadrzava svoju posebnost i nezavisnost. Ekumenizam je medjusobno postovanje, ravnopravna saradnja i svest da se klanjamo istom Bogu pod istim krstom citajuci istu Knjigu. Izgubivsi ovu svest, mi (na Balkanu) smo vec preskupo platili mrznju i netrpeljivost izmedju crkava.

  Jedan od nasih najvecih istoricara – Milorad Ekmecic (1928 – 2015), napisao je : « Zloupotreba « nacionalizma sudnjeg dana » zasnovanog na verskoj pripadnosti, juznoslovenskim narodima je donela beskrajne verske ratove i medjusobna istrebljavanja. Svi veliki svetski ratovi, od prelaska Turaka u Evropu u 14. veku do osvajackih pohoda Nemacke u 20. veku, ovde su imali karakter verskih, gradjanskih ratova izmedju suseda istog jezika i razlicite vere ».

  Gledano kroz istoriju, SPC je prezivela i tursko (visevekovno) i komunisticko (visedecenijsko) nedoba. Ona je retko kad bila jaka kao danas, voljena od naroda i izdasno pomognuta od strane vlasti Srbije i RPC. Ona danas slobodno, cvrsto i uspravno stoji, visoko dignute glave.

 6. Деда Ђоле: „Gledano kroz istoriju, SPC je prezivela i tursko (visevekovno) i komunisticko (visedecenijsko) nedoba. Ona je retko kad bila jaka kao danas, voljena od naroda i izdasno pomognuta od strane vlasti Srbije i RPC. Ona danas slobodno, cvrsto i uspravno stoji, visoko dignute glave.“

  Што се не може никако рећи за српски језик и ћирилицу, зар не?

 7. Питам се, колико дуго ће редакција да ТРПИ Дедађолета? Питање је и за коментаторе. Ако га редакција ТРПИ, а пише латиницом, зашто коментатори негове бисере узимају у обзир и о истим било шта причају. Човек је отворени мрзитељ Срба!

 8. Deda Djole: „Ona (SPC) danas slobodno, čvrsto i uspravno stoji, visoko dignute glave.“
  Штета што Деда Ђоле, као доказ за ове своје тврдње, није предложио да одгледамо следећи видео-клип:
  https://m.youtube.com/watch?v=jm1sTRZoSIw
  Поздрав Млинаревићу!
  Ваше отсуство са Стања је велики хендикеп за исто!
  Размислите о томе!

 9. „…..И у Духа Светог, Господа, животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.
  У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.
  Исповедам једно крштење за опроштење грехова.
  Чекам васкрсење мртвих.
  И живот будућег века. Амин.“

  Иродови синови

Оставите коментар