Србија отворила прва два од укупно 35 преговарачких поглавља са ЕУ

Србија је готово две године након формалног покретања приступних преговора са ЕУ у Бриселу отворила прва два од укупно 35 преговарачких поглавља. На другој међувладиној конференцији, у згради Европског савета, отворена су поглавља 35 о нормализацији односа са Приштином и 32 о финансијској контроли, а две стране, Србија и ЕУ, размениле су преговарачке позиције. Тиме је наша земља суштински отпочела процес усклађивања са стандардима и нормама ЕУ.

Александар Вучић, Жан Аселборн и Јоханес Хан у Бриселу (Фото: С. В./кабинет премијера Србије)

Александар Вучић, Жан Аселборн и Јоханес Хан у Бриселу (Фото: С. В./кабинет премијера Србије)

Међувладину конференцију Србија–ЕУ отворили су министар спољних послова Луксембурга, земље која тренутно председава Унији, Жан Аселборн, и премијер Александар Вучић.

Конференцији, на којој ће бити отворено поглавље 32, које се тиче финансијске контроле, и поглавље 35, посвећено нормализацији односа Београда и Приштине, присуствовали су и европски комесар Јоханес Хан, као и министар спољних послова Ивица Дачић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар финансија Душан Вујовић и шефица преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић.

Новинарима је после конференције премијер Вучић рекао да је веома поносан на своју земљу и честитао свим грађанима Србије на успеху. „Ово је за нас важан и велики дан. Један од оних дана када исписујемо странице историје и више не морамо да сањамо снове о Европској унији. Морамо да обавимо тежак посао, напорно да радимо, али је потпуно извесно да уколико се тако будемо понашали, уколико будемо марљиви и посвећени, да ћемо бити део велике породице европских народа”, казао је Вучић.

Премијер Србије је, према Танјугу, новинарима у Бриселу пред почетак конференције рекао да Србија од данас разуме да ће бити део Европске уније, а на нама је да својим радом, марљивошћу и енергијом одредимо време уласка у ЕУ.

Вучић је, уз честитку грађанима, нагласио да је ово истински велики и важан дан за нашу земљу, „не зато што је то потребно некоме да каже из политичких или, не дај боже, партијских разлога, него зато што стварно тако јесте”.

Важан је, објаснио је, пре свега због типа друштва којем желимо да припадамо, због економског напретка Србије и због тога што је инвеститорима битно да је земља у коју долазе стабилна и да усклађује своје стандарде и норме са европским.

Према оценама европских званичника, међувладина конференција не представља само техничко отварање првих поглавља, већ је реч о новој фази у процесу европских интеграција Србије, чије су реформе, напредак у дијалогу са Приштином и допринос бољим регионалним односима били пресудни за корак који је начињен.

Премијер Вучић раније је навео да Србија жели да заврши сав свој посао у европским интеграцијама до 2019. године, а да је онда на ЕУ да донесе одлуку да прихвати Србију као пуноправног члана.

Наредна поглавља која би Србија могла да отвори већ у првој половини следеће године су 23 и 24, која се тичу фундаменталних права.

Прва међувладина конференција ЕУ и Србије, као званични почетак преговарачког процеса, одржана је, подсетимо, 21. јануара 2014, у згради Европског савета у Бриселу.

Тада је представљен план рада, који су одобрили највиши званичници ЕУ, а по коме ће се преговарати са Србијом, као и преговарачка платформа Србије.

У међувремену је Србија направила знатан напредак, обављен је скрининг, а отварањем првих поглавља, 32 и 35, у процес придруживања уводи се нова динамика и започиње конкретно усклађивање и законодавства, али и целокупног српског друштва са нормама и тековинама ЕУ.

Б. Ч.

Србија је сада још више део ЕУ

Kомесар за проширење ЕУ Јоханес Хан је поручио да Србија отварањем првих поглавља у преговорима са ЕУ постаје стабилнија, привлачнија за инвеститоре и више део ЕУ. „У интересу Европе је да Србији буде добро”, рекао је пред почетак састанка Одбора за спољне послове Европског савета Хан и поручио да ће отварање поглавља утицати да и инвеститори изван Европе дођу у Србију, „јер осећају да је земља стабилнија, да је део Европске уније”.

Упитан да ли ће тренутно стање дијалога између Београда и Приштине утицати на даљи ток евроинтеграција, Хан је рекао да је то процес који траје, да не очекује решења у следећих неколико месеци и да је важно да „дијалог траје и да буде жив”.

За министра иностраних послова Аустрије Себастијана Курца било је, како је рекао Танјугу у Бриселу, крајње време да дође до отварања поглавља. Подсетивши да се Аустрија за то залагала још пре неколико месеци, Курц је, пред састанак шефова дипломатија ЕУ, казао да је отварање поглавља било неопходно и преко потребно. „Богу хвала што се отварају поглавља. Србија је то заслужила. Премијер Александар Вучић извео је Србију на добар пут. Он даје допринос обезбеђивању стабилности у региону и заузео је конструктивну улогу на западном Балкану”, рекао је Курц и нагласио да ЕУ мора да има интерес за отварање поглавља, али и за напредовање у преговарачком процесу, због, како је навео, позитивне улоге Србије у региону.

У име луксембуршког председавања Међувладиној конференцији шеф дипломатије те земље Жан Аселборн изјавио је за Танјуг да је отварање поглавља веома значајно, оценивши да ће поглавље 35, које се тиче дијалога Београда и Приштине, бити теже од поглавља 32, те поручио: „Видећемо како ће тећи процес..

Министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак изјавио је да је отварање поглавља у преговорима са ЕУ велики и заслужен дан за Србију.

Он је истовремено нагласио да „нигде није прочитао” да је признање Косова један од услова у процесу европских интеграција Србије.

Лајчак је новинарима у Бриселу рекао да је сада потребно да се сви усредсреде на садржај и квалитет процеса европских интеграција. „Није то трка, није питање колико поглавља ћемо да отворимо већ колико смо спремни да затворимо, и то је моја порука српским пријатељима”, рекао је Лајчак и додао да се Словачка радује што је Србија ушла у нову фазу односа са ЕУ.

Лајчак је оценио и да је Србија одавно требало да отвори прва поглавља у преговорима са ЕУ. „То је требало још одавно да урадимо, није озбиљно са наше стране да нам две године траје период од званичног до фактичког отварања. Било је превише ненужне политике у томе, али је важно да данас почињемо и да имамо озбиљан и реалан процес”, рекао је Лајчак.

Истовремено, словеначки европосланик Франц Богович (СЛС/ЕПП) изразио је задовољство због тога што је Србија данас добила „зелено светло” за отварање поглавља јер је, како каже, Београд у последњој години дана направио одлучне кораке у процесу приближавања ЕУ.

„Више пута сам упозоравао и у Београду, и у Бриселу, и у Стразбуру као и у Љубљани да је Србија у последњој години дана направила одлучне кораке у процесу приближавања ЕУ, а пре свега у области уређења обима односа са суседним државама. То је био један од кључних захтева Европске уније, као што је данас такође и крајње време да ЕУ отвори прва поглавља”, рекао је Богович.

Слободарска партија Аустрије (ФПО) поздравила је, како је јавио Танјуг из Беча, отварање првих поглавља са Србијом, али и упозорила на обавезу поштовања Резолуције Савета безбедности УН 1244. „ЕУ је коначно отворила прва два поглавља са Србијом. За разлику од Турске, са којом се већ преговара о 14 поглавља, Србија је и географски европска земља. Уз то, са Србијом имамо заједничку културу и вредности, тако да су преговори са том земљом логичан корак”, нагласио је лидер ФПО Хајнц Кристијан Штрахе.

Б. Ч.

Ивица Дачић, Јоханес Хан, Александар Вучић, Жан Аселборн, Јадранка Јоксимовић, Харлем Дезир и Душан Вујовић у Бриселу (Фото: Кабинет премијера Србије)

Ивица Дачић, Јоханес Хан, Александар Вучић, Жан Аселборн, Јадранка Јоксимовић, Харлем Дезир и Душан Вујовић у Бриселу (Фото: Кабинет премијера Србије)

Вучић: Поглавље 35 – важно да Срби и Албанци живе у миру

Брисел – Премијер Александар Вучић рекао је да је наша преговарачка позиција у вези с поглављем 35 таква да ми очекујемо оно што је било очекивано и да је најважније да се омогући да Срби и Албанци живе у миру.

А ако се говори о правно обавезујућем документу на крају преговора, Вучић је приметио да „о ономе чега нема” једноставно не може да говори. „То за нас у сваком случају неће бити једноставно, јер да можете правити велике и добре резултате са једноставним стварима, онда би то свако урадио”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Бриселу, преноси Танјуг.

Тежак је период пред нама, приметио је, јер много тога треба да се спроведе и, како је навео, ми нисмо срећни што у Приштини имамо сваког дана сузавац у парламенту, туче, хапшења и испред парламента… „Желели бисмо да имамо стабилног партнера, али смо спремни за наставак разговора и дијалог увек. Важно је да Срби и Албанци живе у миру, да Србима обезбедимо сигурност не само на северу већ свуда на Косову – и радићемо на томе”, поручио је премијер Србије.

Кирби: Честитке на отварању поглавља

Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби честитао је Србији и изразио наду да ће се, као што је премијер Србије Александар Вучић најавио, преговори завршити до краја 2019. године. „Мислим да се сви надамо да ће се следеће године отворити поглавља 23 и 24”, рекао је он.

Михајловић: Крај свих дилема, Србија иде у ЕУ

Потпредседница владе Зорана Михајловић поручила је да је отварањем првих преговорачких поглавља са ЕУ стављена тачка на све дилеме о томе куда Србија иде, преноси Танјуг.

Михајловићева је рекла да Влада Србије, коју води премијер Александар Вучић, јасно поручује – да Србија иде правцем ЕУ и више је нико не може вратити с тог пута.

Према њеним речима, данас би требало сетити се свих који су у претходних 15 година дали свој допринос да Србија отвори прва преговарачка поглавља – од влада које су водили премијери Зоран Ђинђић и Војислав Коштуница, као и владе Мирка Цветковића и бившег председника Бориса Тадића, па до владе Ивице Дачића.

Ђентилони: Значајан напредак у евроинтеграцијама

Министар спољних послова Италије Паоло Ђентилони изјавио је да отварање првих поглавља у приступним преговорима Србије и ЕУ, представља значајан напредак у евроинтеграцијама Београда и „важну етапу на његовом дефинитивном повратку у заједничку европску кућу”. „То је јасно признање опсежним и тешким реформама које Србија спроводи, као и конкретним резултатима у политичком дијалогу са Приштином, у регионалној сарадњи и у одговорном суочавању са мигрантском кризом”, река је Ђентилони.

Амбасада Италије у Београду саопштила је да је министар позвао владу Србије да „настави са истом одлучношћу и континуитетом” у европским интеграцијама. „Италија је здушно и константно подржавала ту перспективу, како на билатералном нивоу, тако и у оквиру ЕУ. Надлежни органи Србије могу да наставе да рачунају на Италију као на стратешког партнера и извор конкретне помоћи у кључним областима, почев од владавине права такође и у наредним етапама процеса”, казао је Ђентилони, а наводи се у саопштењу.

Бета

Приштински новинар покушао да испровоцира Вучића

Новинар приштинске новинске агенције ДТТ-нет у два наврата је на прес конференцији у Бриселу, по отварању поглавља са Србијом, покушао да испровоцира премијера Србије Александра Вучића, питањем да ли је у свом обраћању употребио конструкцију „велика Србија”, те називањем председника Републике Српске Милорада Додика „лудаком из Босне”.

На прву провокацију, Вучић је одговорио да је он рекао да је данас „велики дан за Србију”:

„Рекао сам ‘велики дан за Србију’ и велика је разлика између ‘велики дан’ и ‘велика Србија’. Нешто сте погрешно разумели”, одговорио је Вучић.

Исти новинар је затим упитао српског премијера „када ће се састати са лудаком Додиком”, а онда је то поновио још два пута, на шта га је Вучић упозорио да не вређа лидера Републике Српске.

„Нећу дозволити да означавате таквим именом председника Републике Српске. Иако се ја с њим у многим погледима не слажем, нећу дозволити да преда мном и Бриселом вређате председника Републике Српске”, мирно је рекао Вучић, мада видно изненађен непримереним иступом.

Он је замолио приштинског новинара да буде пристојан.

„Није у реду тако некога обележити. Молим вас, понашајте се пристојно и немојте да ово буде трећи пут да се извињавате”, рекао је Вучић.

На питање коју ће поруку послати после састанка са Додиком, Вучић је одговорио да ће то бити – мир и стабилност у региону.

„Надам се да ћу се са Додиком састати у среду или четвртак и моја порука је увек иста – мир и стабилност у целом региону западног Балкана”, закључио је Вучић.

Танјуг

Јевтић: Отварање поглавља важна вест за Србе на Косову

Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић оценио је да је отварање првих поглавља ЕУ са Србијом изузетно важна вест за Србе на Косову и Метохији.

„За нас који живимо на Косову је важно отварање поглавља, али и да видимо да се све што је договорено у Бриселу буде имплементирано”, казао је он у изјави РТС-у.

Према његовим речима сви, па тако и Срби на Косову, желе да буду део велике европске породице у будућности, која ће пружити и гарантовати сва права када је реч о животу људи.

Јевтић је указао да није добро што се актуелно дешава на Косову, протеклих месеци у скупштини.

„Постоји пуно проблема у политичком животу на Косову, па Приштини није лако да имплементира договоре из Брисела. Међутим обавезе које су преузете и потписане морају бити и примењене, а та очекивања има и међународна заједница која је гарант”, нагласио је он.

Јевтић је изразио уверење да иза политичке кризе стоји жеља неког да измени принципе на којима почивају договори из Брисела.

„Уколико Уставни суд донесе одлуку да Заједница српских општина није у складу са Уставом тражиће се измене. То није добро”, поручио је он.

Јевтић је казао да се лаже са изјавама да, у европском процесу, она страна која не испуњава своје обавезе мора да преузме одговорност и да не може блокирати другу.

Танјуг

(Политика, 14. 12. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6JO



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading