О трошку државе 14 људи променило пол

Пацијент мора око три године да посећује психијатра и ендокринолога, па тек онда следи интервенција

Илустрација: Срђан Печеничић

Илустрација: Срђан Печеничић

У протеклој години обављено је шест операција промене пола о трошку државе и то три интервенције где су мушкарци постали жене и три захваљујући којима су припаднице нежнијег пола преобликовани у мушкарце. Да је овај поступак све интересантнији људима који сматрају да нису рођени у правом телу говори податак да је у овој години до сада обављено осам, док се девета операција планира до краја новембра.

У Републичком фонду за здравствено осигурање наглашавају да им су до сада поднета 22 захтева за промену пола из медицинских разлога. Осигураници за процедуру партиципирају са 35 одсто од утврђене цене услуге промене пола и то интервенција где се жена „преводи” у мушкарца са 202.304 динара, а за обрнути поступак 205.469 динара.

– Процес лечења трансродних поремећаја састоји се из три фазе: психијатријске, ендокринолошке и хируршке. Услуге процеса лечења трансродних поремећаја пружају се у Београду у Клиничком центру Србије, клиничко-болничким центрима „Др Драгиша Мишовић” и „Звездара”, Гинеколошко-акушерској клиници „Народни фронт” и Универзитетској дечјој клиници – објашњавају у РФЗО-у.

Статистика показује да у свету на 30.000 становника једна особа промени пол, а да је код нас до сада оперисано о свом трошку око 300 српских грађана и више од 1.000 страних држављана.

Најважније у процесу промене пола, појашњава професор др Александар Милошевић, уролог и сексолог, који се годинама бави овом облашћу медицине, јесте да особа обавезно посећује психијатре и ендокринологе како би се припремила за саму интервенцију. Цео процес треба да траје две до три године, док особа не буде у потпуности спремна за нови идентитет.

– Поремећај сексуалног афинитета и идентитета не може да се лечи лековима. Неки пацијенти желе што пре да пређу у други пол, али то није добро. Сеансе код психијатра су неопходне годину дана, а затим до две године следи добијање хормонских терапија код ендокринолога. Један психијатар који се бави овом облашћу сматра да је најбоље дете подвргнути промени пола пре него што уђе у пубертет јер сви они носе трауме за време школовања. Зато што су другачији вршњаци их муче, а ни родитељи не могу да их прихвате такве. Мушкарци који мењају пол у женски у великом броју случајева врло лепо изгледају, имају мање кукове, витки су… Они који промене пол заиста су захвални због новог живота, а један од њих ме је звао да му будем кум на свадби – додаје др Милошевић.

Особе које мењају пол баве се различитим професијама, истиче наш саговорник, а међу њима има професора, научника, таксиста… Др Милошевић истиче да је оперисао мушкарца који је постао жена и сад ради на италијанској телевизији као водитељ.

———————————-

У плану више „пребацивања” жена у мушкарце

У 2013. години Комисија за лечење трансродних поремећаја дала је седам сагласности за обављање поступка о трошку РФЗО-а, колико их је одобрено и у 2014, док је у овој години дато шест сагласности за операцију промене пола из медицинских разлога.

По добијању сагласности комисије, односно стручног мишљења о испуњености услова за обављање операције промене пола из медицинских разлога на терет средстава обавезног здравственог осигурања, у 2015. години је до сада обављено осам интервенција, док се девета планира до краја новембра. Реч је о једној операцији када се мења пол мушкарца у жену, док је осам захвата урађено са „пребацивањем” жене у мушкарца.

– Један осигураник, подносилац захтева, у међувремену је обавио операцију о сопственом трошку, два чекају наставак операције јер су део медицинских процедура већ обавили до подношења захтева, а три за сада не планирају захват из личних разлога немедицинске природе – кажу у РФЗО-у.

Д. Давидов-Кесар

(Политика, 26. 10. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-6bpCategories: Вести над вестима

Tags:

Оставите коментар