Пaтријaрх Иринеј: Хрвате треба удостојити ћутањем

Надбискуп Пуљић позива на референдум о усташком поздраву

Председаваjући бискупске конференциjе Хрватске надбискуп Желимир Пуљић предложио је референдум о поновном увођењу у воjску усташког поздрава „за дом спремни“

Извор: Вечерње новости

Извор: Вечерње новости

Немачки недељник „Цаjт“ обjавио jе текст у коме наводи да неки од великодостоjника католичке цркве „отворено симпатишу усташе“, тражећи да се о увођењу фашистичког поздрава у воjску „за дом спремни“ распише референдум, али подсећа и да jе хрватска председница Kолинда Грабар Kитаровић против ове инициjативе.

Немачки недељник jе у петак у свом интернет издању обjавио вест о изjави председаваjућег бискупске конференциjе Хрватске надбискупа Желимира Пуљића коjи jе предложио референдум о поновном увођењу у воjску фашистичког поздрава „за дом спремни“, под насловом „Хрватски надбискуп позива на референдум о фашистичком поздраву“.

Tаj поздрав су, како подсећа немачки недељник, користиле хвратске усташе, коjе су биле повезане са Хитлеровом Немачком и он jе од тада забрањен.

„Неки од великодостоjника католичке цркве отворено симпатишу усташе“, наводи „Цаjт“.

Лист, међутим, подсећа да jе Грабар-Kитаровић ове седмице одбила инициjативу jедне групе конзервативних политичара о поновном увођењу поздрава у воjску, а током фудбалских утакмицама таj се поздрав, како се наводи у тексту, готово увек скандира.

Недељник подсећа да се у jуну, за време квалификационе утакмице против Италиjе у Сплиту, могао да види кукасти крст, коjи jе био исцртан на трави фудбалског терена на Пољуду.

После jедне утакмице са Норвешком, расправљало се и о искључењу хрватске фудбалске селекциjе са европског првенства, подсећа недељник и додаjе да jе Хрватска од 2009. године члан НATO и од 2013. године Eвропске униjе.

Група хрватских грађана затражила jе недавно од хрватске председнице и лидера ХДЗ-а Tомислава Kрамарка да се у службену употребу у хрватским оружаним снагама уведе фашистички поздрав „За дом спремни“.

(Танјуг/Вечерње новости, 29. 8. 2015)

Пaтријaрх Иринеј: Хрвате треба удостојити ћутањем

Треба их удостојити ћутања, без коментара – овако је патријарх Иринеј прокоментарисао идеју задарског надбискупа Желимира Пуљића.

Патријарх Иринеј и надбискуп Пуљић (Фото: Надбискупија задарска)

Патријарх Иринеј и надбискуп Пуљић (Фото: Надбискупија задарска)

Надбискуп Пуљић је предложио да се у Хрватској распише референдум поводом иницијативе да се усташки поздрав „За дом спремни“ уведе као званични поздрав у тамошњој војсци.

– На те речи и на тај предлог немам никакав други коментар. Он сам говори о свему, ништа више не бих имао да додам – рекао је патријарх Иринеј.

Ништа блажи став према овом предлогу нема ни Димитрије Калезић, протојереј-ставрофор СПЦ. Он каже да је мешање задарског надбискупа Пуљића – непотребно.

– Не знам ни шта ће надбискупу да се оглашава поводом тог питања, чини ми се да као да је тим речима лупио шаком о сто, што не приличи. Државна и црквена питања су одвојена.

Питање поздрава у војсци не видим као црквену ствар. Колико је та идеја уопште хумана? Јер, реч „поздрав“ потиче од старословенске речи и њоме ти неком желиш да буде здрав, а ако неком упутиш поздрав „За дом спремни“, питање је колико ће с тим бити здрав – каже Димитрије Калезић.

Иначе, ова иницијатива покренута је на друштвеним мрежама пре неколико дана, броји око 3.200 потписника. Међу потписницима су угледни академици из Хрватске, спортисти, али и два католичка бискупа – загребачки и сисачки Валентин Позаић и Владо Кошић.

(Курир/Србин.инфо, 30. 8. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5y0Categories: Преносимо

1 reply

  1. с поздравом или без њега, злочини и геноцид који су починили хрватски римокатолици се неће никада заборавити.
    Што прочитах пре неки дан, с тим поздравом су се насељавали на српска имања и у српске домове које су отели, вероватно је тако и настао тај усташки поздрав.
    „за српски дом увек спремни“.

Оставите коментар