Димитриј Орлов: Ако „црна рупа“ успе да прогута Грчку, ко ће бити следећи?

Нега и храњење финансијске црне рупе

(Клуб Орлов блог, 30. 6. 2015)

club-orlov-logo

Пре неког времена имао сам задовољство да чујем од Сергеја Глазјева – политичара, члана Aкадемије наука и саветника председника Путина – нешто што је углавном потврдило моја размишљања. Рекао је да је сваком ко зна математику јасно да су САД на ивици колапса јер њихови дугови расту експоненцијално. Ове речи амерички или европски политичар не сме ни да шапне, а камоли да изговори јавно, у страху да их не пресретну амерички прислушкивачи и доживе третман какав је доживео Доминик Строс-Кан (чија се импресивна каријера завршила приликом посете САД где је лажно оптужен за силовање и ухапшен). Дакле, ни један европски (а камоли амерички) политичар не може да саопшти очигледно, без обзира колико то очигледно било.

Руси су ово добро разумели. Наравно, одржавање дијалога и срдачних односа са Европљанима је важно, али је схваћено да су Европљани само скуп америчких марионета без воље или овлашћења да доносе одлуке по свом избору – и зашто онда не разговарати са Американцима директно? Авај, и Американци су такође марионете. Амерички званичници и политичари су, без икакве сумње, марионете које контролишу лобисти корпорација и олигарси у сенци. Спремите се за шок: и ови последњи су такође марионете – контролишу их императиви профитабилности и очувања сопственог благостања. У ствари, реч је о читавој хијерархији марионета где се на врху налази бескрајно ширећа финансијска црна рупа.

BrainDamage-dvdДа ли волите ову црну рупу? Ако нисте сигурни, дозволите ми неколико других питања. Да ли вам прија што ваша кредитна картица и даље функционише или што и даље можете да држите новац у банци и чак да га подигнете на банкомату или што примате пензију (или се бар надате да вас чека на крају радног века)? Да ли вам се допада чињеница да можете да добијете корисне ствари – храну, гориво, авио-карте – за обичне комадиће папира са сликама преминулих белаца на њима? Допада ли вам се то што имате приступ Интернету, што вам сијалице у стану светле и што из славине потече вода када вам треба? Па, ако вам се ове ствари допадају – онда мора такође и да вам се допада финансијска црна рупа, јер она чини све ово могућим иако је ваша земља банкротирала. Можда се ради и о односу наизменичне љубави и мржње. Допада вам се могућност да се понашате као да је све у реду – упркос томе што знате да није и желите у томе да уживате још мало, пре него што све оде до ђавола, па макар то било неколико дана или неколико година, али мрзите чињеницу да ће вас црна рупа прогутати и у том тренутку ће настати мрак.

До сада је у САД црна рупа гутала поједине породице (додуше, понекад и целе градове – Детроит у Мичигену, Бејкерсфилд у Калифорнији или Камден у Њу Џерзију). Рекетирањем, помоћу преварних хипотека, гута куће, а затим их испљуне оптерећене износима које је немогуће вратити. Уз помоћ индустрије повезане са медицином гута болесне да би их испљунула банкротиране. Помоћу рекета високог образовања, гута младе људе пуне наде, а испљуне их као власнике безвредних диплома оптерећене енормним студентским дуговима. Помоћу војно-индустријског комплекса гута готово све, а испљуне лешеве, инвалиде, штету животној средини, терористе и глобалну нестабилност.

Међутим, црна рупа може такође да прогута и читаве државе. Управо је заузета покушајима да прогута Грчку, али се прилично мучи, јер је Грчка, од свих ствари на свету – демократија. Овде су се марионете црне рупе нашле затечене и почеле су дреку о „промени режима“ у Грчкој, не би ли Грчка капитулирала пре него што црна рупа огладни.

Црна рупа гута државе на следећи начин. Ако црна рупа у неком временском периоду нема довољно да прогута, постаје гладна и пушта финансијска тржишта у слободан пад. Финансијски инструменти земаља које су удаљеније од црне рупе, на периферији, падају брже. У потрази за „сигурном кућом“ новац се одлива из тих земаља у „централне“ земље које се налазе чврсто уз језгро црне рупе – САД, Немачку, Јапан и неколико других. Црна рупа халапљиво прогута овај новац, али јој треба још. С обзиром да су државе са периферије сада финансијски сувише слабе за било какав отпор, лако постају храна црне рупе. Држава се оптерећује дуговањима према иностранству која никада не могу да буду отплаћена, затим се принуди да извршава отплате што постаје услов за одржавање финансијских токова – да банке и банкомати раде, да има струје… Да би извршавала своје обавезе држава је принуђена да разгради своје друштво и економију кроз спровођење мера штедње, приватизацију свега што је на видику претварајући то у гаранције за следеће задуживање и да препусти свој суверенитет некој транснационалној организацији попут ММФ или Европске централне банке (ЕЦБ), које су директно укључене у негу и храњење црне рупе.

Питате се, ко је ту главни? Ако су то само црна рупа, марионете задужене да је негују/хране и њихове беспомоћне жртве – ко доноси одлуке? Па, испоставило се да црна рупа има свест, али је и веома, веома глупа, а своју вољу спроводи уништавањем разума својих марионета, чинећи их неспособним да схвате неке ствари. Међутим, глупост је мач са две оштрице и спровођењем своје воље на овакав начин црна рупа ради против своје сврхе.

На пример, пре неког времена црна рупа се намерила на крупан залогај који је хтела да прогута, али није могла. У питању је била Руска Федерација која контролише огромну територију, препуну свих могућих природних ресурса које би црна рупа волела да претвори у гаранције за кредите и да их прогута. Проблем је што тамо живи много Руса који су марионетама тешки за сарадњу. Упорно се обраћају марионетама са молбом да не газе ону црвену линију која се тамо налази, а када се марионете оглуше, зачује се клик осигурача на њиховом оружју и свака даља дискусија престаје.

Оваква ситуација захтева преговоре, али црна рупа, која је – како сам напоменуо – веома, веома глупа, има само једну преговарачку тактику. Она испоставља захтеве и затим чека да друга страна капитулира. Ако то не доноси резултат, следе притисци, уводе се санкције, напада се валута земље, отежавају се финансијске трансакције, блокира се имовина те државе у иностранству и чека да друга страна капитулира. Ако ни то не доноси резултат, следи бомбардовање које спроводи НАТО или, ако НАТО не жели, САД саме то обаве. Овај образац функционише, али не и у случају Русије. Међутим, црна рупа је, сетићете се, веома, веома глупа и покушава не обазирући се на то, све док не дође у ситуацију да јој уопште није јасно шта се то дешава.

На пример, до сада је сваком постало јасно да притисци на Русију не доносе резултат. Према Трећем Њутновом закону, свака акција изазива једнаку реакцију у супротном смеру, а Русија је сувише велика да би притисци могли да је помере на било који начин. Оно што се дешава јесте да онај ко врши притисак повређује себе. То је као покушај да се земља помери из орбите скоком из столице згрчених колена. У ствари, Руси су веома захвални због уведених санкција, јер су коначно добили разлог да се озбиљно позабаве инвестирањем у развој домаће економије и задовољавање својих потреба из сопствених извора. Али марионете, којима је црна рупа окренула мозак, не могу то да виде и настављају са притисцима, уништавајући сопствене економије.

И, пошто санкције не доносе резултат, време је да се крене са војном опцијом. За ово је потребно да се измисли повод за рат. Црна рупа га налази халуцинирајући. „Русија је заузела Крим!“ – наравно, пре неколико стотина година и од тада се тамо налази, последње на основу међународног споразума, али нема везе! (Да, правно Крим никада није ни био део Украјине јер је Никита Хрушчов у својој некомпетентности лоше саставио папире приликом предаје Крима Украјини.) У реду, пустимо то, али тада иде „Русија је извршила инвазију на Украјину!“ – да, сваког дана који почиње са „Д“ , али то ради толико скривено и повлачи своје трупе пре него што било ко може да сними једну једину фотографију док су тамо. У реду, пустимо и то, али тада иде „Русија има намеру да нападне Естонију, Летонију и Литванију, а можда и Пољску“. Да нападне, како? Мислите, крену аутобусом на концерт у Јурмалу? Рецимо да се то десило, али фестивал је већ завршен, а инвазионе трупе љубитеља музике су се вратиле кући. У реду, заборавите и то. Али марионете и даље без престанка понављају „руска агресија!“. То је оштећење мозга узроковано близином црне рупе. Погледајте овог несрећника. Он наставља да клапће својом доњом вилицом „руска агресија, руска агресија“ док покушава да се смири имагинарно гладећи своју кравицу. Нек му је Бог у помоћи.

Ork

У стварности, јадне марионете су неспособне да схвате да у случају Русије не постоји војна опција. То је нуклеарна сила са изванредном стратегијом одвраћања од напада, добро брањеном територијом и без агресивних намера према било коме. Али марионете својим искривљеним умом то не могу да виде и гомилају разне врсте застарелог наоружања дуж граница Русије, чак претећи да ће донети у Европу потпуно застареле „першинг“ нуклеарне ракете средњег домета. Оне су застареле јер Руси данас имају систем С-300 који ће их све оборити. Војна опција једноставно не функционише, али немојте то да кажете марионетама. Такву информацију нису у стању да апсорбују без даљих неуролошких оштећења.

Да се вратимо на Грчку. Мала Грчка свакако није моћна Русија, али је, без обзира, одбила да капитулира пред захтевима црне рупе. Од ње је затражено да потпуно разори своје друштво и своју економију, као услов да ММФ и ЕЦБ наставе одржавање финансијских токова. Најнепријатније за црну рупу и њене марионете је што Грчка није нека забачена земља „Трећег света“ настањена тамнопутим људима за које можда не бисте волели да се уда ваша ћерка, већ европска нација која је колевка европске цивилизације и демократије. Грчка је успела да изабере владу која је покушала да преговара у духу постизања споразума, али марионете не преговарају. Марионете захтевају, застрашују и узрокују штету док не буде по њиховом. Или док им главе не експлодирају.

Биће интересантно да се види. Ако црна рупа успе да прогута Грчку, која ће бити следећа држава? Да ли ће то бити Италија, Шпанија или Португалија? Ако се процес буде наставио, у ком тренутку ће довољан број људи да каже „доста!“? Јер када се то деси, црна рупа ће се смежурати. То није стварна црна рупа сачињена од невероватно згуснуте материје, толико згуснуте да њено гравитационо поље задржава чак и светлост. То је лажна црна рупа сачињена од уједињене похлепе. У њеној сржи је похлепа, а око ње је страх. И тај страх је одржава. Ако финансијска црна рупа настави да гута људе, породице и читаве државе, наставиће да одржава у животу похлепу у свом језгру. Али ако не може, похлепа ће се претворити у страх, осушиће се и нестати. Ја се надам да ће, када нестане, све њене ментално поремећене марионете побећи од ње, схватити у каквим илузијама су живели и потражити неки користан посао – да чувају овце, узгајају поврће, ваде шкољке…

orlov

Димитриј Орлов

Аутор је руско-амерички инжењер и писац на теме које су везане за „потенцијални економски, еколошки и политички колапс и пад у САД“

Са енглеског посрбио: Aerial6

Наслов и опрема: Стање ствари


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-51cCategories: Посрбљено

Tags:

2 replies

  1. Занимљив чланак, хвала!

  2. Може се рећи, да је изузетно занимљив текст, који убедљиво показује функционисање политичко-економско понашање Амера и компаније.

Оставите коментар