СПЦ: Епископ нишки Јован није суспендован

Бета: Суспендован владика Јован Пурић

Свети архијерејски синод Српске православне цркве (СПЦ) суспендовао је епископа нишког Јована (Пурић) због проблема у организацији рада у епархији, сазнаје данас агенција Бета.

beta-jovan

Вест на сајту агенције „Бета“

Њега ће до следећег Сабора СПЦ-а мењати епископ рашко-призренски Теодосије.

Према информацијама из врха СПЦ-а, до проблема у раду епископије дошло је због наглих промена пароха (свештеника) у 35 парохија.

Они су се прво писаном молбом а касније и лично обратили патријарху Иринеју сматрајући да су промене пароха штетне за цркву и свештенство, а њихови ставови уважени су и од Синода.

Синод СПЦ је својеврсна влада унутар цркве, а чине је четири епископа и патријарх, а донесене одлуке се верификују или оспоравају на редовном архијерејском Сабору.

(Бета, 1. 7. 2015) 

Епископ бачки Иринеј: Деманти

Irinej-Backi-490

Епископ бачки Иринеј

Разна гласила, попут „Информера”, „Курира” и сличних, преносе вест агенције „Бета”, која се, по устаљеном обичају, позива на „информације из врха СПЦ”, да је Епископ нишки Јован суспендован одлуком Светог Синода, „својеврсне владе унутар Цркве” (!), и да ће га до следећег заседања Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве „мењати” (српски би се рекло замењивати) Епископ рашко-призренски Теодосије.

Ово је груба дезинформација. Епископ нишки Јован није суспендован него је, по уобичајеној процедури, добио привремено одсуство из Епархије нишке ради лечења, и то не до идућег заседања Сабора него до идућег заседања Светог Синода у другој половини августа. У пракси Српске Православне Цркве одсуство епископима на период дужи од кратких одсуствовања од неколико дана не даје Свети Синод него Патријарх. Он одобрава и предлог о замењивању (нипошто „мењању”!) епископа који одсуствује. Тако је било и у овом случају.

И то је све.

Ако ово не знају новинари, требало је да зна њихов информатор, ма ко он био. Духовно и морално, он је неупоредиво гори од њих.

Какво ће бити здравствено стање Епископа нишког после садашње фазе лечења, остаје да се види. Хришћани се моле да оно буде добро, боље или најбоље, а нељуди злурадо чекају да се погорша.

Епископ бачки Иринеј,

портпарол Српске Православне Цркве

(Сајт СПЦ, 1. 7. 2015)

Жељко Перовић: Понешто о смењеном владики Јовану и дешавањима у Нишу

Помоз Бог и Свети Јован Шангајски нашем владики Јовану и свима нама!

Вероватно сте чули али ево укратко шта се може сазнати, макар по оном што пишу медији: Тридесетак свештеника – разбојника из Ниша устало је против владике Јована због премештања на друге парохије. Тражили су подршку патријарха и Синода и изгледа да су је добили.

Медији преносе да је владика Јован саслушаван у Београду, да он не намерава да се бори за свој положај, да и сам тражи да се повуче са епархије и врати старом професорском послу, што због самовоље и непослушности нишких разбојника, што због свог нарушеног здравља. (Занимљиво да се са таквим анархо-свештеницима пре више од стотину година рвао и владика нишки Никанор Ружичић. Разлика је што су они тада тражили и налазили подршку у световним институцијама)

Новости пишу да се владики замера и то што је у мају потписао петицију против смене владике канадског Георгија.

Епископ нишки Јован

Епископ нишки Јован

На његово место ће до августа и новог заседања Синода епархијом нишком управљати владика Теодосије Шибалић. Тада ће се решити и коначан статус нашег владике.

Моје лично мишљење је да би пиротски свештеници требало да покажу љубав ка свом пастиру и добром Христовом слузи Јовану, да сачине заједнички документ подршке и тако се ограде од нишких разбојника и раскућника. Владика Јован је у Пироту окончао вишедеценијски раскол у свештенству, рукоположио и поставио више младих, вредних и побожних свештеника, покренуо истинску литургијску и духовну обнову у граду, одржао је два незаборавна предавања а имали смо његов благослов и подршку и за православно удружење, трибине, концерте, пројекције, хуманитарне акције…

То су све важни и велики духовни догађаји које Пирот није видео од 30-тих година прошлог века па све до његовог доласка.  Никада их не бисмо имали да владика Јован није био притом и праведно строг и да није вршио премештаје свештенства. На крају крајева, треба видети у старим Прегледима и Гласовима епархије нишке шта значи владичанска строгост. Онај тихи и благи владика Јован из Дојкинаца је скоро сваког месеца издавао забране свештенослужења а било је много грубљих казни. Да не помињемо владику жичког Василија који је у време администрирања нишком епархијом умео, за само годину дана, по неколико свештеника да рашчини.

Све је ово већ виђено хиљаду пута у историји Цркве Христове. И разбојници и праведници, и похлепа Јудина, и гордост и лицемерје фарисејско, и ћутање и равнодушност Пилатова. Све је виђено и све познато, све сем нашег става. Владику Јована никада нисам лично упознао. Патријарха Иринеја јесам. Он је показивао много више поверења ка нама мисионарима. Док је он био владика имао сам, лично, много већу слободу у раду и одлучивању (о чему имам и један писани документ са његовим потписом)… Немам, дакле, никаквог личног интереса да браним владику Јована. Све ово пишем јер сматрам да је он оклеветан и да страда једино због своје побожности и Христољубља. Баш као његов свети имењак Јован Шангајски, кога данас прослављамо.

Жељко Перовић

власник приватне издавачке радње „Књига Знамење“

http://znamenje-pirot.blogspot.com

(Борба за веру, 2. 7. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4ZZCategories: Преносимо

Оставите коментар