Београд: Протест против обавезне вакцинације

stop-vakcina-1Око 200 људи са децом окупило се у недељу 5. априла на Тргу Николе Пашића у Београду и захтевало да вакцинација деце не буде обавезна.

Окупљени на Тргу Николе Пашића носили су транспаренте „Данас обавезна вакцинација, сутра обавезно чиповање“, „Моја деца, моја одговорност, моја одлука“, „Хиљаде година без вакцине дало је мање болести него 50 са њима“, „Мајка рађа, мајка одлучује“ и друге.

Протест је организовало удружење Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију због најављене измене закона и увођења обавезне вакцинације, упозоривши да вакцине могу да изазову озбиљна обољења деце, попут аутизма.

Представница тог неформалног удружења Драгана Баша је на Тргу Николе Пашића, где су се окупили родитељи са децом, рекла да они нису никакав лоби против вакцина, како их називају, већ углавном родитељи чија су деца оболела након примања вакцине.

„Ми смо за то да вакцинација буде добровољна – сваком по својој вољи и избору. Тражимо да се донесе нови закон по узору на 18 земаља ЕУ, где је вакцинација ствар добровољности“, казала је она новинарима.

Најављене измене Закона о заштити становништва од заразних болести која предвиђа обавезну вакцинацију, Баша је назвала „недопустивом и тоталитарном“ мером, и додала да сваки родитељ има „неприкосновено право“ да одлучује о здрављу свога детета и медицинским мерама лечења и превенције.

Она је најавила да ће то удружење послати писма посланицима и највишим државним званичицима којим ће позвати државу да обрати пажњу на родитеље, којих нема мало у Србији, чија су имала последица вакцина, чак и са смртним исходом.

Баша истиче да на упутствима произвођача постоје упозорења на нежељене реакције, које педијатри само спомињу, најчешће температуру, али не и на пример фебрилне конвулзије.

„Наша деца су била потпуно здрава пре вакцине. У Србији је нажалост свако 68. дете оболело од аутизма, а у свету постоје студије да су вакцине тригери за настанак аутизма“, рекла је она додајући да су зато одлучили да друго дете не вакцинишу.stop-vakcina-2

Упитана одакле родитељима информације о штетности неких вакцина, Баша је казала да произвођачи сами наводе нежељена дејства, али да се информације налазе на сајтовима признатих светских здравствених организација.

Даница Васић је рекла новинарима да је њено старије дете када је имало три године оболело од аутизма након пријема ММР вакцине, истичући да је пре тога било потпуно здраво и да се нормално развијало и да има доказ да је дете добило аутизам због вакцине.

„Обратили смо се приватној ординацији која је послала крв и урин детета анализу у клинику у Ослу, која је потврдила да је због ММР вакцине дошло до стварања пептида односно отрова у мозгу“.

Родитељи упозоравају да осима аутизма, последице вакцинације могу да буду и Драветов синдром, Џилијен-Баров синдром и други.

stop-vakcina-3

Министар здравља Златибор Лончар најавио је 27. марта да ће вакцинација деце бити обавезна, а да ће се измене закона који то регулише ускоро наћи пред Скупштином Србије.

Лончар је у изјави новинарима рекао да ће изменама Закона о заштити становништва од заразних болести та област бити усклађена са европским законодавством које предвиђа обавезну вакцинацију.

Државни секретар министарства здравља Берислав Векић оценио је 3. априла на седници Одбора Скупштине Србије за здравство да је ситуација са вакцинацијом деце алармантна јер, са ревакцинацијом, тај проценат износи 89,2 одсто, што је најниже у региону и далеко је од светског стандарда.

Он је за Б92 рекао да се у Србији појавио јак антивакционални лоби, који је преко друштвених мрежа покренуо опсежну акцију против вакцинисања.

Шеф посланичке групе СНС Зоран Бабић изјавио је 30. марта Танјугу да су измене закона о заштити становништва од заразних болести, којима вакцинација постаје обавезна, подржале све посланичке групе и самостални посланици.

(Танјуг/Бета, 5. 4. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3ZBCategories: Вести над вестима

Оставите коментар