Протојереј Брајовић: Лажна дилема да ли је Острог државна или црквена имовина

Mihailo Burić: SPC nije vlasnik Manastira Ostrog već samo korisnik

Predsjednik Savjeta komisije za izradu DUP-a Glava Zete – Manastir Ostrog Mihailo Burić, ocijenio je da vlasnik tog spomenika kulture ne može biti Srpska pravoslavna crkva, već samo korisnik.

buric-analitika

„Srpska pravoslavna crkva to ne može biti, jer se radi o nekada državnom objektu, te kroz istoriju prenosa nije bilo osnova i ne može biti da je SPC vlasnik spomenika kulture Crne Gore. Srpska pravoslavna crkva može biti samo korisnik. Vlasnik i na koga bi se mogao voditi ovaj manastirski kompleks, može biti samo Opština Danilovgrad – eventualno država, jer su opština i država po pitanju vlasništva suplementarni, rekao je Burić Portalu Analitika.

On je nedavno poslao pismo nadležnima iz opštine Danilovgrad, u kome traži da javno saopšte ko je vlasnik Manastira Ostrog i okolnog zemljišta.

„Kao što Vam je poznato, u procesu planiranja, pitanje vlasništva ima svoje kapitalno mjesto. Mnogi obrađivači tome ne poklanjaju potrebnu pažnju, što može da proizvede ozbiljne posljedice u planskom postupku. U skladu sa ovim saznanjima, molim Vas da pomognete da se dođe do sljedećih informacija i dokumenata u procesu izrade plana Glava Zete-Manastir Ostrog: Ko je vlasnik (na koga se vodi) kompleks Manastira Ostrog? Da bi se DUP mogao uraditi valjano ovo pitanje treba biti jasno i dokumentovano. Molim Vas nemojte dovoditi Savjet u situaciju da ovakva pitanja rješava, nego neka to da uradi Opština preko nadležnih službi i uz izjašnjenje Uprave za zaštitu spomenika kulture, naveo je Burić u pismu Opštini Danilovgrad.

Prema njegovim riječima, ukoliko ovo pitanje ne bi bilo riješeno od lokalne samouprave u procesu, na način koji je predložio, Savjet bi bio u obavezi da sam otvori ovo pitanje.

„Zvanično bi tražili od Opštine, Vlade, Srpske crkve, Crnogorske pravoslavne crkve i Uprave za zaštitu spomenika kulture izjašnjenje i dokumentaciju, zaključio je Burić.

Pobjeda je nedavno objavila da je Opština Danilovgrad, pripremila je prvi detaljni urbanistički plan za područje Glava Zete –Manastir Ostrog. Tim dokumentom predviđena je, između ostalog, izgradnja manastirskog grada na obali rijeke Zete i njegovo povezivanje žičarom sa kompleksom Manastira Ostrog.

P.Z.

(Portal Analitika, 24. 2. 2015)

Протојереј Борис Б. Брајовић: Лажна дилема да ли је манастир Острог државна или црквена имовина

„Испада да је Свети Василије Јовановић, градивши манастир заправо био државни намјештеник општине Даниловград, која није узгред речено ни постојала средином 17. вијека, или можда државе Црне Горе, којој ће Брда приступити вијек послије“, казао је Протојереј ставрофор проф.др Борис Б. Брајовић, редовни професор Философског факултета у Никшићу и некадашњи декан Православног богословског факултета, поводом непримјерене тврдње Михаила Бурића, предсједника Савјета комисије за израду ДУП-а Глава Зете – Манастир Острог.

Manastir-Ostrog

Бурић је недавно за „Портал аналитика“ изјавио да СПЦ не може бити власник Манастира Острог “јер се ради о некада државном објекту, те кроз историју преноса није било основа и не може бити да је СПЦ власник споменика културе Црне Горе. Српска православна црква може бити само корисник. Власник и на кога би се могао водити овај манастирски комплекс, може бити само Општина Даниловград – евентуално држава, јер су општина и држава по питању власништва суплементарни“. Он је недавно послао писмо надлежнима из општине Даниловград, у коме тражи да јавно саопште ко је власник Манастира Острог и околног земљишта иницирајући ширу расправу о томе.

„Није овдје проблем изјава једнога човјека господина Михаила Бурића, већ је у питању феномен дизања прашине прошлости у очи“,сматра отац Борис Брајовић, додајући да Бурић није усамљен примјер, већ представља једног у низу „узбуњивача секвенцијалног преношења пажње са важних и правих проблема на напостојеће и лажне дилеме“.

„Та милитантна биологија ријечи којом се господин Бурић у својој аналитици служи, заправо онемогућава било какву проблематизацију у друштву, у овом случају односа државе и цркава и вјерских заједница, било какво истинско отварање питања, које би са своје стране онда дефинисало методе прихватања и отвореног решавања свих проблема“, казао је он, уз опаску да је подразумијевајуће да никад ни једна црква и вјерска заједница, па ни Митрополија црногорско приморска, није имала никада у свом посједу државну имовину.

manastir-ostrog-(1)

„Такође изненађује ничим доказана тврдња да је Свети Василије Јовановић, градивши манастир заправо био државни намјештеник општине Даниловград, која није узгред речено, али сасвим неважно и тим горе по чињенице, ни постојала средином 17 вијека, или можда државе Црне Горе, којој ће Брда приступити вијек послије, а на чијој земљи, заслугом Бјелопавлића је свети Василије одлучио да гради манастир“, појаснио је отац Борис и закључио:

„Али оно што ни људски не можемо опростити у овом случају господину Бурићу јесте да питања, која за нас православне хришћане, а вјерујем и за све грађане Црне Горе, нијесу и не могу бити никада и ни у коме облику питања политичке манипулације, као што је светост манастира Острога, поставља у првој недељи Великога поста на један непримјерен начин и у непримјереној форми“.

(ИН4С, 25. 2. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3zgCategories: Преносимо

Оставите коментар