Београд: Разговор СПЦ и Ватикана о Другом светском рату

У Патријаршији без коментара састанка, познато је да СПЦ са неодобравањем гледа на најаву канонизације кардинала Алојзија Степинца

Делегације СПЦ и Свете столице у Патријаршији у Београду (Фото СПЦ)

Делегације СПЦ и Свете столице у Патријаршији у Београду (Фото СПЦ)

Српска православна црква предочила је своје ставове у вези са догађајима из периода Другог светског рата високом представнику Ватикана. Како је јуче објављено на званичном сајту СПЦ, патријарх српски Иринеј састао се у уторак са кардиналом Куртом Кохом, председником Понтификалног савета за унапређење јединства хришћана, а у двочасовном разговору нарочито је анализирана историјска перспектива збивања на тлу бивше Југославије у периоду Другог светског рата.

„Гости из Ватикана су изнели своје ставове и са пажњом саслушали и уважили ставове Његове Светости Патријарха српског Иринеја и чланова Светог архијерејског синода Српске православне цркве. Објективан приступ у сагледавању историографских чињеница може допринети будућој јаснијој анализи комплексног историјског односа нарочито два народа, српског и хрватског – и даље актуелне историје”, објавила је СПЦ.

У Патријаршији нису желели да говоре о детаљима овог састанка. Познато је, ипак, да српска црква са неодобравањем гледа на најаву канонизације кардинала Алојзија Степинца, управо због детаља његове биографије из периода Другог светског рата које сматра спорним. Такође, у круговима СПЦ посета папе логору смрти Јасеновац и сагледавање догађаја и улоге Римокатоличке цркве у Другом светском рату, често се наводе као неформални предуслови који би морали да претходе разматрању позива да папа посети Србију.

У неколико последњих месеци ово је већ други пут да се на званичном, највишем нивоу разматра тема која се у лаичкој, али и црквеној јавности третира као једна од најпроблематичнијих у односима између две цркве. Приликом посете надбискупа Доминика Мамбертија, министра спољних послова Ватикана, Србији у јулу прошле године, СПЦ је предала писмо упућено папи Фрањи у којом је изнела свој став према канонизацији кардинала Алојзија Степинца. Иако детаљи тог писма нису објављени у јавности, у интервјуу за „Политику” неколико дана пре састанка са надбискупом Мамбертијем, патријарх Иринеј изјавио је да је за српску цркву било велико изненађење најава да би Степинац могао бити канонизован до краја 2014. године, као и „да неко буде светитељ, то мора бити заиста светла и света личност коју прихватају као такву и други хришћани”.

Папа Фрања посетиће ове године наш регион. Почетком јуна, како је најављено, он ће доћи у једнодневну посету Сарајеву где ће се молити за мир и охрабрити међуверски дијалог.

Ј. Чалија

(Политика, 26. 2. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3z7Categories: Преносимо

Оставите коментар