Љубинка Боба Недић: Новим образовним профилима у светлу будућност!

Министарство образовања свако мало позива просветне раднике на сарадњу. Подиђу нам мало намером да уваже наша мишљења, па нас мало попишају одбијањем потписивања ПКУ. Ко да ми не носимо стално са собом пишобран! Ко да не знамо с ким имамо посла и шта да очекујемо.

k-1922015

Е, сад, ово нас нису питали, али ја сам проверено теле што трчи пред руду, па ћу им и неупитана предложити неке много важне измене. Познато је да у свему каскамо за реалним потребама. Познато је да нас снег редовно изненади у децембру, а поплаве након упозорења РХМЗ-а. У просветном Фекетићу снег никада није до појаса, тако да ни на Супермена не можемо да рачунамо. Тачније, у просветном Фекетићу нема снега, већ живог блата, али то је већ друга тема. Проблем са којим је крајње време да се Министарство суочи, јесте избацивање застарелих образовних профила, и увођење нових, усклађених са савременим потребама нашег друштва.

Предлажем да се под хитно уведу следећи образовни профили у средње стручне школе:

LifeCoach

Мислим, кад може Вучић више да прича енглески него српски док гостује на телевизијама, могу ваљда и ја, као професор енглеског језика. Тај лајфкоуч је једна опасна професија! До звања се обично долази на курсевима које организују странци, по дифолту много напреднији од нас у сваком смислу.

Предлажем Министарству да спречи те стране елементе да сакупљају новчани кајмак, и да лепо у оквиру система обучавамо људе за „тренере живота“. Зашто? Зато што проверено поштен свет у Србији више не уме да живи, али је зато изузетно сугестибилан, као и сваки дављеник који се за сламку хвата.

Какав би био куку-рикулум?

 1. Научи да саслушаш кукњаву.
 2. Научи да те се та кукњава нимало не тиче.
 3. Научи да слажеш а да не трепнеш.
 4. Пребаци све објективне тешкоће на плећа онога који кука – није проблем у проблемима, већ у томе што ти због њих кукаш уместо да им се радујеш.
 5. Скини одговорност са олигархије која штелује овај свет према личним алавим апетитима, и лепо објасни малом човеку да је све то до њега и његове перцепције.
 6. Мантра – ово већ може бити тема матурских радова. Како правилно одабрати кратке и ефектне реченице, шупље ко учитељски новчаник? На пример: „Ја верујем у себе. Могу да превазиђем све! Мислим позитивно и зато ми је добро. Решења свих проблема налазе се у мени.“
 7. Утицај бенседина, лексилијума и бромазепама на постизање личне среће.

Овај образовни профил би могао да донесе велику личну добит носиоцу дипломе, јер се ради о индивидуалном раду са мученицима. Неисцрпно поље рада! Што би неко завршавао медицину и специјализирао психијатрију, или завршио психологију па специјализацију из психотерапије? У нашој земљи је тренд курсиста узео маха. Стручњаци су превазиђени, а народ заглупљен. Важно је само да лајфкоуч држи до хигијене зуба и уста, јер не сме да скида широк осмех с лица.

Мотивациони говорник

Уколико ученик из неког разлога није добар у раду један-на-један, односно има проблем са слушањем, контролисањем трептања, гутања кнедли и слично, за њега је ипак естраднији наступ. Он треба да масовно прави будале од људи. Не обраћа се никоме лично, већ пред собом има масовну публику.

Куку-рикулум:

 1. Израда примамљивог плаката за намамљивање маса.
 2. Психологија гомиле.
 3. Хипноза.
 4. Дикција.
 5. Говорне вежбе до падања у несвест – овоме треба посветити нарочиту пажњу. У наставу обавезно укључити неумерено гледање политичких емисија и анализу говора премијера. Затим ученику задати неку глупу реченицу и тражити да је врти пола сата, без ширења теме. На пример: „Имам пет прстију на левој шаци.“ Или: „Трава је зелена док не пожути“. Или: „Магарац је паметан, него се фолира.“
 6. Основе stand-up комедије.
 7. Продавање магле.

Бот

Бот је потпуно савремено занимање, везано за развој интернета. Обично се мисли на ботове политичких странака и тиме се наноси велика неправда свим осталим манипулаторима. Бот може бити употребљив у одбрани било које идеје, производа, услуге. Треба га предвидети систематизацијом у свакој компанији, установи, удружењу.

Куку-рикулум:

 1. Флексибилан морал.
 2. Флексибилно мишљење.
 3. Стицање и брисање личних ставова.
 4. Основе језичке писмености.
 5. Основе информатичке писмености.
 6. Маштовити никови и аватари.
 7. Диверсификација приступа у директној корелацији са вербализованим мислима анонимних и потписаних власника неприхватљивих ставова. (Ово треба да дода озбиљност читавом програму.)
 8. Алтернације и варијације на исту тему (на пример: „Напиши на десет различитих начина да је Он у праву, али га оспоравају они који нам не желе добро.“)

Професионални посланик

У посланике иду политичари. Народни посланици су представници народа. Народни посланик не мора бити ни паметан, ни леп, ни образован, јер му ни бирачи нису такви. Довољно је да овлада неким вештинама, које нису нимало тешке, али их посланик мора бити свестан и систематично их мора развијати. Занимање је изузетно уносно. Доноси зараду и бенефиције, а не носи никакву одговорност. Очекује се велика навала при упису, па на време треба размишљати о начину селектовања кандидата. Овде не треба применити уобичајени систем бодовања. Они са најбољим оценама овде немају шта да траже. Ранг листу треба окренути наопачке. Значи, просек 2,00 из основне школе, и по један бод на матурском испиту из српског и математике. Такви су кандидати најпогоднији.

Куку-рикулум:

 1. Спавање отворених очију.
 2. Уочавање камера пре гуглања по интернету и окретање лаптопа тако да ниједна камера не ухвати екран.
 3. Изражајно читање достављених текстова (овде се подразумева увежбавање течног читања непознатог текста на оба писма).
 4. Лагане вежбе с теговима за руку по избору, у случају гласања дизањем руку.
 5. Визуелна перцепција – изузетно је важно да посланик уме да уочи реакцију председника посланичког клуба, да би гласање и реакције ускладио са њим.
 6. Постепена дилетација желуца. Овим се спречавају обољења дигестивног тракта до којих би могло да дође након сазнања шта све у скупштинском ресторану може да се поједе за мале паре.
 7. Потирање сопствене личности и мишљења (ово би требало изучавати факултативно и по потреби, која се не очекује у масовнијем обиму).
 8. Основи ритмике – изводити као практичну наставу, увежбавањем уједначеног, спонтаног аплауза, или лупања отвореним дланом по посланичкој клупи.
 9. Хорско певање – тромесечни модул, током којег треба вежбати само два текста: „Ууууаааа!“ и „Тако је!“ Веома је важно постићи милозвучно сагласје, које би посланицима обезбедило артикулацију, уместо разуларености.

Мозак за одливање

Од изузетног значаја је да Министарство посвети пажњу и добрим ученицима, а не само лошим. У супротном, настала би велика опасност по лоше ђаке, којима би право на велику зараду и кључне функције у друштву било угрожено. Зато на време треба размишљати о начину уклањања препрека на путу најгорих да нас воде у светлу будућност. Како су паметна и образована деца највећа опасност и представљају највећи ризик, на време их треба усмеравати ка напуштању земље. Ако не дође до одлива паметних мозгова, неће доћи до пролива ових других ‘мозгова’. Министарство мора мислити о томе, јер оно ради за Владу.

Куку-рикулум:

 1. Страни језици. Овде би претходно требало урадити опсежну анализу најпривлачнијих земаља у које се паметни мозгови могу одлити, и онда изучавати језике тих земаља. Што више различитих језика, то боље.
 2. Праћење страних конкурса за стипендирање основних академских студија.
 3. Правилна припрема документације за подношење пријаве.
 4. Припрема за интервју у страној амбасади.
 5. Превазилажење културолошких разлика.
 6. Прање судова и келнерисање, као и отклањање анимозитета према овим часним пословима у страним земљама.
 7. Коришћење скајпа као замене за недељни породични ручак.
 8. Гушење инфантилних патриотских осећања.
 9. Космополита – како то гордо звучи!

*****

И на крају, за оне које су родитељи већ упропастили и уградили им моралну бусолу тако да се не могу бавити ниједним од прва четири занимања, а нису довољно добри ђаци да би уписали онај последњи образовни профил, предлажем увођење новог образовног профила, са чијом се дипломом отварају многа врата:

Модерни роб, или еутаназија достојанства

Тачно је да је робовласништво далеко за нама и да га се човечанство кобајаги стиди. Међутим, како нисмо баш ни сисали весла, јасно нам је каква се будућност смеши земљи која се на CNN-у рекламира квалификованом, а најјефтинијом радном снагом. Нас, старије, то помало вређа и тешко се са тим миримо. Зар да дозволимо да нам се и деца злопате због таквог начина размишљања? Наравно да то нећемо дозволити. Наше Министарство то неће дозволити! Деца су нам увек на првом месту! Неће она ваљда бити таоци слободарског духа и људског достојанства, тих тако прецењених категорија?! Због тога децу треба на време припремити на безболну злоупотребу од стране великих инвеститора, који ће баш код нас доћи зато што баш нас воле!

Куку-рикулум:

 1. Гушење сваке потребе за широким образовањем и омаловажавање знања, уз величање вештина.
 2. Способност брзе преквалификације.
 3. Начини превазилажења досаде за време обављања исте просте операције током најмање десет сати.
 4. Развијање одијума према слободном времену и викендима.
 5. Развијање способности визуализације срећне породице која заједно руча, или гледа филм.
 6. Контролисање бешике без обзира на количину унете течности (најнапреднији ученици би требало да буду у стању да бешику празне једном у 10 сати).
 7. Држање воде у устима као превенција постављања питања.
 8. Основе секташког понашања у корпоративним условима.
 9. Затирање великих снова у зачетку.

*****

Ето, то би био мој скромни допринос развоју школства. Треба размишљати даље од носа, даље од сутра. Интелигенција је и вештина прилагођавања. Лаж и мимикрија више нису синоними у људском понашању. Ко се на време прилагоди, тај ће преживети. Министарство заиста мора мислити о будућности наше деце.

Искрено, очекујем да овај текст постане анекс Националне стратегије образовања. Ништа није глупљи и бесмисленији од многих празних парола које тамо већ пишу.

Објављено уз дозволу аутора блога „Клотфркет“

(Клотфркет, 10. 2. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3sXCategories: Преносимо

Оставите коментар