Патријарх Кирил: Пред очима света на Блиском истоку проводи се геноцид над хришћанима

patr-kiril-spcПатријарх московски и све Русије Кирил  казао је на отварању Архијерејског саветовања Руске Православне Цркве 2. фебруара 2015. да се у више земаља Блиског истока наставља масовни геноцид.

„Стални прогон  хришћана у појединим земљама, нарочито на Блиском истоку, привлачи посебну пажњу наше Цркве. Користећи застрашујуће методе, убијајући хришћане због исповедања вере у Христа, екстремисти настоје да физички униште хришћанство као такво, да наруше постојећу међурелигијску равнотежу,“ истакао је поглавар Руске Цркве у свом предавању на Архијерејском саветовању одржаном у храму Христа Спаситеља у Москви.“

„Стотине хиљада верних постали су таоци крајње озбиљног стања и присиљени су да напусте ову област. Пред нашим очима збива се права трагедија. Стварни геноцид хришћанског становништва проводи се у земљама из којих се Блага вест раширила по свету“, додао је он. Према речима Свјатејшег Патријарха, обим ове катастрофе, коју међународна заједница углавном пропраћа ћутањем, у овом тренутку није лако проценити.

„Руска Црква, свесна своје одговорности на делу заштите хришћана на Блиском истоку, указује многоструку помоћ пострадалим браћи и сестрама. Наши позиви за заштиту хришћана чују се на разним међународним скуповима и форумима.“  Његова Светост је приметио да је Руска Православна Црква и разне руске организације пружају сву врсту материјалне помоћи пострадалим хришћанима Антиохијске Патријаршије.

Хришћани Блиског истока виде данас у нашој Цркви, а и у Русији, заштитницу својих интереса. И ми не смемо заборавити свој дуг да радимо колико је могуће на очувању хришћанског присуства на Блиском истоку,“ истакао је Свјатејши на крају.

Извор: ОСР

(Сајт СПЦ, 3. 2. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3iBCategories: Вести над вестима

Оставите коментар