Владимир Путин: Избегавати претерану „латинизацију“ руског језика

Председник Русије Владимир Путин је апеловао да се избегава претерана „латинизација“ руског језика. Он је о томе говорио на заједничком састанку Државног савета и Савета за културу и уметност.

mcdonalds-rus

„Када човек долази у неки град, одмах може да види на ком нивоу културе је локална управа, ако су на сваком углу сви називи различитих установа и рекламе искључиво на латиници! У којој ми земљи живимо? Све треба чинити с мером“, закључио је Путин.

За време заседања Путин је критиковао неке предлоге које је тим поводом дао лидер Либерално-демократске партије Русије Владимир Жириновски, који је предложио да се све позајмљене речи замене оним које он сматра исконски руским. Тако се, на пример, председник Русије није сложио да „геније“ може да се замени са „талентован човек“. Према речима Путина, то нису апсолутни синоними, а осим тога, реч „таленат“, судећи по томе што се појављује у Новом завету, потиче из језика једног од семитских племена, где је означавала и валуту и меру за тежину. „Ни то изгледа није сасвим наша реч“, додао је Путин.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

Опрема: Стање ствари

(Руска реч, 24. 12. 2014)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-2YJCategories: Преносимо

4 replies

 1. Мада сам далеко од тога да будем беспоговорни путинофил, у овоме се потпуно слажем с њим. С друге стране – такви као Жириновски имају само једну улогу: да загаде и запрљају све оно за шта се наизглед залажу. Било би добро да и у Србији неко на положају сличном Путину нешто проговори о том питању у српском језику – али, плашим се да то нећемо дочекати.

 2. @Иоанн Дубињин

  “Мада сам далеко од тога да будем беспоговорни путинофил, у овоме се потпуно слажем с њим“.

  Поштовани,
  Крајње је време да своју скепсу према Путину ставите “на лед“,
  попут Ваших аристократских земљака из Западне Европе:

  http://stanjestvari.com/2014/12/26/%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B5-%D0%BE%D0%B4-100-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%98%D0%B5/

  А, што се тиче нас, Срба, и ми, “као озебао сунце“, чекамо да нам се деси један сличан Путину или барем Орбану!
  Но, како ствари стоје, начекаћемо се!

 3. Кад је наш никад умрли друг Тито удесио да на Другом заседању АВНОЈ-а све пароле буду латиничке, Срби су одмах разумели шта и како треба са ћирилицом. Па се касније знало да ће бити смењен председник српске владе Благоје Нешковић по томе што му је Ранковић на некој седници упутио критику што се он још увек потписује ћирилицом.
  Плашим се да Руси неће аналогно схватити поруку Путина.
  Знам да је Конузин на једном састанку обећао да ће дописом тражити од руских пословних људи да у Србији користе ћирилицу, али све остаде у латиници..
  Неко ми рече пре годину дана да је аеродром Внуково исписан латиницом.

 4. Наравно, успешно гажење по српској ћирилици било је само припрема за будуће гажење по руској ћирилици- Видић је одлично предочио латиничко Друго заседање АВНОЈ-а и како је то почетно комуњарско „опитно“ латиничење пренето у Србију..

Оставите коментар