Протојереј Слободан Дракулић: Међународни дан “људских права“ у Глини

У свијету се 10. децембар сваке године обиљежава као Међународни дан људских права. Нажалост, као и у многим случајевима тако и у овоме, за православне Србе у Републици Хрватској овај дан представља само још један у низу дана када су обесправљени. Дешавања у граду Глини су још само један од примјера и доказа за ту тврдњу.

Фото: Срби у старој Глинској цркви пре покоља (wikipedia.org)

Фото: Срби у старој Глинској цркви пре покоља (wikipedia.org)

Наиме ,,градски оци“ су на својој шестој сједници одржаној 21. октобра 2014. године донијели ,,одлуку о мјесту полагања вијенаца и паљења свијећа на територији града Глине“. Том одлуком су забранили православном српском народу вршење парастоса, помена и полагања цвијећа на мјесту гдје је до 1941. године стајао храм Рођења Пресвете Богородице. Те године у њему је почињен звјерски злочин у којем је страдало преко 1500 православних Срба из Глине, Топуског, Вргинмоста и околине, а храм је срушен до темеља. Комунистичка власт није дала дозволу за градњу храма на истом мјесту, него су исту катастарску честицу одузели Цркви и национализовали без икакве накнаде, те на њеном мјесту 1967. године подигли Спомен дом. Исти тај дом 1995. године градске власти су преименовале у Хрватски дом.

Тим поводом, 10. децембра 2014. године ,,Антифашистичка лига“ одржала је сједницу испред Спомен дома на којој је осуђена одлука градских власти града Глине. Мирном протесту је присуствовао мањи број вјерника глинске парохије (већина је изостала због страха) заједно са парохом костајничким протојерем Далибором Танасићем и протојерејем глинским Слободаном Дракулићем. Своје слово на протесту изрекао је и предсједник Српског националног вијећа г. Милорад Пуповац.

Поменути учесници овог скупа су вербално нападнути и вријеђани од стране појединих суграђана. који су помињали су „тракторијаду“, Шешеља…, а чули су се и повици ,,Цигани“. За то вријеме локална полиција је стајала по страни не чинећи ништа да атак на учеснике скупа спријечи.

Након тридесетоминутног скупа сви смо се мирно разишли, док су они који су изрицали увреде на рачун жртава и присутних развили велику државну заставу испред дома и наставили са увредама на рачун православних Срба.

У Глини, 10. децембра 2014. године

протојереј Слободан Дракулић, парох глински

Извор: Епархија горњокарловачка

(Сајт СПЦ, 11. 12. 2014)

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-2OyCategories: Преносимо

Оставите коментар