Месечна доза 11

Изјаве политичара и јавних личности (октобар-новембар 2014)

izjave_srb_baner_350x350Треба утврдити ко „испод жита“ утиче на уређивачку политику медија. Немам никакве везе са тим [престанак емитовања „Утиска недеље“]. Све што могу, ја ћу да урадим. Ви ми реците шта могу да урадим да то поправим.

Александар Вучић, премијер Србије, поводом извештаја Европске комисије о напретку Србије ка ЕУ, „Блиц“

Већ 4 године сам у Србији и не пропуштам „Утисак недеље“. Овакве емисије су важан допринос размени мишљења у друштву. Када ће се вратити на Б92?

Мајкл Девенпорт, шеф Делегације ЕУ у Србији, „Твитер“/„Блиц“

После расписивања избора [2014], гостовање [Саше] Радуловића није имало смисла, па сам добила ексклузивног госта у виду [садашњег] премијера. Сутра ујутро ме је звао, обавестио о рејтингу и рекао: „Честитам Ти, понизила си ме пред милионским аудиторијумом“. Један од разлога зашто премијер не спава је што му треба 4 сата да проучи све рејтинге. Тиме се опсесивно бави.

Оља Бећковић, новинар и ТВ водитељ „Утиска недеље“, „Истиномер“

Плурализма у Србији има колико год хоћеш и свака критика је добродошла.

Александар Вучић, премијер Србије, у интервјуу за блог Лондонске школе економије, „Бета“

У шали волим да кажем, мада то и није шала – када би премијер [Вучић], све са својим чувеним ЈА, свако јутро вешао петоро људи на Теразијама, сви међународни фактори би нашли начина да то оправдају, да нам објасне зашто је то добро, како би ова власт потрајала и завршила неке ствари…

Србијанка Турајлић, универзитетски професор у пензији, „Радио гужва“ на Радио Б92

Хрватска је сада у ЕУ и налази се у „прелагодној“ позицији – нема више [своју] спољну политику.

Жарко Пуховски, професор Филозофског факултету у Загребу, „Око“ РТС-а

Ако не може за пет година, за пет година и један дан може.

Александар Вучић, премијер Србије, о томе да у наредних пет година неће бити проширења ЕУ, „Између два петка“ Радио Београда 1

Ја сам захвалан овима који су извели пети октобар, јер да њих није било – СПС се не би променио, а ни грађани Србије не би видели какви су ови који су дошли.

Ивица Дачић, председник СПС-а и потпредседник Владе Србије, РТС

Данас је потпуно свеједно шта мислиш и пишеш – важно је да утичеш. Тај утицај је подвргнут највулгарнијим рецептима. Имаш телевизије које се баве генетским инжењерингом, па на главу свиње ставе тело краве – то ти је музика на „Гранду“.

Емир Кустурица, филмски режисер, „Ћирилица“ на ТВ „Хепи“

Не могу да сакријем осмех. Уморан сам од дводневног пажљивог читања извештаја. Требало ми је 12 сати да прочитам извештај, па ми то није било довољно па сам још 12 сати пажљиво радио на извештају. Ако имам подочњаке, имам од тог извештаја. Ако ништа и за утеху – најбољи смо у региону.

Александар Вучић, премијер Србије, о извештају Европске комисије о напретку Србије ка ЕУ, „Земља чуда“ Радио Београда 1

Нисам ја уморан и нисам никада уморан, и кад изгледам да сам уморан – нисам уморан.

Александар Вучић, премијер Србије, о полицијском пребијању његовог брата Андреја, „Тешка реч“ ТВ „Пинк“

Није то рударски посао, није то посао на њиви, али ја радим сваки дан! И сваку суботу и сваку недељу. Радујем се сваком радном дану, а то ми је сваки дан.

Александар Вучић, премијер Србије, „Тешка реч“ ТВ „Пинк“

Тијанић би рекао: „Ђидо, лепо сам ти говорио,“ а Мики: „Е, стварно си тврдоглаво магаре.“

Драган Ђилас, бивши председник ДС-а и бивши градоначелник Београда, о томе шта би му поручили Александар Тијанић и Мики Ракић, „Блиц“

Верујем да ће будући генерални секретар УН бити из источне Европе, а онда постоји и велика шанса да буде управо из наших редова.

Вук Јеремић, бивши шеф дипломатије Србије и бивши председавајући Генералне скупштине УН, „Око“ РТС-а

Мислите да ја нисам разумео, гледајући како је прошао мој брат, да би Гадафијева судбина била дивна, бајковита судбина за мене?

Александар Вучић, премијер Србије, о полицијском пребијању његовог брата Андреја, „Тешка реч“ ТВ „Пинк“

Понашање ове владе је отишло у својеврстан ‘overdose’, раније владе нису правиле параде. Последњих десет година ја делим на време Нерона и време Калигуле. Нерон је Борис Тадић и он је свирао харфу док је Србија горела. Онда је дошао Калигула, а људи нека прочитају на интернету шта је тај радио.

Зоран Живковић, председник Нове странке, о влади Александра Вучића, „Један на један“ РТВ-а

Црна Гора је увек била део нечег великог, а иначе, сви они су били мали у историји, а ми смо били велики… То што нас сви око нас негде уцртавају, у неку мапу, није разлог да ми бринемо, него да они брину, јер су то политике које су пропале и које су увек пропадале.

Ранко Кривокапић, председник Скупштине Црне Горе, о дрону са заставом велике Албаније на фудбалској утакмици Србија-Албанија, „Танјуг“

Хвала што је Србија једина европска земља која може да извози свињско месо у Руску Федерацију. Трудићемо се да повећамо понуду. Знате да ми производимо „фијат“, али то је „зделано в Сербији“, па Вас молим да повећате извоз тих аутомобила у Русију.

Александар Вучић, премијер Србије, у обраћању Владимиру Путину приликом његове посете Београду, према „Блицу“

Уважени господине председниче, уважени Владимире Владимировичу… ако ми дозволите… као Ваш домаћин, ја ћу говорити на српском језику.

Александар Вучић, премијер Србије, у обраћању руском председнику Путину у Београду, РТС

Стиснуо сам руку Путину, изљубили смо се и кафу попили.

Мирослав Лазански, новинар и војно-политички коментатор, о посети руског председника Београду, „Да можда не“ РТС-а

Било је дирљиво што су Путину викали „брате“, а њега зову Ледени. Значи, видело се да му је непријатно што су га наши љубакали. Али, то је наша политичка култура, емотивна, топла.

Предраг Ј. Марковић, историчар, о посети руског председника Београду, „Седмица“ Радио Београда 1

Ми смо пролазили различите периоде у последњих 20 година. Да ли се сећате тога када је председник Државне заједнице СЦГ био Светозар Маровић, који је покрио мозаик „Сутјеске“ у Палати федерације када је долазио немачки председник? Као да је долазио наследник нациста, а не Вилија Бранта.

Оливера Ковачевић, новинар и ТВ водитељ, о војној паради поводом ослобођења Београда од нацизма, „Да можда не“ РТС-а

Једини амбасадор државе НАТО који је 1989. године на Газиместану присуствовао обележавању 600 година од Косовске битке био је амбасадор Турске. Питао сам га зашто присуствује. Одговорио је – ми смо победили, како да изостанем?

Предраг Симић, професор ФПН-а и дипломата, „Да можда не“ РТС-а

Знам да нисам [диктатор] и не морам себе то да питам. Да постоји диктатура, они који ми лепе ту етикету не би могли да говоре о томе на свим медијима.

Александар Вучић, премијер Србије, „Вечерње новости“

Плашим се да огромне залагање председника Николића и премијера Вучића неће имати у Србији ко да испрати. Јер, та привредна елита је нестала у Србији у последњих 12 година. Гумицом су избрисани људи који су стварали најјачу привреду у региону. Сада се ствара једна нова елита привредника, без којих Србија не може да иде напред.

Драгомир Карић, заменик председника Покрета снага Србије и посланик СНС-а, „Да можда не“ РТС-а

Немам чега да се стидим. И када бих добијао батине око стадиона или на трибинама никада нисам пријављивао полицији. Понашао сам се као балави мангупчић који је ипак држао до части. То данас могу да кажу и „делије“ и „гробари“ који ме познају из тог периода.

Александар Вучић, премијер Србије, „Вечерње новости“

Чекам само шта ће да кажу, пошто нико из ЕУ не може да каже да није био упознат са тим. Лично сам им преносио бојазан због провокација које су биле наговештене. Ми нисмо знали да ће [Албанци] да користе змајеве, дронове, не знам какве машине, и да ће да баце десет хиљада евра да би покушали неког да увреде. Мислим да су увредили себе и здрав разум.

Александар Вучић, премијер Србије, о прекиду фудбалске утакмице Србија-Албанија, „Земља чуда“ Радио Београда 1

Никада не бих примио премијера Албаније, то је сипање соли у живе ране српских породица са Косова и Метохије. То не говорим као председник партије која подржава владу већ као домаћин, као обично физичко лице.

Драган Марковић Палма, председник Јединствене Србије и председник Скупштине Јагодине, „Танјуг“

Ма како то било тешко мени да прихватим, борићу се да грађани ове земље, чију владу водим, имају право и да ме опсују. То су радили и много већи лидери од мене, то је радио Никола Пашић, и немам проблем с тим.

Александар Вучић, премијер Србије, „Земља чуда“ Радио Београда 1

Онима који одбију задужење које им одреди Центар за социјални рад помоћ ће најпре бити умањена, а ако одбију по други пут биће укинута. Социјална помоћ неће бити помоћ него зарада. Не може да буде поплава у Обреновцу или Шапцу, и да долазе хиљаде волонтера, а да ни један корисник социјалне помоћи не дође да брани свој град.

Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, „Танјуг“

Када су неком Црногорцу донели малу бритву, мали нож, он је гледао, превртао па казао: „Е, на шта спаде сабља.“

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, о томе како гледа када га пореде с Његошем, према емисији „Агапе“ на ТВ „Студио Б“

„Kолега, нисте се баш добро спремили,“ али то је довољно за шестицу… на приватном факултету. Како председник Николић прича руски, искрено се надам да неће он преговарати са руском страном о пословној сарадњи. Могао бих да их увреди, или да им прода неку нашу компанију по најнеповољнијим условима.

Зоран Кесић, ТВ водитељ, о обраћању председника Србије Владимиру Путину на руском, „24 минута са Зораном Кесићем“ на ТВ Б92

Људи су држали Милошевићеве фотографије и целивали као иконе. То је замена светитеља за идола. Комунизам је био пресликано хришћанство, само су промењени знакови.

Ненад Илић, ђакон, „Ћирилица“ на ТВ „Хепи“

Можда ћу да звучим неприкладно, али ми имамо једну изреку о баби и деди. Звучи отприлике овако – да баба има пенис, не би била баба него деда.

Владимир Путин, председник Руске Федерације, на питање америчког новинара о паду рубље, на самиту ASEM у Милану, „Блиц“

Сви грађани су ми једнаки, све странке ми нису једнаке. Највише волим Српску напредну странку. Да ли ми недостаје страначки живот? То је као када бисте питали да ли вам недостају хлеб или вода.

Томислав Николић, председник Србије, поводом шест година од оснивања СНС-а, „Танјуг“

Очекујем да сви жртву третирају као инвестицију.

Душан Вујовић, министар финансија, о смањењу зарада у јавном сектору и пензија, „Кажипрст“ на ТВ Б92

Нисам насмејан зато што предузимам најнепопуларније и најтеже мере у историји Србије, већ сам насмејан зато што ми је чиста савест и зато што сам наплатио све што сам могао тајкунима и зато што сам се борио за сиромашне да би Србија живела нормално и богатије.

Александар Вучић, премијер Србије, у Скупштини Србије, „Бета“

Демократска странка је као ебола заразила наше финансије, али ми се боримо и трудимо да излечимо њихове брљотине.

Зоран Бабић, шеф посланичке групе СНС-а, о ребалансу буџета за 2014. годину, „Бета“

За „Београд на води“ сам га молио, пошто ми новца немамо, и имамо обећање његове висости шеика Мухамеда да ће да нам помогне у износу од више десетина милиона евра, да не кажем 130 милиона евра.

Александар Вучић, премијер Србије, о уређењу приобалја у Београду, „Око“ РТС-а

Математика каже да је резултат функције максимум између две величине или – плата пута 0,9, 25.000 динара. Према томе, већа од те две величине ће бити плата. Погледајте уџбеник из математике, па ће вам бити јасно.

Душан Вујовић, министар финансија, о смањењу зарада у јавном сектору, према „24 минута са Зораном Кесићем“ на ТВ Б92

Радио сам у гвожђарској продавници у Лондону код једног Индијца за две фунте на дан (сат?!). Ви сте у бољој позицији.

Александар Вучић, премијер Србије, на предавању на Лондонској школи економије (LSE), „Танјуг“

„Награду“ примам са задовољством. То ми је једно од највећих признања које сам добио.

Амфилохије, митрополит црногорско-приморски СПЦ, пошто га је НВО „Квин Монтенегро“ (ЛГБТ заједница) прогласила „хомофобом године“, „Бета“

Не може се рећи да је могао постићи више за себе и мање за нас. Негде сам рекао да је то велики човек без дела. Бесмртан је био за живота, а после њега се ништа није одржало.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, о Јосипу Брозу Титу, „Алхемија Балкана“ на ТВ „Ал Џазира Балкан“

Година 2015. биће најтежа у историји града, јер ће морати да се врати 83 милиона евра главница и камата на кредит.

Синиша Мали, градоначелник Београда, „Шта радите, бре?“ РТС-а

Чекајте са оптимизмом 2015, а посебно 2016. годину. Бићемо веома успешна земља.

Александар Вучић, премијер Србије, у Јамени код Шида, „Шта радите, бре?“ РТС-а

Ми смо у кошаркашком клубу Партизан – фамилија. А има у фамилији да се опсује, удари дете… Има разних родитеља, нисам за оне који туку децу, али повремено… Нормално је да се излију емоције. То су мањи греси него да им узимам део уговора, као неке колеге.

Душко Вујошевић, тренер КК „Партизан“, о хватању за врат кошаркаша Михајла Андрића на утакмици с Хапоелом, „Блиц“

Александар Вучић је на власти две и по године, Дачић се уопште није мешао у свој посао. Грађани имају осећај да се на влади нешто дешава. Тамо нема ничега. То су комедије, представе… Дачић на почетку седнице исприча виц, Вучић одбрунда нешто и онда се гласа.

Саша Радуловић, лидер покрета „Доста је било!“ и бивши министар привреде, „Пешчаник“

Ми [влада] радимо најтежи посао на Балкану. Лакше је Рами да дође у Београд, него нама да га дочекамо после инцидента на [фудбалској] утакмици Србија-Албанија.

Ивица Дачић, министар иностраних послова Србије, о посети албанског премијера, „Бета“

Дачић и ја нисмо политички партнери. Ми смо браћа. Нису нам исти отац и мајка, али наш однос је јачи него кумовски.

Драган Марковић Палма, председник Јединствене Србије и председник Скупштине града Јагодине, „Курир“

Немојте ни прстом по ваздуху цртати мапу велике Албаније, јер би то велика несрећа била. Држава Србија то не жели ни да види ни да чује и тражи од међународне заједнице и од света да јасно поруче да тога нема и неће бити.

Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у (Северној) Косовској Митровици као почасни грађанин, „Телеграф“

ММФ и Светска банка и ЕУ подражавају мере владе Србије, све западне земље подржавају мере, а честитао ми је на храбрости и Владимир Путин и рекао да је то велика и важна ствар.

Александар Вучић, премијер Србије, емисија „Ћирилица“ на ТВ „Хепи“

Људи, не знам да ли сте ви свесни, да ли смо ми свесни, чекајте, да ли смо сви ми заједно свесни – ја јесам, али бојим се да је веома мало људи у овој земљи свесно да је на делу продужени државни удар. Овде се води одсудна битка између политиканата и тајкуна против државе.

Драган Ј. Вучићевић, главни уредник „Информера“, о упаду Николе Сандуловића на предавање Александра Вучића на LSE, према „24 минута са Зораном Кесићем“ на ТВ Б92

Мадона зна фреквенцију која удара на кору великог мозга. Нема везе што она не зна да пева и што није лепа, али је она успешно пројектована као жена која личи на касирку у супермаркету.

Емир Кустурица, филмски режисер, „Блиц“

Обезбедили сте већину за реконструкцију владе и на томе вам честитам, јер сте очигледно били успешнији у „наватавању“ посланика од ових других [СНС] који исто то раде.

Иштван Пастор, председник СВМ, обраћајући се Бојану Пајтићу после реконструкције Извршног већа АП Војводине, „Танјуг“

Бајка о томе како ми не би требало да усвојимо капитализам је бесмислена. Ми морамо, за почетак, да одговоримо на врло значајно питање на које нисмо одговорили – до које мере желимо да будемо колонија? Бојим се да куца једно доба када можемо само да одлучимо да ли ћемо да будемо сто посто или деведесет и нешто.

Војислав Жанетић, маркетиншки стручњак и хумориста, „Документ“ РТВ-а

Направио сам велику грешку. Неколико дана се једем, не могу себи да опростим. Хрвати су дали своје моторне цесте, ауто путеве, у концесију… Ем ће да им дају 2,5 милијарде [евра], ем ће боље да одржавају путеве, ем ће да наплаћују порезе и таксе. Ја сам направио страшну грешку што се тога нисмо сетили пре Хрвата, зато ми сада не можемо да добијемо ту цену.

Александар Вучић, премијер Србије, „Ћирилица“ на ТВ „Хепи“

Није тајна да сам ја тежак човек и они то сви мисле [страни политичари и лидери] и они ће вам то и рећи и ја то не кријем. Изабран сам да водим најбољу политику за грађане Србије и најкориснију политику за Србију.

Александар Вучић, премијер Србије, емисија „Ћирилица“ на ТВ „Хепи“

Мислим да више нико не сумња да су људи који предводе протесте у најближим односима са Мирославом Мишковићем и другим тајкунима који немају одговор на питање шта ће радити кад Србија постане нормална држава.

Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, о протесту адвоката, „Танјуг“

Ту хвалисавост, то грђење народа на тај ружан начин, да смо ми сви сад некакви нерадници, „у Немачкој ја гледам раднике како раде по 8 сати, као швајцарски сат“. Па који си ми ти, бре, радник? Ја сам га упознала 1994. године, кад сам ушла у парламент први пут. Он [Вучић] је тад завршио био Правни факултет и ушао у парламент. Он се 20 година храни у скупштинском ресторану. Где је он то радио, где се он то показао као швајцарски сат? То страховито вређање од стране тог безобразника, који у ствари никад ништа није радио и који сам себе хвалише и који каже „ко би боље од мене?“

Весна Пешић, социолог, „Пешчаник“

Војислав Шешељ долази у Србију да ослаби, по америчким проценама превисоки рејтинг који Александар Вучић сада има… Хашки трибунал је америчко оруђе свих ових година. Ако ико зна слабе тачке Александра Вучића и Томислава Николића, зна их њихов политички отац… Ту може бити свакојаких пикантерија, тим пре што је Шешељ шампион политичког примитивизма на крајној десници Србије.

Јово Бакић, социолог, о незадовољству САД Вучићевим односом према украјинској кризи, „Истиномер“

Ово је одговор Вучићу – а хоћеш да доведеш Путина у Београд? А хоћеш да имаш параду у Београду? А ниси пристао да и њега, Шешеља, држимо још десет година у затвору, али да напустиш своју политику спровођења српских интереса и чувања односа и са Русијом и са ЕУ. Као да се он њега [Шешеља] плаши. Нисам разговарао о овоме с Вучићем. Може да се наљути на мене – председник је владе, ја сам само министар. Надам се да ћемо у току дана да разговарамо о овоме трезвеније и сталоженије. Али, знам Вучића, не плаши се.

Александар Вулин, министар рада, о пуштању Војислава Шешеља на привремену слободу из притвора Хашког трибунала, „Земља чуда“ Радио Београда 1

Вулин ми је пријатељ и као сваки нормалан човек плаши се само Бога.

Зоран Бабић, шеф посланичке групе СНС-а, на питање да ли се Александар Вулин плаши повратка Војислава Шешеља из притвора Хашког трибунала, Б92

Мене интересује како ће у историјском смислу да ми буде суђено, а не како ће да ми суди дневна политика.

Александар Вучић, премијер Србије, „BIZ Life“

Кад је реч о Украјини, Србија признаје територијални интегритет те земље и нуди да се искуства из преговора с Приштином искористе при тражењу компромиса и решења.

Ивица Дачић, министар иностраних послова, у интервјуу за хрватски „Јутарњи лист“, „Танјуг“

Пошта постоји 170 година и у рангу је Српске православне цркве или Академије наука када се спомене држава Србија. Она је њен део и мора остати у њеном власништву. Интерес приватника би можда био да разноси пошту по Београду, али не и по селима Србије, где се једва долази.

Милан Кркобабић, генерални директор ЈП „Поште Србије“, „Танјуг“

Мој тата [Иштван] и Пајтић треба да реше свој љубавни однос! Ја не коментаришем питања у покрајини.

Балинт Пастор, народни посланик СВМ-а, према НИН-у

Србија ће урадити све што ММФ буде тражио, јер је то добро за државу.

Александар Вучић, премијер Србије, „Танјуг“

Ја се нисам никоме предао. Ја сам отишао у Хаг, јер сам обећао српском народу на великом броју митинга, кад одем у Хаг да ћу растурити Хашки трибунал, и НАТО пакт, и Европску унију, и холандску краљицу.

Војислав Шешељ, председник СРС-а, на првој конференцији за штампу по повратку из Хага, сајт СРС-а

Ако ме буду звали назад, ту су Томислав Николић и Александар Вучић да ме ухапсе и испоруче. Има у томе неке ироније и парадокса, они који су ми били најближи и саучесници у свим мојим „злочинима“ сад ће морати да ме шаљу у Хаг.

Војислав Шешељ, председник СРС-а, „Блиц“

Ако ће нам шовинизам бити испред људскости, онда ћу ја опет рећи нешто што ће, вероватно, многе дирнути: ни име Војислав ни презиме Шешељ није српског корена. Према томе, не може мене да учи српству неко ко нема ни српско име ни српско презиме, а очигледно ни добре људске намере.

Јелена Карлеуша, естрадна звезда, на „Твитеру“, „Телеграф“

Више волим велику Србију него Београдски пашалук. Више волим Србију са пријатељима који нас нису бомбардовали него са ЕУ и НАТО пактом. Више волим да почасни грађанин Београда буде Путин, а не [Еди] Рама.

Зоран Красић, потпредседник СРС-а, „Упитник“ РТС-а

Могу само да кажем да изражавам саучешће (сућут) Србији што на својим улицама има полуделог ратног злочинца, уместо да седи тамо где је седео и где треба да седи.

Весна Пусић, министар иностраних послова Хрватске, о повратку Војислава Шешеља из притвора Хашког трибунала, „Бета“

Хашком трибуналу су потпуно неодговорни људи који би требало да се повуку. Они су сасвим изнад свега, изнад међународних стандарда, изнад Савета безбедности УН, па и изнад Бога.

Флоранс Артман, бивши портпарол Хашког трибунала, у изјави за љубљанско „Дело“, „Танјуг“

Они су донели одлуку о томе да ли пуштају господина Шешеља, нас нико ништа није ни питао… Од нас нису ништа ни тражили, оно што су тражили, нешто мало, ми смо учинили, ни у шта се нисмо мешали. Морам да признам да све то прилично не разумем и да ме подсећа на генијалног Душана Ковачевића из „Балканског шпијуна“, када каже: „Опростиће ти Ђура што те је тукао.“

Александар Вучић, премијер Србије, о негодовању из ЕУ због реторике Војислава Шешеља по повратку из Хашког трибунала, „Бета“

Нас је криза захватила зато што су велики играчи потрошили туђи новац. Имали смо поверења у светски систем, посебно банкарски, за који се испоставило да је велика превара.

Томислав Николић, председник Србије, приликом посете Абу Дабију, „Танјуг“

Реалност је да је Косово признало 108 држава света, што је знатно изнад половине чланица УН, и за то нису криви ни албански премијер Еди Рама, ни Ангела Меркел, ни Владимир Путин… За то је крив Слободан Милошевић, који је предводио један ретроградни, назадни поредак, који пре 25 година није схватио да је Берлински зид пао. Али и данас је, нажалост, у нашој духовној елити, у медијима и на разним нивоима власти, много оних који су огрнути Милошевићевим шињелом.

Вук Драшковић, председник СПО-а, за Радио „Дојче веле“, „Танјуг“

Чак и када би та русијска и евроазијска унија била боља од ЕУ, ми не можемо тамо. Нисмо ми птице па да летимо. Ми смо окружени земљама које су у ЕУ и у НАТО. Дакле, желим најбоље могуће односе са Русијом, али српски воз мора на Запад.

Вук Драшковић, председник СПО-а, за Радио „Дојче веле“, „Танјуг“

Везе Латинске Америке и ислама потичу из 12. века. Два муслиманска морепловца су стигла у Америку 1178. године… Колумбо је помињао постојање џамије на једном брду на Куби. Волео бих да о томе разговарам с кубанском браћом. То брдо би данас било савршено место за џамију.

Реџеп Тајип Ердоган, председник Турске, AFP/„Бета“

Када будем одлазио, а са мном и један број људи, наћи ћу наследнике који ће поштено да раде, инвестирају, да не краду, не продају фудбалере и да не намештају селекторе.

Томислав Караџић, председник Фудбалског савеза Србије (ФСС), Б92

Ако неко мисли да би озбиљна политика била да сам јуче узео мотку или ударио Раму, мислим да то није озбиљна политика, а ти који ми држе предавања да је тако нешто требало да урадим и који кажу да би тако нешто урадили, били би мањи од маковог зрна.

Александар Вучић, премијер Србије, о позиву албанског премијера у Београду да Србија призна независност Косова, „Танјуг“

Да ли је Рама премијер Косова или Албаније? О чему он треба да говори? Какав је положај Срба у Албанији? Чекајте, када се Риза Халими буде презивао Халимић, онда треба да говори… Нађите ми Србина у Албанији који се презива на ић. Они неће да потпишу споразум о националним мањинама, јер сматрају да је код њих све у реду. У реду је, јер нема Срба, све су их албанизовали.

Ивица Дачић, министар иностраних послова, о тврдњи Едија Раме да да Албанци на југу Србије имају мања права него Срби на Косову, „Кажипрст“ на ТВ Б92

Не може Рама да не помене Косово, јер у том случају не би могао да се врати у своју земљу. Пре ће Шешељ постати премијер Албаније, него што ће Рама остати ако не помене Косово у Београду. То није фер, али је то политика.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, на Главном одбору о посети премијера Албаније, „Фонет“

Вучић је први после убијеног премијера Зорана Ђинђића који је проговорио о неким економским реформама. Али Вучић је Вучић – прати га контрола медија, недовољна трансформација странке… али то је живот. Треба да изградимо [с њим] такав однос који ће се посматрати кроз призму користи за друштво што смо ми на власти, а не да се све сведе на продају.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, на Главном одбору странке, „Фонет“

Због чега? Веома је опасно. Ето због чега.

Мирослав Мишковић, власник „Делта холдинга“, на питање италијанске ТВ „Нова“ зашто није власник неког медија, „Бета“

Вучић је најскупља српска инвестиција у овом тренутку. Србија је њему много дала. Дала му је огромну моћ и углед. И, коначно, мандат да је води. Да је мења. У Вучићевим рукама се налазе кључеви издробљеног правосудног система, који нема независност. Људска права и слободе, сигурност личне имовине, економска сигурност инвеститора, поредак…

Милан Беко, пословни човек, за „Недељник“, према „Васељенској“

Ја сам [бизнисменима] на једном предавању казао – људи, овде развијајте школе и болнице. Они су рекли – не. Ево, Милана Бека су упуцали на улици. [Повређен] није могао да стигне до Женеве и да је хтео… Мудри људи кажу – у својој држави ћемо направити друштво где је пожељно бити богат.

Миодраг Зец, професор економије на Филозофском факултету у Београду, „Таласање – пусти причу“ Радио Београда 1

Не мислим да Ивица Дачић има икакве везе са тим, али немојте да ме држите за реч.

Александар Вучић, премијер Србије, о малверзацијама због којих је ухапшен Горан Перчевић, РТС

Питао сам га [Путина] да ли је Русија заинтересована за војне базе, одговор је био одречан. […] Кад ме у вези с тим питају у Бриселу, ја им кажем да су много глупи. То сам рекао и у Берлину… Мени држите предавање, а ви сте овде у источном Берлину, Братислави, Варшави, Румунији, Бугарској, Мађарској… били под Стаљином, Брежњевом и Горбачовом, а ми смо се 1948. растали са Совјетским Савезом. Наше братство с Русијом је традиционално.

Ивица Дачић, министар иностраних послова, „Блиц“

Моја плата није много већа од Ваше, а мања је од Вашег генералног директора и мислим да није фер да се о томе сваки пут говори. Ако ме питате да ли ће бити нових мера штедње на рачун плата и пензија – неће.

Александар Вучић, премијер Србије, о економским мерама владе, обраћајући се водитељки Оливери Јовићевић, „Упитник“ РТС-а

Рак се не личи андолом и аспирином. Ово су минималне мере фискалне консолидације. Грчка је смањила пензије за 45 одсто, а плате за 35 одсто. Отпустили су целу државну телевизију и све што су стигли, али полако се извлаче из кризе… Требало је да кренемо са мерама 4-5 година раније. Жао ми је што неки други нису имали ту храброст, ја је имам.

Александар Вучић, премијер Србије, „Упитник“ РТС-а

Ја не живим у деведесетим. Срећан сам што се мењам. Данас треба да узмем нове часове немачког језика, нове часове француског језика, и то ћу после своје емисије на РТС-у, негде у пола једанаест увече. Ситуација је све боља и боља, и тек ће да буде боља.

Александар Вучић, премијер Србије, „Земља чуда“ Радио Београда 1

Чим Русија стане на своје ноге, постане јача и претендује да брани своје интересе ван своје територије, мишљење о њој и о њеним лидерима се промени у трен ока. Запад је са једногласним одобравањем прихватао све што је он (Јељцин) радио. Али, чим је гласније проговорио у одбрану Југославије, одмах се, у очима западњака, претворио у алкохоличара и лошег, порочног човека.

Владимир Путин, председник Руске федерације, у интевјуу „Највиши званичници“ агенције „Тасс“, „Танјуг“

Напросто, јачи смо. Јачи од свих. Зато што смо у праву. Истина је моћ. Када Рус осећа да је у праву, непобедив је.

Владимир Путин, председник Руске федерације, у интевјуу „Највиши званичници“ агенције „Тасс“, „Танјуг“

(Изјаве.срб)Categories: Месечна доза изјава

Оставите коментар