Sputnik news: Пребројавање – ко је у УН гласао за а ко против руске резолуције против величања нацизма (инфографика)

Резултати гласања у Уједињеним нацијама о руској резолуцији против „хероизације нацизма“: САД, Канада и Украјина „против“, Србија „за“, док је наше окружење (БиХ, Хрватска, Мађарска, Црна Гора/Montenegro, БЈР Македонија, Румунија, Бугарска, Грчка…) било „уздржано“

Кликните на слику за увећање (Извор: Sputnik news)

Кликните на слику за увећање (Извор: Sputnik)

(Sputnik news, 25. 11. 2014)

Татјана Табунова: Одредиле се земље које подржавају нацизам

САД, Канада и Украјина једине су земље које су на заседању Генералне скупштине УН гласале против руског нацрта резолуције која осуђује хероизацију нацизма. Усвајање документа било је приређено поводом предстојеће 70-годишњице Победе у Другом светском рату, која се обележава наредне године.

За документ који је представила Русије гласало је 115 од 193 државе-чланице УН. Против су гласале три земље – Канада, САД и Украјина. Још 55 делегација, између осталог ЕУ, суздржало се од изражавања свог мишљења по датом питању.

Текст резолуције је објављен, он може да се пронађе на Интернету у слободном доступу. Онај ко га прочита увериће се да у њему нема никаквих подводних каменова. Резолуција између осталог осуђује покушаје одрицања Холокауста, позива да се осигура општа ратификација и ефикасна реализација Међународне конвенције о ликвидацији свих облика расне дискриминације. У документу се изражава забринутост глорификације нацистичког покрета и бивших чланова организације Вафен-СС. Све то се заснива на принципима које су УН усвојиле од доба завршетка Другог светског рата и Нирнбершког трибунала. Али у последње време низ земаља одступа од тих принципа. У Украјини борци Националне гарде стављају свастику на униформу. У Балтику дан ослобођења од нацистичких окупатора је проглашен даном жалости. Ове и друге чињенице изазивају забринутост Москве и већег дела света. Али не Кијева, Отаве и Вашингтона, истиче заменик председника Комитета за међународне послове Савета Федерације РФ Андреј Климов.

САД, њихов верни савезник Канада и Украјина формирали су сада тројку држава које имају неку своју реалност, различиту од међународне. Схватам Канађане, где украјинска дијаспора у многоме одређује понашање њиховог руководства. Али САД, које су биле члан антифашистичке коалиције, учествовале у припреми и одржавању трибунала у Нирнбергу и у последњим деценијама бар на речима подвлачиле своју приврженост борби против фашистичке идеологије,у време Барака Обаме предалеко су отишле. Оне су се фактички нашле са исте стране барикада са националистима, следбеницима Бандере и потомцима Вафен-СС. Ова чињеница је била потврђена за време гласања (на заседању Генералне скупштине УН).

Председник Украјине Петар Порошенко јавно изјављује да је земља спремна за тотални рат против Русије. Тотални, значи свим методама и начинима. То није само идеологија, то је фашистичка терминологија. Али Европа, као и 30-их година прошлог века, крије главу у песак: нада се да ће се без ње расправити, а она може да искористи гужву да извуче неку корист. Таква политика неће се добро завршити, упозорава сенатор Андреј Климов.

Таква политика је већ својевремено довела до Другог светског рата. Европљани су подстицали агресора, полазећи од неких рационалних разлога да подстичући Хитлера могу самим тим да покажу Совјетском Савезу његово место. И фактички су се нашли под окупацијом. Нажалост, историја се понавља.

Још до недавно чинило се да на ту тему не може бити питања. Фашизам је куга коју је победио и осудио читав цивилизовани свет још средином прошлог века. Али у пракси испада да се данас, уочи 70-годишњице победе над фашизмом, дешава његов препород. И постоје снаге спремне да га подрже. Руска резолуција треба да подсети земље на то до чега доводи таква политика, на непоколебивост пресуде Нирнбершког трибунала. Да подсети док није касно.

(Глас Русије, 24. 11. 2014)Categories: Вести над вестима

7 replies

 1. Ето још једном совјетске памети и лицемерног антифашизма. Важно је само да смо се и ми придружили – исто такве памети и поштења. Глорификација нацизма данас се јавља у бившим совјетским републикама, као и у бившим југословенским републикама (читај Хрватска, делом БиХ) и покрајини КиМ. Што ће рећи: били се бавити денацификацијом кад сте градили пут у бескласно друштво – а садашње нацистичке државе биле део ваше/наше збратимљене заједнице металских радника, побили све паметно и честито (тамо руско, овде српско). Требало би донети резолуцију и законе којима би се комунистчке партије СССР-а и Југославије прогласиле злочиначким и фило-нацистичким организацијама, а све борачке пензије и привилегије укинути, као и оне зарађене током обављања функција у СССР-у и СФРЈ. Да се не заборави: друг Стаљин је почетком маја 1941, затворио амбасаду Краљевине Југославије „јер Југославија више не постоји“. Американци, Енглези, Французи нису никад били у савезу са Хитлером. Ово је идеолошка резолуција где Руси и даље гурају совјетску причу.

 2. @једнорог: У основи се слажем с Вашим гледиштем, само бих предложио поправку у последњој реченици: „Ово је идеолошка резолуција где Руси и даље гурају совјетску причу“. Ту бих избацио оно „Руси“, и уместо тога написао „постсовјети“.

 3. Koja bolesna ideološka ostrašćenost?
  5 milijardi i 6 stotina miliona stanovnika planete Zemlje danas „gura sovjetsku tj. postsovjetsku priču“!?
  Bestidnici, jesu li sovjeti i postsovjeti umorili milion Srba u Jasenovcu?
  Lažno zboriti i dobru se nadati je jalova rabota!

 4. Ни г. Дубињин, ни ја нисмо говорили о фашизму, већ о лицемерју. Србе су у Јасеновцу, где год су и кад год су стигли: 1914-1918, 1941-1945, 1991-до данас, сутра, прекосутра, за десет, петстотина година.. убијали, убијају и убијаће Хрвати. Да ли су нацисти, к унд к, комунисти, демократе, европљани…њима је свеједно. Док је људи попут Вас – истински идеолошки острашћених, антинационалних и неверујућих – Хрватима ће увек бити опроштено. Ферштен?

 5. Wer sagt mich, dass ich ungläublig bin?
  Etiketiren Sie Euere Vater und Mutter!
  Die Brilianten fällt nicht zwischen die Schweine!!
  Sie sind ein ideologiescher Gläubiger?
  Das ist ein schwerer Kranke!
  Verstehen Sie?

 6. Männlich ist den Fehler machen: Wer sagt mir…

 7. U UN se desilo nesto sto lici na : U IME INTERESA GAZIMO PRINCIPE

  – Iz duboke mrznje prema Rusiji (i da bi podrzale ukrajinsku huntu), US i Kanada su glasale protiv svojih osnovnih principa, protiv svojih Ustava
  – da bi ostala uz svoje saveznike, EU se uzdrzala, pogazivsi takodje svoja ubedjenja
  – Mala i usamljena, Srbija je glasala hrabro i posteno.

Оставите коментар