На Свету Петку багерима срушено пет српских кућа у Ђаковици

ГРАЧАНИЦА – У Српској улици у самом центру Ђаковице у понедељак поподне, на Свету Петку, срушено је пет кућа породице Стефић! Напад се догодио после слања писмених захтева које је Удружење расељених Срба из Ђаковице упутило америчкој представници у Приштини, Трејси Џејкобсон, али и амбасадама водећих земаља у Београду, од је затражена заштита основних људских права и имовине.

Djakovica-bagerima-ruse-0

Према речима Ђокице Станојевића, председника Удружења расељених, у питању је јасан покушај застрашивања и уништења српског огњишта а све са намером брисања српских корена у Ђаковици.

– Иако нам Албанци петнаест година систематски уништавају имовину, руше гробља, куће, користе имања, сви ови покушаји заправо нам дају јачину и упорност да остваримо колективни повратак – каже Станојевић напомињући да је тренутно око 400 српских породица спремно да се врати у овај град, о чему су обавестили све надлежне органе.

Станојевић објашњава да је писмо о намерама да се расељени врате свом граду, прослеђено и УНХЦР-у.

– УНХЦР нам је одговорио да ће нам обезбедити шаторе и суве оброке, што је врло цинично и непримерено јер ми само желимо да се вратимо својим кућама. Зато желимо да се и нама као и свуда у демократском свету обезбеди право на живот и своју имовину.

И док опомињу да ће због рушења српских кућа у самом срцу града, Еулексу поднети кривичну пријаву против председнице општине Ђаковица, Мимозе Кусари, расељени Срби из Ђаковице наглашавају да ће од привремених и међународнх институција у Приштини тражити да се порушене куће обнове и врате у првобитно стање.

Djakovica-bagerima-ruse-1

– Питамо екселенције и представнике међународне заједнице, верске поглаваре, представнике међународних организација у Приштини и Београду да ли се багерима гради будућност Косова и Метохије – истичу револтирани Срби из Ђаковице и опомињу да од око 12.000 колико их је до 1999 године живело на подручју ове општине, тренутно у граду, у оквиру цркве Успења пресвете Богородице и то уз заштиту полиције, живе четири монахиње.

ПИСМО

Удружење расељених Срба из Ђаковице упутило је писмо Трејси Ен Џејкобсон, америчком дипломати у Приштини од које траже помоћ у остваривању основних људских права, права на слободу кретања, слободу мисли, вероисповести и заштиту приватне имовине.

– Пошто САД пропагирају демократију у свету која је и основно начело у њиховом Уставу, питали смо госпођу Џејкобсон да ли иста начела важе и за расељене Ђаковчане али и све остале Србе са Космета – истиче Станојевић који напомиње да је Србима из Ђаковице већ шеснаест година узурпирана имовина, која се уништава. Људима се не дозвољавају посете кућама и имањима, гробљима, својој цркви.

ЗАБРАЊЕНИ ГРАД

– Забрињавајући је недостатак заштите институција локалне власти да спрече да дође до рушења тих кућа, а сам чин је више него лоша порука и још једном је доказано да је Ђаковица забрањени град не само за долазак Срба већ и за њихов повратак – каже за „Новости“ Далибор Јефтић, министар за заједнице и повратак, који наглашава да се и најновијим инцидентима жели маргинализовати процес повратка Срба на читавом КиМ.

(Вечерње новости/Срби на окуп, 28. 10. 2014)Categories: Преносимо

Оставите коментар