Додик и патријарх Иринеј открили споменик Стефану Немањи у Бањалуци

Испред Музеја Републике Српске у Бањалуци данас је откривен споменик Стефану Немањи.

Споменик једном од најзначајнијих српских владара, испред Музеја Републике Српске открио је предсједник Републике Српске Милорад Додик, а освештао га је патријарх српски Иринеј.

stefan-nemanja-bl-1

„Ово је још један догађај у Бањалуци који оснажује упорно оно што желимо свакоме да кажемо – да је наша тежња да развијамо слободну, демократску, што јачу и што самосталнију Републику Српску“, рекао је Додик обраћајући се великом броју грађана Бањалуке и угледних гостију.

Додик је нагласио да је сасвим легитимна тежња једног народа да направи државу.

„И наша тежња јесте да Република Српска буде што мање ентитет и што више држава. И то показујемо као своју искључиву способност кроз вријеме које је иза нас, а тек треба да докажемо у времену које долази“, истакао је Додик.

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да је Стефан Немања оставио трајан споменик у српској историји, те да су неке његове поруке упућене Србима и данас актуелне.

stefan-nemanja-bl-3

„Ријечи Стефана Немање упућене Србима су да чувају своју вјеру, језик, културу и историју. Те ријечи било би добро данас поновити и у Републици Српској и Србији и Србима широм свијета“, нагласио је српски патријарх.

Патријарх Иринеј рекао је да је таква поука и савјет Стефана Немање потребна и данас српском народу.

Његова светост паријарх Иринеј рекао је да је велика част што је данас откривен споменик Стефану Немањи у Бањалуци, први такав у српским државама Републици Српској и Србији.

Патријарх Иринеј је освештао споменик Стефану Немањи, уз саслужење владике бањалучког Јефрема и свештенства Бањалучке епархије.

Откривању споменика присуствовали су предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, потпредсједник Српске Емил Влајки, министри у Влади Српске, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, дикректор Републичког секретријата за вјере Драган Давидовић, градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, предсједник Фонда „Достојанство“ Мирослав Паровић и други угледни гости и грађани Бањалуке.

stefan-nemanja-bl-2

Споменик је дјело новосадског умјетника Љубомира Шћепановића, а поклон је новосадског фонда „Достојанство“, чији је оснивач Организација „Трећа Србија“. На овај начин обиљежава се 900 година од рођења Стефана Немање. Предсједник Додик у Палати Републике разговара са патријархом српским Иринејем, а сусрету присуствује и владика бањалучки Јефрем.

(РТРС/НСПМ, 10. 10. 2014)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар