Тако је говорио (и извињавао се) Филарет

Слободан Милошевић је једини и апсолутно најозбиљнији кандидат.

Филарет, епископ милешевски, „РТС“, 1. септембар 2000.

Лично његово преосвештенство епископ Филарет овом приликом моли све оне које је својом изјавом [о Слободану Милошевићу] саблазнио и ожалостио да му опросте.

СПЦ, саопштење са ванредног Архијерејског сабора, „НИН“, 9. новембар 2000.

Педофилија због које је Пахомију суђено је америчка измишљотина. Док је био председник Америке, Клинтон је, то се зна, на неколико места поновио да су му на Балкану кост у грлу грчка и српска православна црква. А како другачије растурити цркву него трачевима, интригама, подметањима… Сви смо ми за њих манијаци, непоштени, лоши људи.

Филарет, епископ милешевски, штрајкући глађу због забране уласка у Црну Гору, када га је посетио епископ Пахомије, „Курир“, 3. септембар 2007

Камо среће да сам имао част да помогнем Караџићу и Младићу! Да сам могао, помогао бих им, али Бог ме тога није удостојио. Чист сам као суза! Ја само тражим да ме изведу пред суд и суде ми. Остаћу овде колико ми Господ да снаге да издржим.

Филарет, епископ милешевски, штрајкући глађу због забране уласка у Црну Гору, „Курир“, 3. септембар 2007

Радован Караџић је у Ираку и ужива у благостању и демократији која је затекла тај народ. Мислим да се Ратко Младић налази негде код Бин Ладена, да тамо одржава кондицију, да би, ако Бог да, бранио Косово. Кад ухапсе Бин Ладена, ухапсиће и Ратка Младића.

Филарет, епископ милешевски, , “Вечерње новости”, 23. јул 2007

Питајте Коштуницу шта су он и Влада Србије учинили за мене последњих девет дана, шта су предузели да се ова агонија оконча? Црногорски председник Вујановић одговорио је на писмо патријарха Павла, Коштуница и Вук Јеремић нису! Министар вера дошао је овде, сликао се, и – ништа. Ја се једино у Вељу уздам, он је домаћинског духа, светосавац.

Филарет, епископ милешевски, штрајкући глађу због забране уласка у Црну Гору, када га је посетио Велимир Илић, „Курир“, 6. септембар 2007.

Дошло је време да Србија има свога човека за председника. Човека честита, морална, побожна, који пости, исповеда се, причешћује, носи колач у цркву да му се реже и слави, који манастире обилази и помаже им, који душу чува, а образ не каља. Србија мора да има домаћина, мора да има газду. Тај човек је Велимир Илић… Да ли ћемо икада имати бољега од Велимира Илића? Ја потписујем сада да нећемо.

Филарет, епископ милешевски, сусрет с Велимиром Илићем, 05. јануар 2008, „Вечерње новости“, 8. септембар 2007.

Србији су потребни неимари какви су Мркоњић и Илић. Мркоњић се доказао градитељским умећем и организаторским способностима, неуморно обнављајући порушене мостове и пруге. Зато народ треба да гласа за Мркоњића.

Филарет, епископ милешевски, сусрет с Милутином Мркоњићем, 05. јануар 2008, „Вечерње новости“, 12. јануар 2008.

Рекао сам међу нама је један велики човек… и он је много штошта пропатио у животу, ал нека је, зато је политичар, нека пати.. боље он. Господин Ивица Дачић је добио такође ово високо одликовање епархије Милешевске, и хоћу јавно да му кажем: господине министре, брате Ивице. Хвала вам на свему што сте учинили и за своју партију, хвала вам што сте ових дана осветлали образ Србији, када су покушали, неке демократе… Србију да прикују за зид срама, када су покушали да се улицама Београда, а можда и шире, крв српска лије, имали сте мушкости и храбрости да кажете доста!

Филарет, епископ милешевски, додељујући „Белог анђела“ Ивици Дачићу, „Бета“, 12. јануар 2008.

Ово није црква патријарха Германа, ово је нека нова црква коју лично ја не признајем и нећу је признавати.

Филарет, епископ милешевски, на прослави Велике Госпојине, слави манастира Довоља, „Вијести“, 30. август 2014.

Кажите некад Русија, неће вам ништа бити, кажите и Балкан и неку другу реч. Нисте ваљда толико постали мутави да не знате никакву више реч изговорити од ЕУ. Немам ја ништа против ЕУ, само ЕУ има много својих проблема, јада и белаја. Немојте мислити да су читав свет, Путин и Русија луди и блесави, а само сте ви, Црногорци и наши Шумадинци паметни…

Филарет, епископ милешевски, на прослави Велике Госпојине, слави манастира Довоља, „Вијести“, 30. август 2014.

Једва вас чека Ангела Меркел у Берлину, нема кога да прими него вас из Шумадије и вас из Црне Горе, нема с ким да попије јутарњу кафу, да се поразговара о будућности ЕУ. Бојим се, ако одете тамо, да се нећете вратити. Неће вас онда Шумадија и Црна Гора и Србија прихватити овакве какви јесте, а никакви сте. Меркелова вас заноси и духовном и физичком лепотом. Ештонка вам још више прија с оним крезавим зубима и својим изгледом. Немојте тако радити. Треба поново да вратите достојанство и понос часној Црној Гори. То треба часној и поносној Србији, Шумадији коју су нам преци оставили. То Србији треба, а не ове политичке фукаре које не умеју да се прекрсте.

Филарет, епископ милешевски, на прослави Велике Госпојине, слави манастира Довоља, „Вијести“, 30. август 2014.

Извињавам се Његовој Светости Патријарху српском Господину Господину Иринеју, члановима Светог Архијерејског Синода и Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, Владама Републике Србије и Црне Горе, као и представницима Европске Уније госпођама Кетрин Ештон и Ангели Меркел, ако и осталима, који су се са разлогом нашли погођени, нарочито због Епископу не приличених израза, овом нашом беседом. Такође, изјављујем, да се овакве наше критично изговорене речи више неће понављати.

Филарет, епископ милешевски, сајт СПЦ, 16. септембар 2014.

(Изјаве.срб/Стање ствари)Categories: Месечна доза изјава

Оставите коментар