Српски либерални савет: Забранити растурање „Гласа концила“ бр. 2092 на територији Србије

Српски либерални савет захтева хитно доношење решења о  забрани растурања „Гласа концила“ број 2092 од 27. јула 2014. на подручју Републике Србије, због чињенице да се у њему врши нацистичко-проусташка пропаганда и омаловажавају жртве усташких логора Јасеновац и Јадовно, пре свега Срби, Јевреји и Роми.

gk-jul2014

У већем броју верских објеката Римокатоличке цркве на подручју Србије (пре свега у Војводини) растура се недељни лист „Глас концила“, орган Загребачке надбискупије. У броју 2092 тог листа од 27. 7. 2014 објављен је интервју новинара Томислава Вуковића са усташко-нацистичким пропагандистом и квазиисторичарем Младеном Ивезићем, „Идеологијска и дневнополитичка улога јасеновачког мита“. Суштина тог нацистичког трактата је: у Јасеновцу је било „..највјероватније око 1000, умрлих од свих узрока, највише наравном смрћу…“. Исто тако, број усташких жртава у Јадовном је из 50.000 – 80.000 сведен на највише 500 (иако је именом и презименом идентификовано преко 40.000 жртава логора Јадовно – Паг).

С обзиром на извор, нисмо запрепаштени бестијалним ниподаштавањем  стотина хиљада усташких жртава, пре свега жртава „расног чишћења“: Срба, Јевреја и Рома, али и свих других антифашиста убијених од најкрвавијих злочинаца на тлу Европе и јединих у свету који су имали чак и посебан дечији логор. Запрепаштени смо чињеницом, да такав лист може да се распарчава на тлу Републике Србије.

Скрећемо пажњу да је недавно исти аутор објавио нацистички трактат у облику књиге „Титов Јасеновац“ (промоцију су организовали језуити у Загребу, у великој дворани своје резиденције), па се може очекивати и распарчавање и те монструозне небулозе.

(Стање ствари)Categories: Вести над вестима

6 replies

  1. Ово би био погрешан потез. Зашто забрана?
    Не, било би боље да СВИ у Србији виде шта пише овај званични лист римокатоличке цркве, и у шта верују “сабраћа” с којом би опет да нас уједињују у ЕУропству. Јер су нас, бива, мало досад побили.

  2. Наравно да забрана, подразумева сакривање, а тиме и не познавање. Српски либерални савет, ма шта то подразумева, могао би, да дели тај текст, заједно са стварним подацима. Било би неупоредиво корисније.

  3. ovo je trebala da objavi POLITIKA a ne zabrnjivati,treba srbijanci da zaju sta misli kaitol

  4. Изгледа да би требало (ако је негдје остала) Улицу жртава фашизма или фашистичког терора преименовати у Улицу усташких несташлука.Не треба ни полемисати ни забрањивати, већ обајвити Извјештај њемачког комаданта из 1943(? ) у којем се згражава над усташким злочинима у НДХ. Па нека Ивезић и Глас концила полемишу са Њемцима. Чуј јасеновачки мит, камо среће да је мит да није био стварност, као и Олуја у овом рату. Историчари на вама је ред да објавите овај извјештај, па макар само на Стању ствари.

  5. Занимљива идеја, да истомишљеници ПОЛЕМИШУ!!?? Како могу истомишљеници, да полемишу. Споменути извештај је мишљење једног или малог броја припадника Вермахта, те није вредан пажње у овом моменту.

  6. Нису баш истомишљеници, ако се Њемац грозио над усташким злочинима. Чак су и њих надмашили. Вјероватно је на то утјецала и реакција Срба који су, било кроз четнике или партизане, устајали против терора. Да није било усташких злочина устанак би био прилично танак. У источној Херецговини, Романији и Крајини, Срби су се дигли одмах након првих масовних усташких злочина, још у априлу 1941 године…о чему се није касније пуно причало, јер то није било у организацији КПЈ. То нису били ни партизани ни четници већ народна буна, усмјерена на заштиту голих живота.

Оставите коментар