На вест о смрти – др Мирослав Свирчевић (1970-2014)

Доктор Мирослав Свирчевић, историчар, балканолог и велики борац за слободу и правду, умро је синоћ изненада. Имао је 44 године.

svircevic

Био је познавалац политичких система у Енглеској (магистериј), Србији и Бугарској (докторат). Чињенично је оповргавао антисрпску пропаганду и упозоравао на мешање спољних сила у судбину Срба. Радио је у Балканолошком институту САНУ, а његове текстове преносили су многи родољубиви српски медији – укључујући и Сокола и Институт Рајс).

Жалим што се нисмо срели у пар наврата кад смо се затекли на истим меридијанима, иако смо се често дописивали и консултовали. Жалим што је отишао пре него што имао прилику да на конференцији у Санкт Петерсбургу идућег месеца представи рад о стварању Југославије. Али највише ми је жао што није дочекао слободу за коју се срчано борио.

Со Свјатими упокој, Христе души раб Твојих, идјеже њест бољезан, ни печал, ни воздиханије, но жизањ бесконечнаја.

Небојша Малић

(Сиви соко, 11. 8. 2014)



Categories: Сиви соко

Tags: , ,

3 replies

  1. СЛАВА МУ И СПОКОЈ ЊЕГОВОЈ ДУШИ.
    Ђуро Пракљача

  2. Тешко је написати нешто у спомен човека кога нисам лично познавао али чији сам рад пратио редовно и са великим интересовањем, тако да осећам као да сам га добро упознао. Велики патирота, бескомпромисни борац за српску националну ствар. Интелектуалац широког знања, плодан аутор. Само ових неколико речи показује колики је његова смрт губитак за српску ствар.

    Нек му је лака црна земља, а нама је остварио своје дело да учимо и о српској историји и о српској политици. Надам се да ће неки патриотски издавач да покрене иницијативу да се његови краћи радови, од научних чланака до публицистичких списа, приказа и коментара, саберу и објаве. То ће бити од неизмерне користи – за оне који тек уче о политици а и за нас који смо Мирослављев рад пратили.

  3. Мирослав је био члан Српског либералног савета и један од оснивача.
    Отишо је велики човек и научник и оставио је велики губитак за нас све кои смо га познавали.

    Српски либерални савет

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading