Вечерње новости: Ултиматум Запада Србији да уведе санкције Русији до 1. септембра

Притисак водећих земаља ЕУ и САД да се Београд до 1. септембра одреди према Москви. Свакодневна офанзива дипломата на Вучића да окрене леђа Путину. Више нема разумевања ни за чисто економске аргументе наше земље

vn-1872014

Србија до 1. септембра мора да се изјасни: да ли ће да уведе санкције Русији и тако се придружи државама Европске уније или ће да задржи садашњу неутралну политичку позицију према сукобима у Украјини – сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, притисак Запада на званични Београд, а пре свега на премијера Александра Вучића, кулминирао је након обарања малезијског авиона изнад источне Украјине.

Конкретно, евроатлантске силе траже да Србија јавно обележи власт у Кремљу као главног кривца за трагедију која се десила и да наша земља практично политички „окрене леђа“ Руској Федерацији тако што ће јој увести санкције.

Како сазнајемо у дипломатским изворима, буквално сви политичари и дипломате који су претходних дана разговарали са премијером Вучићем децидирано су и без рукавица, инсистирали да се Србија тврдо и јасно одреди по питању Русије.

Иако наши званичници нису ултимативно суочени са последицама уколико не промене став, између редова се чита да би Брисел могао да успори или закочи евроинтеграције Србије, а да би биле блокиране и најављене инвестиције.

Позицију наше државе отежава и то што више нико од саговорника из ЕУ не показује ни трунку разумевања за српски благонаклон однос према Москви.

Штавише, западне дипломате жмуре и на чисто економске и крајње рационалне аргументе Београда. На пример, неће ни да чују чињенице да Србија само од изградње „Јужног тока“ може да приходује 350 милиона евра годишње и да не би могла да преживи уколико би јој се повећала цена гаса због нарушених односа са Кремљом.

Вучић је иностраним политичарима и преносиоцима порука из важних светских престоница поновио став да је Србија у свему сагласна са ЕУ, да у потпуности подржава територијални интегритет Украјине, као и да осуђује стравичан злочин над недужним путницима у малезијском авиону.

Али српски премијер им је поново изнео и званичан став Београда да наша држава не може да уведе санкције Русији, јер за такву позицију има моралне, историјске али и чисто практичне и економске разлоге.

Евроатлантски притисци појачани су и након званичне посете Александра Вучића Москви, а процењује се да ће бити настављени и интензивирани у наредним недељама, пошто је потврђен долазак Владимира Путина у Београд 19. октобра.

Запад тражи да, пре тог датума, Србија потпуно рашчисти сама са собом – хоће ли стати уз раме ЕУ и САД или ће наставити да гаји стратешке билатералне односе са Руском Федерацијом.

Од тог одговора Београда, суштински зависи и будућа спољнополитичка позиција и оријентација наше државе у новој подели глобалних карата.

Опомена премијеру

У државном врху Србије постали су свесни да све спољне оптужбе да власт у Београду сузбија демократију, уводи цензуру и злоупотребљава институције, представљају притисак због позиције према Русији. Суштински, сви ти напади представљају више него јасно упозорење Вучићу, како би му се дало до знања шта га чека уколико не окрене леђа Путину.

(Вечерње новости, 22. 7. 2014)

Мајкл Кирби: Србија пропустила да јасно осуди угрожавање територијалног интегритета Украјине

Нови Пазар – Амбасадор Сједињених Америчких Држава (САД) у Србији Мајкл Кирби рекао је данас да САД поштују традиционално пријатељство Србије и Русије, али да свет неће поздравити неосуђивање угрожавања територијалног интегритета Украјине.

У интервјуу агенцији Бета, Кирби је истакао да је на властима Србије да одлуче шта је интерес државе и да на основу тока донесу одлуке.

– Србија је гласно рекла да поштује територијални интегритет свих земаља чланица Уједињених нација, али званичници никада нису додали реченицу у којој говоре да то укључује и Украјину, као и целу њену територију – рекао је Кирби.

Све привлачнији за америчке инвеститоре

Кирби је оценио да је пословна клима у Србији добра и да ће она, како се буде приближавала Европској унији (ЕУ), бити све привлачнија за америчке инвеститоре.

– Поједине америчке компаније су заинтересоване за куповину смедеревске Железаре, а за наше инвеститоре занимљив је и Телеком. Такође, шанса за улагање постоји и у рударству, поготово у околини Бора – изјавио је амбасадор САД.

kirbi-468

Он је оценио и да ће нови Закон о раду разјаснити неке нејасноће и допринети смањењу незапослености.

– Закон о раду треба подједнако да третира и запослене и незапослене, а како ми се чини, нови Закон је флексибилнији и даје веће шансе за запошљавање – рекао је Кирби.

Према његовим речима, то се посебно односи на старије “који сада имају бољу прилику да добију посао, јер послодавци неће преузимати ризик исплаћивања отпремнина за целокупан стаж радника у случају отказа”, те ће моћи да “без страха запосле и старије људе”.

Србији потребан амбасадор у Вашингтону

Амерички дипломата је додао и да би било добро да Србија што пре именује амбасадора у Вашингтону, као и да је важно изабрати праву особу за тај одговоран посао.

– Упознат сам да министар спољних послова Ивица Дачић, премијер Александар Вучић и председник Томислав Николић интензивно размишљају о томе кога именовати за амбасадора у САД. То је битан положај, будући амбасадор мора бити особа која ће најбоље представљати Србију у Вашингтону и заступати њене интересе – изјавио је Кирби.

Амбасадор сматра да би било добро да се случај убиства браће Битићи што пре реши, али је рекао да то не очекује.

– Овај случај треба сагледати и из шире перспективе. Велики је број убијених људи у овом региону, а убице још увек нису одговарале. То што починиоци тих дела нису откривени или процесуирани је велики проблем свих земаља бивше Југославије, јер породице свих убијених желе и чекају задовољење правде – изјавио је Кирби.

Закон мора да важи све

Он је додао да би подржао усвајање закона о спречавању и кажњавању одласка држављана Србије на инострана ратишта, о којем је било речи у јавности.

– Многе земље се суочавају с тим проблемом, јер се људи који учествују на ратиштима навикавају на убиства, бомбаше самоубице и сличне ствари које знају да донесу у матичне државе. Ми смо се у САД суочавали са терористичким нападима, имали су их и Енглеска и Шпанија, па је сигурно да Србија то жели да избегне – рекао је Кирби.

Указао је да “такав закон има смисла, али он мора подједнако третирати оне који иду у Сирију, Украјину или било коју другу државу”.

Нужно помоћи мањинама

Амбасадор Кирби је дописништву Бете у Новом Пазару рекао и да би било претенциозно да има превисока очекивања од нове владе према Санџаку, региону у којем мањински народ чини већину.

– Србија мора бити инклузивна, мора прихватити и помоћи мањинске народе. У Санџаку је тешка економска ситуација, али је лоше и неким другим крајевима Србије. Циљеви ове владе су чланство у ЕУ, стварање услова за владавину права, поштовање људских права и отварање нових радних места. То су ствари у којима имају нашу подршку и мислим да ће њиховом применом бити остварен напредак у Санџаку, као и у остатку Србије – закључио је Кирби.

(Бета/НСПМ, 23. 7. 2014)

Александар Вучић: Више пута сам поновио да поштујемо територијални интегритет Украјине и Крима као њеног саставног дела

Премијер Србије Александар Вучић је изненађен реченицом америчког амбасадора у Србији Мајкла Кирбија у којој каже да Србија поштује територијални интегритет свих међународно признатих земаља, али да српски званичници никада нису рекли да то укључује Украјину и целу њену територију.

majkl-kirbi-aleksandar-vucic

Како је саопштено из Кабинета премијера Вучића, он је лично више десетина пута јасно и недвосмислено поновио став о поштовању територијалног интегритета Украјине, па чак и Крима, као саставног дела украјинске државе.

Све то се, како се наводи, може проверити у бројним изјавама председника Владе које је до сада више пута давао на ту тему.

Раније данас амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби рекао је да САД поштују традиционално пријатељство Србије и Русије, али да свет неће поздравити неосуђивање угрожавања територијалног интегритета Украјине.

Он је поручио и да је на властима Србије да одлуче шта је интерес државе и да на основу тока донесу одлуке.

(Блиц/НСПМ, 23. 7. 2014)

Амбасада САД: Жао нам је због грешке, поздрављамо Вучићеве изјаве

Амбасада САД изразила је жаљење због погрешног коментара амбасадора Мајкла Кирбија о ставу Србије према територијалном интегритету Украјине.

“Чињеница је да су и премијер Александар Вучић и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић у својим изјавама подржали територијални интегритет свих земаља чланица УН, потврђујући посебно подршку Србије територијалном интегритету Украјине, укључујући Крим. Поздрављамо такве изјаве”, наводи се у саопштењу америчке амбасаде.

“Жао нам је због грешке”, истиче Амбасада САД.

У саопштењу се подсећа да је амбасадор Мајкли Д. Кирби у изјави за Радио сто плус рекао: ““Србија је јасно рекла ми подржавамо територијални интегритет свих земаља чланица УН. То је оно што сви говоре. Нису додали реченицу ‘укључујући Украјину, укључујући читаву територију Украјине’. То је пре подтекст него нешто што је експлицитно речено.””

Кабинет премијер Србије саопштио је да је Александар Вучић “изненађен је реченицом америчког амбасадора у Србији Мајкла Кирбија, у којој каже да Србија поштује територијални интегритет свих медјународно признатих земаља, али да српски званичници никада нису рекли да то укључује Украјину и целу њену територију”, саопштено је данас.

(Танјуг/Прес, 23. 7. 2014)

Политика: Грешка америчког амбасадора

Мајкл Кирби изразио жаљење због грешке коју је направио тврдећи да српски званичници нису јавно рекли да поштују територијални интегритет Украјине

kirbi-v-pol

Београд је јуче протресао мали дипломатски скандал који се завршио признањем америчког амбасадора Мајкла Кирбија да је погрешио. Све је почело изјавом америчког дипломате за новопазарски Радио 100 плус, који је пренела агенција Бета, о томе како његова земља гледа на односе између Србије и Русије у контексту украјинске кризе: „Србија је гласно рекла да поштује територијални интегритет свих земаља чланица Уједињених нација, али званичници никада нису додали реченицу у којој говоре да то укључује и Украјину, као и целу њену територију.”

На изјаву амбасадора реаговао је премијер Србије Александар Вучић изразивши „изненађење“ Кирбијевом реченицом. У саопштењу које је стигло из Вучићевог кабинета наводи се и да кабинет „обавештава јавност и амбасадора САД, иначе великог пријатеља Србије, да је лично председник Владе Александар Вучић више десетина пута јасно и недвосмислено поновио став о поштовању територијалног интегритета Украјине, па чак и Крима, као саставног дела украјинске државе”. Као доказ да је тако, кабинет је доставио изјаве које је премијер давао о Украјини. Из тих изјава је јасно да Србија подржава територијални интегритет Украјине, али да нема намеру да уводи санкције Русији.

Уследило је признање америчке амбасаде у Београду да је Кирби погрешио дајући такву изјаву. „Жао нам је због грешке“, каже се у саопштењу амбасаде.

Амбасада наводи да је Кирби дословно рекао: „Србија је јасно рекла ’ми подржавамо територијални интегритет свих земаља чланица УН’. То је оно што сви говоре. Нису додали реченицу ’укључујући Украјину, укључујући читаву територију Украјине’. То је пре подтекст него нешто што је експлицитно речено.”

Чињеница је, пише у тексту који је медијима стигао из америчке амбасаде, „да су и премијер Александар Вучић и први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић у својим изјавама подржали територијални интегритет свих земаља чланица УН, потврђујући посебно подршку Србије територијалном интегритету Украјине, укључујући Крим. Поздрављамо овакве изјаве”.

Ова преписка између кабинета премијера и америчке амбасаде, међутим, само је део шире приче која се јуче повела око могућих притисака на Србију да се придружи САД и Бриселу и уведе санкције Москви. Наиме, одговарајући на питање „Политике“ да ли је тачно да постоје притисци на Београд, премијер је поновио да Влада Србије води политику европских интеграција, али и пријатељства са Русијом. „Наши пријатељи не разговарају с нама језиком ултиматума. Пре нећу бити премијер, него што ћу то да дозволим”, рекао је он.

Вучић је додао и да је нормално што постоје различити ставови о питању „Јужног тока”, али да он не зна како би Србија другачије зарадила милионе евра које ће тај пројекат донети и како би грађевинским фирмама објаснио да се од радова одустаје. „Србија неће одустати од свог европског пута”, нагласио је Вучић и додао да су пред њом многобројни изазови и да „не зна да ли ће Србија увек бити способна да одговори у складу са очекивањима”.

О притисцима је јуче говорио и Ивица Дачић, министар спољних послова. Према његовим речима, Србија ће „неспорно усагласити своју политику са ЕУ”. „За нас је неспорно и ми ћемо се усагласити са земљама ЕУ, али чак ни све чланице (ЕУ) немају о свим темама исте ставове. Ми ћемо водити балансирану политику, а свакако ће бити притисака са различитих страна”, рекао је Дачић.

На посредан начин о притисцима је говорио и амерички амбасадор. Он је у интервјуу за Радио 100 плус рекао и да „САД поштују традиционално пријатељство Србије и Русије, али да свет неће поздравити неосуђивање угрожавања територијалног интегритета Украјине”, и да је „на властима Србије да одлуче шта је интерес државе и да на основу тога донесу одлуке”. Овај део своје изјаве Кирби није накнадно појашњавао.

У разговорима страних званичника и дипломата са председником Србије Томиславом Николићем, бар тако тврди наш извор из његовог кабинета, није било ни помена о захтевима да се промени став Београда према Москви и уведу санкције.

„Не знам да ли притискају премијера, али нас овде нико никада није питао тако нешто. Дневно се виђамо и са по три-четири амбасадора”, каже наш саговорник и додаје да је незамисливо увођење санкција Москви јер би то значило пропаст за Београд који има са Русијом Споразум о слободној трговини који му омогућава да на ово тржиште извезе много производа за које не би било места на тржишту ЕУ.

Професор ФПН-а и бивши дипломата Предраг Симић пак мисли да нас је украјинска криза већ коштала „Јужног тока”. Тај пројекат ће, каже, бити одложен за неку неизвесну будућност и „ту треба да будемо начисто“.

„Малезијски авион је довео до суноврата односа Москве и Запада. САД покушавају да користе ту трагедију као средство дадефинитивно одвоје Европу од Русије и да је дипломатски изолују. И у свему томе смо се нашли и ми, као земља која не само да се није определила него је доста упадљиво одржавала односе са Русијом. Било је једно бар пет-шест посета на високом нивоу од почетка украјинске кризе које се Западу нису нимало допале”, објашњава Симић.

Управо такво наше држање, како каже, јесте разлог што Србија у последњих неколико месеци има већи значај у покушају изолације Русије него што би имала да је била неутрална, да се није много експонирала. За сада, сигурно неће бити неких санкција Србији.

„Међутим, ако ствари крену у погрешном правцу, и то је могуће. Већ смо искусили доста тога и црне шенгенске листе. За сада још нисмо у некој тамној, али јесмо у сивој зони. Уосталом, поруке Србији се више не формулишу у рукавицама него на начин на који је Кирби рекао”, оцењује Симић и додаје да је обарање малезијског авиона „нешто између Рачка и Маркала“, нешто што служи као кишобран за операцију Израела против Палестинаца у Гази.

Ј. Церовина

(Политика, 23. 7. 2014)

Вечерње новости: Николић против санкција Москви

У тренутку када се на Београд појачава дипломатска офанзива, о захтевима САД и ЕУ да Србији политички окрене леђа Кремљу интензивно се разговара и у Председништву Републике

kirbi-toma

Интензивна расправа о спољнополитичкој позицији Србије води се и у председништву. Иван Мркић, саветник Томислава Николића за спољну политку, каже:

– Председник мисли да би увођење санкција Русији имало катастрофалне економске последице по Србију које наша држава не би имала одакле да надокнади. Ми морамо да увек заузимамо позицију која првенствено одговара нашим интересима. Треба саслушати ставове свих страна, али те сугестије не би смеле да нас наведу на погрешан пут који би нам нанео штету. Србија мора врло прецизно да извага шта нам доноси корист, пре него што се изјаснимо.

(Вечерње новости, 23. 7. 2014)Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. Hoće li nas opet bombardovati kao 1999. ako ne uvedemo sankcije Rusiji?

Оставите коментар