Борба за веру: Синод Украјинске православне цркве Московске патријаршије стао на страну кијевске хунте

У Светоуспењској Кијево-Печерској Лаври, под председништвом местобљуститеља трона кијевске митрополије, митрополита черновицког и буковинског Онуфрија, 19. јуна је одржано заседање Светог Синода Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије.

anti-m-skrin

У обраћању „председнику Украјине“ Порошенку, Синод УПЦ МП посебно је истакао Порошенкове миротворачке заслуге:

„Ви, као председник наше државе, улажете данас много напора за успостављање мира у Доњецкој и Луганској области.“

У следећем налету подаништва, Синод УПЦ МП каже:

„Украјинска Православна Црква Вас искрено  подржава у Вашем служењу народу Украјине. Желимо Вам мудрости у доношењу судбоносних политичких одлука. Надамо се да ћете Ви бити гарант међуконфесионалног и међурелигијског мира у нашој земљи.“

На крају, Синод УПЦ МП је поново иступио против историјске Русије, а у прилог државне независности и територијалне целовитости Украјине. Оштро осуђујемо сваку активност усмерену на подривање државног суверенитета и на поделу јединствене Украјине.

Своје обраћање Порошенку, Синод ритуално завршава фразом из националистичке „црквене“ химне:

„Боже Велики и Једини, чувај нам Украјину!“

Синод УПЦ МП није заборавио ни жртве казнених операција, које се изводе у име „Једне Украјине“. Њима су упућене лицимерне речи саосећања:

„Драга наша браћо и сестре, ми смо са Вама! Сваког дана се молимо за Вас, и постојано иштемо од Свемилостивог Господа да Вас Он спасе од страшне претње која се свакодневно надвија над Вама. Породицама свих погинулих изражавамо искрено саучешће“.

На заседању Синода УПЦ МП учествовали су митрополит черновицки и буковински Онуфриј, митр. одески и измаиљски Агатангел, митр. симферопољски и кримски Лазар, митр. доњецки и мариупољски Иларион, митр. дњепетровски и павлоградски Иринеј, митр. бориспољски и броварски Антониј, митр. белоцерсковски и богуславски Августин, архиепископ лугански и алчевски Митрофан и други архијереји.

Раније је патријарх московски и целе Русие Кирил поздравио Порошенка назвавши га „председником Украјине“ и пожелео му да га Бог руководи у предстојећем раду и доношењу одговорних одлука.

По материјалу са „Антимодернизм.ру“

(Борба за веру, 22. 6. 2014)

Монаси на Светој гори нису хтели да причесте Кличка због „активног учешћа у Евромајдану“

Један од вођа „Мајдана“ неколико дана после свог избора за градоначелника Кијева 25. маја, допутовао је у незваничну посету Грчкој.

klicko-skrin

Један од вођа „Мајдана“ и блиски сарадник новог председника Украјине Порошенка Виталиј Кличко, неколико дана после свог избора за градоначелника Кијева 25. маја, допутовао је у незваничну посету Грчкој, где је у једном манастиру на Светој гори присуствовао богослужењу, известио је сајт ronsslav.com.

Како су саопштили извори са Свете горе, њему није било допуштено да се причести. Као разлог за то монаси су навели његово активно учешће у „Евромајдану“, који се, по мишљењу атонских подвижника, преточио у антиправославно дивљање у Украјини.

(Вечерње новости/НСПМ, 21. 6. 2014)Categories: Вести над вестима

4 replies

  1. Nece da mi prebaci na cirilicu, ama ocu odgovorit antimodernistima i borbasima za vjeru, nesto svakojako. Povodom zasijedanja sinoda na kome su glavni ucesnici bili mitropoliti Donjecka i Luganska, najveca paznja poklonjena je tamosnjim zrtvama. Crkva se, razumije se, zalozila za mir i za zastitu sebe same od napada u ukrajinskim medijima, a i od fizickih napada na crkvene sluzbenike i objekte. U tom smislu se obratila Porosenku kao predsjedniku, koga priznaje, izmedju ostalih i Rusija. Mitropolit Onufrije je dao intervju u kome je naglasio da Crkva ne moze da prihvata evropske zakone ako su u suprotnosti sa Bozjim zakonom. Sve je to objavljeno na relevantnim sajtovima Ruske crkve, kao sto je Pravoslavie.ru. No, borbasi za vjeru, nasi i ruski, koji pucaju na fisecine koje su drugi ispucali, sceli bi da se pokazu kao meritorne sudije cijeloj Crkvi. Kako sude, neka im bude sudjeno.

  2. Господине Живковићу, није ми јасно, шта сте желели, да кажете?

  3. Желим да кажем да је овај прилог Борбе за веру фалсификат чињеница, а данашњи напад на литију у Кијевско Печорској лаври само га разобличава. Стање ствари не би требало да преноси тако монтиране чланке, кад већ имамо православие.ру који раде провјерени пријатељи нашег народа.

Оставите коментар