Месечна доза 6

Изјаве политичара и јавних личности (март-април 2014)

izjave_baner_200x200Хоћу да избегнемо феудализацију и да знам шта се дешава у сваком министарству. Хоћу да Министарство финансија зна за сваки трошак којег прави Mинистарство спорта или културе. Треба направити владу која ће да функционише као тим, која можда не мора да има Месија и Ћавија, него владу као Бајерн, који има изванредан тим.

Александар Вучић, председник СНС, о новој Влади Србије, „Дојче веле“ 

Косово не само да је најскупља српска реч, већ је поскупљивала све време. То је једна од ретких српских речи коју зна читав свет. На улици сам видео графит: „Отета земљо, ниједна душа те није прежалила“. На Косову се родио наш национални мит и наш морал. То нема везе са простачком фразом „чије овце, тога и планина“.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, „Седмица“ Радио Београда 1

Назвала сам то политичким компромисом међународне заједнице са Србијом због споре ампутације Косова. То је био део улагивања Србији с обзиром да се сматрало да је требало привући европским интеграцијама.

Соња Бисерко, вештак Хрватске пред Међународним судом правде у Хагу, о незадовољству због неосуђивања Србије за геноцид по тужби БиХ, „Бета“

Иако ово није део протокола, као што знате – ја нисам протоколаран тип, желео бих да господину Вучићу поклоним реплику митског бића Грифона из манастира Раваница. То је митско биће са телом лава и главом орла, и симболизује лављу снагу и орловску мудрост. Нека га срећа прати и Бог да му помогне.

Ивица Дачић, новоизабрани министар иностраних послова, на примопредаји премијерске дужности са Александром Вучићем, „Шта радите бре?” РТС-а

1. Рад и штедња су Господ Бог твој. 2. Не иди у превремену пензију; немој јој се клањати, нити јој служити. 3. Не узимај узалуд имена своје странке. 4. Уздај се у се, поштуј успешније од се’. 5. Не сумњај у „Београд на води“. 6. Не укради туђег новца. 7. Бави се приватним бизнисом. 8. Светкуј ЕУ, да ти добро буде. 9. Слави школе и образовање, да дуго поживиш на земљи. 10. Не пожели службенога аутомобила.

Блиц, из чланка „Десет Вучићевих заповести“

Ових дана у медијима се појавило саопштење неке невладине организације, да емисију „Ћирилица“ треба укинути. Ја сам се са тим потпуно сложио. Рекао сам да ћу прећи на латиницу, да будемо као сав остали нормалан свет.

Миломир Марић, новинар и ТВ водитељ, „Ћирилица“ на ТВ „Хепи“

Да вас обавестим, пошто је било замерки око тога да ли сме да се направи коктел за амбасадоре – није држава направила коктел поводом избора владе, лично сам издвојио целу плату за коктел.

Александар Вучић, новоизабрани премијер Србије, „Танјуг“

Кори Удовички има једну изражену црту – она је социјалдемократа међу неолибералима.

Миљенко Дерета, извршни директор Грађанских иницијатива, о новој Влади Србије, „Речено и прећутано“ Радио Београда 2

„Ја, верујте ми, немам страх од реформи и модернизације. Једини страх који имам је страх од будућности у којој нисмо били довољно одговорни и храбри да реформе спроведемо“. Ово је рекао Тони Блер, али ја нисам био довољно паметан да смислим нешто боље или прикладније.

Александар Вучић, као мандатар за састав нове Владе Србије, сајт Скупштине Србије

Ми смо изгледа најлењи народ у Европи, па и оне вицеве које смо некада неумесно правили на рачун Црногораца, морам да вам кажем да и код њих, потребно је да имате 63 године живота, ако сте жена да одете у пензију, а само је код нас неупоредиво мање.

Александар Вучић, као мандатар за састав нове Владе Србије, сајт Скупштине Србије

Није ми понуђен ниједан ресор, али заиста бих веома успешно водио спољну политику.

Вук Драшковић, председник СПО, о формирању нове владе, „Кажипрст“ на ТВ Б92

Реформама неће бити погођен нико, оне нису ту да погађају људе, већ да их спроведемо да бисмо 2016. године живели заиста много боље, као и да спречимо сценарио да прођемо као Грчка и неке друге земље.

Маја Гојковић, председник Скупштине Србије, у интервјуу за новосадски „Дневник“, према „Танјугу“

Као што сам 1992. године рекао Слободану Милошевићу у очи и пред камерама шта мислим, тако и данас отворено и јавно, јасно и гласно поручујем Александру Вучићу – бајонетима можете све, осим седети на њима.

Драган Ђилас, председник Демократске странке, у ауторском тексту за „Данас“

Нисам се учланио из ината јер би рекли: Ето, имате криминалце у својим редовима. Хоћу да се докажем као човек, па кад будем добио кредибилитет нормалног, здравог и паметног човека, интелектуалца, учланићу се. Ја сам за СНС много урадио. Мотивисао сам клинце од 18 до 23 године да изађу на изборе.

Кристијан Голубовић, „сликар и писац у најави“, „Курир“

Шездесетих сам први изашао са идејом о подели Косова, али она није прошла. За мене је косовско питање [сада] решено. То значи да оно више не постоји као јужна српска покрајина. Вашој генерацији саветујем да не трошите снагу на косовско питање, јер је историја то решила мимо вас.

Добрица Ћосић, књижевник и председник СРЈ (1992-1993), у интервјуу за „Недељник“, пренео Б92

Пажљиво сам слушала данашњу дискусију, највише пажње сам обратила шта су рекле колеге које нису гласале за мој избор и пажљиво сам слушала, мада то може да изгледа чудно, ћутање појединих посланика.

Маја Гојковић, новоизабрани председник Скупштине Србије, „Шта радите, бре?“ РТС-а

Посебно желим да изразим своју подршку народним посланицама које су именоване и фотографисане у тексту јер осим што јесу лепе жене, оне су у Народној скупштини зато што су способне за посао који ће обављати, свашта друго добро јесу, али – „украс“ нису; биљка је украс, уметничка слика је украс, тепих је украс, а ове жене су особе и људска бића која се не смеју овако омаловажавати.

Гордана Чомић, фунционер ДС, о тексту „Модна писта у скупштини“ у листу „Блиц“, блог на Б92

Најпре морам да удам своју бившу жену Људмилу Александровну, па тек онда да размислим о себи.

Владимир Путин, председник Руске федерације, на питање када ће јавност да упозна нову прву даму Русије, „Шта радите, бре?“ РТС-а

Желимо да покажемо да ћемо чувати опозицију као мало воде на длану.

Александар Вучић, председник СНС и најављени мандатар Владе Србије, на Главном одбору странке, „Политика“

Вучић зна да одабере људе. У најтежим могућим условима влада има изванредну шансу да успе, а ако, не дај Боже, не успе – не знам како ћемо даље.

Томислав Николић, председник Србије, уочи формирања нове Владе Србије, „Фонет“

Господин Тадић ниједног момента није поменуо Генералну с… не разумем се у те светске титуле. Председник света, секретар света… директор васколиког Космоса и Универзума.

Александар Вучић, председник СНС, о могућности да Борис Тадић буде кандидат за генералног секретара УН, „Шта радите, бре?“ РТС-а

Ја могу бакљу да упалим кад год хоћете, али гас је скуп. Дођите у понедељак, прави се импровизована бакља као у камину. Биће висока два метра.

Драган Марковић Палма, председник ЈС и председник Скупштине Јагодине, о гашењу (предизборне) „индустријске олимпијске бакље“ у Јагодини, Б92

Због чега мислите да неко данас пева: „Вучићу, хомосексуалче“? Сада треба да се правдам јесам ли или нисам. Због тога што сам потрошио толико времена, имао толико брига, потрудио се да многима помогнем око пореза, да неке научимо како и шта да ураде. Јесам ли их ја организовао да вичу против мене? Биће да су неки други.

Александар Вучић, председник СНС и најављени мандатар Владе Србије, о навијачима и спортским клубовима, „Упитник“ РТС-а

Поносан сам био када сам посетио Ирак и када ме је њихов министар водио да ми покаже објекте које су изградиле фирме из Србије. Све су преживеле рат и бомбардовање, и зато ми је потпредседник њихове владе казао да ће свака наша фирма добијати посао без тендера.

Велимир Илић, министар грађевине и урбанизма у техничком мандату, „Шта радите, бре?“ РТС-а

Признајем своју политичку грешку у размишљању како да се троши државни новац. Зато ћемо основати фонд за болесну децу, а мање новца ће ићи у Звезду и Партизан. Па нека ми 17.000 пута скандирају… како оно иде, Ивице? Знам да се некима од његових свиђају те песме.

Александар Вучић, председник СНС и најављени мандатар Владе Србије, на гостовање Небојше Човића и Душка Вујошевића у „Утиску недеље“, „Шта радите, бре?“ РТС-а

Наш народ је толико подељен и посвађан, тако да се чини да су у питању два народа. Шта смо ми све ирационално говорили о самима себи, нико други о нама није рекао. Немате ниједну кућу у нашем народу која није била на обе стране. Што се каже, полукланица-полулудница.

Матија Бећковић, песник и академик САНУ, „Седмица“ Радио Београда 1

Нисам разумео оптужницу, она је катастрофална. Ово је моја омиљена оптужница. Од имовине немам ништа, пошто је све одузето, али сам једном приликом продао фирму за 29 милиона и нормално да сам нешто сакрио.

Дарко Шарић, нарко бос, о оптужници за „прање новца“ пред Специјалним судом у Београду, „Блиц“

Не играјте се са тиме – све што желите да научите, научите јако млади. После ће живот да вас учи. Ја сам учио стар, знам колико је то тешко. Када би ме неко ставио пред избор да одем а да се не вратим, или да не одем и да не успем – ипак не бих отишао.

Томислав Николић, председник Србије и мастер за економију и инжењерски менаџмент, у обраћању студентима поводом Дана студената, РТС

Позвао сам господина Дачића као шефа листе. Кога ће он да доведе, то је његова ствар. Позвао сам онога ко је био носилац листе „Ивица Дачић – одлучно, мудро…“; не знам како се зове. Њега сам позвао.

Александар Вучић, председник СНС и најављени мандатар Владе Србије, о новој Влади Србије, „Шта радите, бре?“ РТС-а

Не верујем много у људску природу – човек је неуспела мешавина рационалног и ирационалног. Спреман је на све и зато морамо да се ослањамо на законе.

Драгољуб Мићуновић, председник Политичког савета ДС, „Таласање – пусти причу“ Радио Београда 1

Људи нису рационални и као да су хипнотисали Вучићем, као оним Аланом Чумаком – руским видовњаком чије су слике наши људи лепили на фрижидере, па су имали плацебо ефекат да им је боље. Тако су „лечили“ лумбаго, ишијас, мигрену. Тврди се да ће земљи бити боље ако залепи слику месије, Вучића, на фрижидер, а није тако.

Драгољуб Петровић, новинар и колумниста листа „Данас“, „Утисак недеље“ на ТВ Б92

Предуго је Србија чекала свог Вучића и сада га је дочекала, а они који хоће да воде Србију јесу на листи „Александар Вучић – Будућност у коју верујемо“, и они не траже од Србије ништа више него од себе.

Александар Вулин, председник Покрета социјалиста и коалициони партнер СНС, на предизборном скупу у Сремској Митровици, РТС

Они који буду гласали за СРС, Војислава Шешеља, и Косово и Русију, имаће пара.

Зоран Красић, потпредседник СРС-а, РТВ

Ова власт личи на ону из деведесетих, то су исти људи. Тада су били мали и уједно велики четници, велики Срби – а сада су велики европејци. Власт СНС треба променити. Ко хоће да уђе у коалицију с њима, саучествује у новом злу које се спрема.

Зоран Живковић, председник Нове странке, „Таласање – пусти причу“ Радио Београда

Не постоји та влашка магија која може да помогне Тадићу, Јовановићу и Ђиласу, али исто тако не постоји ни влашка магија која може да уништи нашу коалицију и нашу идеју која је бесмртна, без обзира да ли је на њеном челу Ивица Дачић или неко други.

Ивица Дачић, председник СПС и премијер у техничком мандату, о коалицији СПС-ПУПС-ЈС, РТС

Председника поштујем, биће места за све који су добро радили посао. Ко није, неће бити у Влади, све и да ми је брат рођени.

Александар Вучић, председник СНС, о кадровима Томислава Николића у будућој влади, „Блиц“

Не славим Осми март и не осећам проблем неравноправности жена, јер су у новинарству жене доминантне. Мени је говорити „психолошкиња“ и „суткиња“ скандал. Уколико бих ишла у лов, свакако не бих желела да о мени говоре као ловкињи. Ја хоћу да будем ловац.

Оља Бећковић, новинар, на дебати „Војник/војникиња, судија/суткиња…“, „Танјуг“

Он има много симптома, заиста: присутан је шапутитис, патетитис, обећитис, онда „хајлендер синдром“ (може остати само један на крају), стално има шеј-кијавицу, а мучи га и уређивачка грозница, а ту је и „рузмаринска омерта“ – закон „женидбеног ћутања“ позната као „глува свадба“, или „гламочко немо венчање“.

Драгољуб Љубичић Мићко, сатиричар, о Александру Вучићу, „24 минута са Зораном Кесићем“ ТВ Б92

Зовем се Ивица и стално сам на ивици, и Србија је стално на ивици.

Ивица Дачић, председник СПС-а и лидер коалиције СПС-ПУПС-ЈС, „Утисак недеље“ на ТВ Б92

Записао сам све. Знате, кад сам ишао у школу и на факултет, ја сам морао да учим много; и да пишем и да читам – пошто нисам могао све да запамтим као они који никад ништа не уче а добијају десетке. Видео сам да неки нису „грејали столицу“ и нису учили кад је требало, па говоре о ћилиму и Пинокију. За ћилим је везан Аладин.

Александар Вучић, председник СНС, „Тешка реч“ на ТВ „Пинк“

Нећу да плашим Србију Санџаком. Зовите ви то Рашка област, ја то зовем Санџак зато што сам тако научио.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП, у пријепољском селу Бабине, портал „SandžakPRESS“

„Београд на води“ је сјајан, диван пројекат. Али мене би више радовало да буде Београд са водом, да сви делови Београда у XXI веку имају воду.

Сузана Грубјешић, потпредседник УРС и кандидат за градоначелника Београда, према „Тешкој речи“ на ТВ „Пинк“

Тражим да освојимо више од свих осталих заједно. Играм као Савићевић и Мијатовић. Идем право на гол. Не враћам лопту голману са 30 метара.

Александар Вучић, председник СНС, „Вечерње новости“

Волео бих да грађани својим изласком на биралишта омогуће лидеру Српске напредне странке Александру Вучићу да има неометану могућност да сам одлучује о томе како жели да Србија изгледа.

Небојша Стефановић, потпредседник СНС и председник Скупштине Србије у техничком мандату, „Танјуг“

Желим да честитам свим нашим политичким противницима на резултатима које су постигли и да кажем како смо спремни да многима пружимо руку, да желимо да разговарамо и сарађујемо, да ниједног тренутка никога нећемо ни ниподаштавати, а камоли покушавати да понижавамо због оваквог изборног резултата. Напротив, желимо да чујемо њихове идеје.

Александар Вучић, председник СНС, о (не)успеху опозиционих странака на ванредним парламентарним изборима, портал СНС

У најбољим сам годинама, показао сам да знам и неке друге послове да радим. Видећу да ли ћу наставити рад на Економском факултету или у музичкој продукцији. Овом резултату ће се сигурно највише радовати моја жена, јер сматра да је време да живимо боље него што смо то могли док сам био у политици.

Млађан Динкић, подносећи оставку на функцију председника УРС-а после неуспеха на парламентарним изборима, „Курир“

Политичка мапа у Србији несумњиво се променила и подсећа на деведесете, са изузетком тога да су два главна актера променила места и то уз свесрдну помоћ западних сила. Ова власт је допринела даљем пропадању Србије, а сигуран сам да ће је сада са овом већином уништити. Борићемо се да воља већине да не прерасте у тиранију већине.

Војислав Коштуница, председник ДСС-а, о лошим резултатима на ванредним парламентарним изборима и коалицији СНС-СПС, ТВ Б92

Вероватно смо пали, јер смо паду склони били. Што би рекао Черчил, ово је тек крај почетка. Верујем у будућност ДСС, јер ми имамо идеологију. Са идеологијом је као са љубављу – ако некога волите 20. децембра, волите га и 20. марта.

Александар Поповић, заменик председника ДСС, о неуспеху на парламентарним изборима, „Један на један“ РТВ-а

Сами су [западњаци] то писали, трубили о томе по целом свету, натерали све да то признају, а сад негодују. Због чега? Деловање Кримљана потпуно се уклапа у ту, да тако кажем, инструкцију. Због нечега се оно што је могуће Албанцима и Косову (а ми се према њима односимо с уважавањем), забрањује Русима, Украјинцима и кримским Татарима на Криму.

Владимир Путин, председник Русије, у говору о присаједињењу Крима Русији, „Факти“

НАТО је интервенисао на Косову тек након четири године злостављања тамошњег становништва. Косово је напустило Србију на основу референдума, организованог у оквирима међународног права и у сарадњи са суседима Косова и УН.

Барак Обама, председник САД, говор у Центру за лепе уметности у Бриселу, о присаједињењу Крима Русији, РТС

Хоћете ли да уведемо санкције Русији, да имамо непријатељски став према њима? Хоћете ли да кажемо да подржавамо нарушавање територијалног интеритета па да нам кажу одрекли сте се Косова, или да кажемо да ћемо да напустимо европски пут? Кажите које је то генијално решење. Немојте да нам предавања о томе држе они који су лагано згазили територијални интегритет Србије.

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије у техничком мандату, о присаједињењу Крима Русији, РТС

Нисам гласао уопште за Вучића. Нисам изашао на изборе, али мој глас је отишао Вучићу по Донту – и знао сам где ће отићи.

Ненад Прокић, драмски писац, о Донтовом изборном систему, „Утисак недеље“ на ТВ Б92

Србија наставља да се подиже из пепела деценијског заостајања захваљујући пријатељству са скоро свим државама и народима у свету. Ми нудимо пријатељство, а непријатеље нека траже на другој страни, лако ће их наћи. Свет је велик и разнолик, и Србија свуда има пријатеље, али не треба да се меша у свађе великих земаља.

Томислав Николић, председник Србије, на отварању изградње другог колосека пруге Београд-Панчево финансиране из руског кредита, „Политика“

Што се осмеха тиче, то ми слабо иде. Грађани се не љуте, иако су заслужили најшири могући осмех.

Александар Вучић, председник СНС, према НИН-у

(Изјаве.срб)



Categories: Месечна доза изјава

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading