Истинољубље: Владика Милутин наложио исељавање монаха из ваљевске Грачанице!

Желимо владици да одбаци “страх јудејски” као негда Апостоли и да не подлеже захтевима политичара да напусти Грачаницу – већ да у Њој дочекамо нове Педесетнице са њим…

istinoljublje-240Монахе грачаничке Сергија и Серафима, од јуче, посећује једно велико комби возило – тако да претпостављамо да је напуштање Светог манастира које је најављено за после Васкрса – иако у притајеном виду, већ у току. О. Серафим, који је био и настојатељ манастира, нескривено је, још одавно, био за то да се они преселе из Грачанице на “неко друго место где су искушења мања”. Међутим, други монах, о. Сергије је ових дана, на питање – “да ли је тачно да се исељавате”, одговорио да – то не зависи од њих већ само од тога како им владика нареди. Притом, о. Сергије је додао и да му је жао да напусте манастир додајући “па, шта и ако нас физички избаце, преживели смо ми и тежа искушења, ја бих волео да останем овде до краја”. 

Нешто касније од истих особа је, у манастиру Ћелије, исто питање постављено и самом владици Милутину. Преосвећени Милутин је узнемирено одговорио да “монаси сами траже да иду и да он мора да их пресели”. На пропратни коментар да је “један од монаха изјавио да би волео да остане у Грачаници”, владика је још узнемиреније одговорио “па нека остану, али они ће их насилно избацити(!)… политичари… политичари”. Ово је било у понедељак на Благовести а већ у уторак на Светог Архангела Гаврила се појавио комби у Грачаници. Верујемо да ће исељавање бити тихо до Васкрса – када би, на васкршњи понедељак требао да осване пуст чудотворни манастир Светих Архангела у Грачаници ваљевској…

Код Грачанице владика се плаши од, у истину безобзирних и лукавих, политичара али му то не смета да са истима уговара донације за друге црквене потребе. Мислили смо да је то грешка, опомињали смо и насамо и јавно, и морамо то поновити опет – јер се, нажалост, наставља у истом смеру.

Владика је недавно изјавио и да он не може бранити конаке и гробље око Грачанице, да ће монахе иселити на њихов захтев, да друге неће тамо постављати јер, наводно, “нема кога”, али да су му политичари обећали да неће додатно скрнавити Светињу “конзервирањем” (пројекат затрпавања Светиње блатом и шодером и споља и изнутра).

Владика је такође одбио и препоруке монаха из других Епархија који би дошли да живе у Грачаници – ваљда, плашећи се некаквих умишљених инцидентних ситуација – када би богоборци ЈП “Колубаре-Ровни” дошли са багерима да руше конаке. Баш стога, је владика и одлучио да пар дана пре тога повуче монахе, сасвим задовољан тиме што су му политичари обећали да “пошто уклоне конаке и гробље – Цркву неће “конзервирати” и да ће му допустити да свештеник долази са стране и богослужи празницима”.

Међутим, богоборна банда Душана Михаиловића чији пионири су се после распада “Нове демократије” инфилтрирали у ваљевски СПС – која не само што није дошла да брани пројекат бране “Ровни ” на научној трибини у Ваљеву – већ је и у време трибине девастирала гробље око Грачанице и поставила тешке бетонске блокове около Грачанице обележавајући “своје власништво”. Мислили смо тада да они маркирају тим блоковима “своје власништво”, међутим испоставило се да ти правилно распоређени блокови око Грачанице су део пројекта конзервације којим би се спречило осипање земље са ЗАТРПАНЕ ЦРКВЕ?!

valjevska-gracanica

Кликните за већу слику

Дакле, владико, ем исели монахе, ем им допусти конзервацију, ем би Црква остала и без сведока препуштена лицемерним лисица на рашчерупавање… Ово не смемо и нећемо дозволити, владико, јер ми не слушамо само ове поуке које нам сада проповедате под разноразним притисцима – већ и оне поуке које од Вас слушасмо деценијама уназад када сте говорили да ћете у Грачаници служити свакодневно 40 последњих Литургија и бити у Њој све док Вам вода не дође до колена, па до појаса… па би је тек тада напустили. То ћемо слушати а не ово потоње, а ако Ви не будете мокри у овој могућој причи, бар се радујте, да Бог да, да Вас неко одмени…

Да, ево, позивамо браћу и сестре да одменимо Преосвећеног Владику код Грачанице да нам се не укваси а да се Црква спасе Милошћу Божијом која увек притиче делатној љубави смирених молитеља.

ИстиноЉубље свима Вама!

(Истинољубље, 9. 4. 2014)Categories: Српско православно стање

Оставите коментар