Украјинска Православна црква Московске патријаршије отпочела дијалог с украјинским расколницима

У Светоуспењској Почајевској Лаври, под председништвом архиепископа луганског и алчевског Митрофана, председника Одељења за спољне црквене везе УПЦ МП, одржано је  26. марта радно заседање Комисије за дијалог с Украјинском православном црквом Кијевске патријаршије и Украјинском аутокефалном православном црквом, саопштила је 26. марта служба за информисање УПЦ МП.

upc-dijalog

У току сусрета, архиепископ Митрофан саопштио је одлуку Светог Синода УПЦ МП од 24. фебруара 2014. године о оснивању поменуте Комисије и говорио о претходном искуству у дијалогу с представницима УПЦ КП и УАПЦ. Чланови комисије размотрили су „Обраћање Архијерејског Сабора УПЦ КП“ од 11. марта 2014. године и разменили мишљења о могућем формату будућег дијалога с УПЦ КП и УАПЦ.

Учесници сусрета једногласно су потврдили да циљ дијалога мора бити превладавање црквених подела у Украјини. Чланови Комисије су констатовали да ће се у свом раду руководити позицијом Светог Синода УПЦ МП, исказаној у Обраћању од 24. фебруара 2014. године: дијалог с УПЦ КП и УАПЦ мора се заснивати искључиво на принципима православног канонског права и води без било каквог уплитања политичких снага.

Чланови Комисије констатовали су неопходност изучавања искустава других Помесних Православних Цркава у превладавању раскола и примену тих искустава у лечењу црквених подела у Украјини. Посебно је било наглашено да вођење дијалога подразумева престанак непријатељстава и верских сукоба. Могући конфликти између заједница УПЦ МП, с једне стране, и заједница УПЦ КП и УАПЦ, с друге стране, морају се решавати искључиво мирним путем.

Чланови Комисије изразили су спремност да размотре сва спорна питања која постоје на терену и потпомогну у њиховом конструктивном решавању. Истакнуто је, такође, да је у дијалогу недопустив језик ултиматума. Све стране у дијалогу морају тражити додирне тачке како би се достигао постављени циљ.

(Борба за веру, 29. 3. 2014)

Украјинска црква Московске патријаршије оптужила руске власти за непоштовање Божјих заповести

Украјинска православна црква Московске патријаршије оптужила је руске власти за непоштовање библијских заповести. Одговарајућу изјаву дао је портпарол Цркве Георгиј Коваленко у ТВ интервјуу.

upc-gr-1

Коваленко тврди да руске телевизије шире само лаж о Украјини. Украјинска православна црква подсећа да је то дирекно непоштовање смртног греха „не лажи“, односно „не сведочи лажно на ближњега својега.“

Коваленко такође каже да Русија увођењем војске у Украјину не поштује заповести „не убиј“ и „не пожели ништа што је туђе“.

(Глас Русије, 2. 3. 2014)

Портпарол УПЦ Московске патријаршије: Снага Украјине је у духовном јединству

Због заоштравања ситуације у Украјини и активизације расколника Украјинска православна црква Московске патријаршије решила је да ојача своје позиције.

На ванредном заседању Светог синода приремена управа Црквом предата је митрополиту Черновицком и Буковинском Онуфрију. Такође сабор украјинских архијереја одлучио је да се формира специјална комисија за дијалог са расколницима. Колико ће ове реформе допринети очувању канонског јединства у Украјинској цркви размишљају експерти.

Одлука да се изабере намесник за Кијевску катедру Московске патријаршије била је изазвана оним променама које су се у последње време десиле у политичком и социјалном животу Украјине. Активизација раскољников и очигледна опасност по јединство канонског православља захтева јаког и искустног јерарха који би могао да заштити интересе украјинских верника. Нажалост, поглавар Украјинске цркве митрополит Владимир (Сабодан) озбиљно је болестан, објаснио је у интервјуу за радиокомпанију Глас Русије председник Синодалног информационо-просветитељског одељења Украјинске православне цркве Московске патријаршије протојереј Георгиј Коваљенко.

Блажени митрополит Владимир крајем децембра претрпео је сложену операцију и ми смо се сви надали да ће његово стање почети нагло да се побољшава. Нажалост, оно је до данас тешко. А ситуација у земљи и Цркви захтева недоложна решења на нивоу читаве украјинске Цркве. Зато је тајним гласањем и био изабран на дужност намесника митрополит Черновицки и Буковински Онуфриј. При томе митрополит Владимир остаје поглавар наше цркве.

upc-gr

Митрополит Онуфриј је прилично познат свештеник не само у Украјини, већ и у Русији. Он је више од 18 година провео у подмосковској Тројице-Сергијевој лаври. Управо митрополит Онуфриј био је међу 14 архијереја који су 2008. претендовали на патријаршијски престо Руске православне цркве. Он је такође очигледни присталица канонског јединства украјинског православља са Московском патријаршијом. У насталој ситуацији управо такав намесник сада је важан верницима, подвукао је за Глас Русије заменик председника одељења за спољне црвене везе Московске патријаршије протојереј Николај Балашов.

У једном од својих први интервјуа митрополит Онуфриј је испричао о притиску који се сада врши од стране политичара на Украјинску православну цркву. Чују се захтеви да се она споји са раскољничким структурама. Данас постоји опасност и по светиње Украјинске православне цркве – на пример опасност од заузимања Кијево-Печорске лавре. Покушаји да се црквено питање реши силом и политичким методама не само да су криминални, већ представљају и политичко безумње. Они би означили крај свим покушајима стабилизације ситуације у земљи и достизања мирног регулисања политичког друштва.

Од почетка 90-их у земљи делују три православне организације. то је такозвана Кијевска патријаршија, Украјинска аутокефална православна црква и Украјинска првославна црква Московске патријаршије, једина призната канонски од стране свих православних цркава у свету. Две прве прећутно подржавају прозападно расположене политичке власти Украјине. Ради стабилизације духовног живота одлуком актуалног Светог синода УПЦ МП била је формирана специјална комисија за дијалог са раскољничким структурама, наставља протојереј Георгиј Коваљенко.

Наш став остаје непромењен – уједињење цркава треба да се дешава у оквиру канонског права, а не политичке сврсисходности. Уверен сам да потенцијал уједињења Украјинске православне цркве Московске патријаршије треба максимално искористити, зато што је управо она мал те не једина струкутра у земљи која је једнако угледна како на Истоку, тако и на Западу, како на Криму, тако и у Закарпатју. Све ове године наша Црква је спајала људе разних политичких погледа. Уверен сам да је дијалог са раскољницима неопходан. Нама је важно јединствео са РПЦ и јединство са васељенским православљем.

Ситуација у савременој Украјини може да буде одлична лекција за друге земље. Пре 20 година не без учешћа политичара у земљи је дошло до црквеног раскола, који до данас није превладан. Наше искуство треба да упозори друге на грешке поделе. Снага наше земље, Цркве и верника је у јединству, закључио је украјински свештеник.

(Глас Русије, 26. 2. 2014)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ Александар Живковић: „Кијевски патријархат“ и „перспектива екуменског дијалога“Categories: Васељенско стање

Оставите коментар