Вучић – Нећемо да уведемо санкције Русији, Додик – Учимо на примеру Крима

Александар Вучић: Идемо у ЕУ, али нећемо бити непријатељски према Русији

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је након сусрета са председником Републике Српске Милорадом Додиком да Србија поштује Дејтонски споразум и целовитост Босне и Херцеговине и да ће на свом путу ка чланству у ЕУ чувати своју стабилност, али и да ће “увек штити стабилност и опстанак Републике Српске”.

vucic-i-dodik

Вучић је рекао на конференцији за новинаре да је покренуто више питања у оквиру економске сарадње, пре свега у области електропривреде и веће искоришћености капацитета Дрине, подразумевајући и оне туристичке.

Додик је, додао је први потпредседник, покренуо и тему о посебном краку гасовода у оквиру Јужног тока, у склопу тога разговараће се и са владом БиХ, мада га је председник РС, како је навео Вучић, обавестио да је могуће да одговор буде негативан, у ком би случају био отворен пут да се такав договор направи са РС.

“Покушаћемо ипак да пронађемо заједничко решење, разговараћемо и са владом БиХ”, рекао је Вучић.

Додик је покренуо и питање истог статуса припадника српског народа у РС и БиХ као што га има хрватски народ, а то је питање држављанства, на које ће, навео Вучић, власт у Србији одговорити у најскорије време.

Осим о економској сарадњи разговарало се и о заједничком тиму Србије и РС за обележавању стогодишњице Првог светског рата, док о блискости две државе, како је навео Вучић.

“Србија се налази на путу ка чланству у ЕУ и Србија ће чувајући своју стабилност увек штитити стабилност и опстанак РС поштујући Дејтонски споразум, а чиме нећемо угорожавати ничије право”, истакао је Вучић пожелевши пуну стабилност политичку и економску и БиХ и РС, уверен “да ћемо на много тога на политичком нивоу сада још јаче и снажније моћи да одговоримо”.

Србија на путу ка ЕУ поштује своје обавезе, али неће имати непријатељски став према Русији, рекао Александар Вучић, коментаришући ситуацију у Украјини.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је да став Србије према ситуацији у Украјини мора да буде и биће потпуно одговоран и неће га доносити техничка влада, али да ће Србија поштовати своје обавезе на путу ка ЕУ и неће имати непријатељски став према Русији.

Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да је Србија увек била и јесте за поштовање међународних норми и територијалног интегритета земаља, али и додао да нам “предавања о томе не могу држати они који су лагано згазили територијални интегритет Србије”.

“Србија је на путу ка ЕУ, она поштује своје обавезе, али неће имати непријатељски став према Русији и то је све што могу у овом тренутку да вам кажем”, рекао је Вучић.

“Србија ће покушати да заштити своје интересе и имаће одговоран однос према свом народу и територији и зато њен став према ситуацији у Украјини мора да буде балансиран, одговоран и озбиљан”, објаснио је Вучић.

Вицепремијер верује да је то став који сваки грађанин, кад се склоне емоције по страни, разуме и подржава.

Вучић је рекао да се не ради о балансирању између Европе и Русије, јер српска влада није ни руска ни немачка, већ влада Србије, поручивши да ако неко хоће да има другу владу, иде на изборе и изабере је водећи рачуна о интересима грађана Србије.

“Питам вас за коју политику мислите да би била добра за Србију. Хоћете да уведемо санкције Русији, да имамо непријатељски став према њима. Ја мислим да то није одговорно. Хоћете ли да кажемо да подржавамо нарушавање територијално интегритета па да нам кажу одрекли сте се Косова или да кажемо да ћемо да напустимо европски пут? Кажите које је то генијално решење”, упитао је Вучић.

Како је закључио, српска Влада се понаша веома озбиљно и одговорно у тој ситуацији, издржавајући притиске са различитих страна, али штитећи пре свега интересе грађана Србије.

Милорад Додик: Учимо на примерима Крима, Италије, Шкотске и Каталоније

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да је за Републику Српску референдум на Криму демократски израз воље народа, као и да Република Српска прати сва слична светска искуства и радиће на примерима најбољих искустава “када за то дође време”.

vucic-dodik

“Гледамо све те исте ситуације у свету. Видимо шта се дешава у Италији, видимо да ће Шкотска изаћи брзо на референдум, нешто се дешава и у Каталонији. Републици Српској су то капитална искуства. Љутио се ко не љутио ми веома добро пратимо шта се дешава у свету и радићемо на примеру најбољих светских искустава када за то дође време”, рекао је Додик одговарајући на питања новинара у Београду.

Додик је после сусрета са првим потпредседником Александром Вучићем рекао да га је обавестио о ставу Републике Српске о Криму и Украјини и нагласио да разуме позицију Србије.

“Разумемо позицију Србије и све оно што се Србији дешавало имајући у виду да је била експонент драматично непоштене међународне политике везано за Косово – насилно отцепљење које су подржале многе земље које се сада прсе и говоре како то у Украјини није легално, а на Косову је све легално и бомбардовање српског народа и угрожавање територијалног интегритета”, рекао је Додик.

Он је рекао да западним земљама тада није сметало да подрже угрожавање територијалног интегритета Србије, а смета им када је у питању Крим који је историјски, како је рекао, припадао Русији.

“Сматрам да је референдум на Криму демократски израз воље народе. То треба поштовати, он је легитиман и легалан”, закључио је Додик.

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик је изјавио у суботу у Београду да не доживљава Босну и Херцеговину као земљу у којој ће РС трајно остати и додао да је то “свидело се то неком или не – базично осећање” народа у РС.

“Ја поштујем мишљење и осећања људи тамо, они не воле БиХ, не волим је ни ја нешто посебно, тамо морам да будем, али то не значи да то морање мора да траје довека”, рекао је Додик на заједничкој конференцији за новинаре са првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем.

Додик је казао да ће у наредном периоду јасно исказивање политичке воље народа у Републици Српској морати да се поштује, а на питање о евентуалном референдуму о самосталности, Додик је казао:

“Волео бих да је јуче могуће. Бираћемо пажљиво наш тренутак. Не осећамо се комотно у БиХ. БиХ је за нас огроман терет. БиХ нас кошта неоправдано. Република Српска би могла брже да се креће ка европским интеграцијама да није БиХ”, рекао је Додик.

Александар Вучић је, пак, изјавио да је Србија “на путу ка чланству у Европској унији”, да се понаша “озбиљно и одговорно, чувајући своју стабилност и стабилност и опстанак Републике Српске”.

Вучић је такодје рекао да Србија поштује Дејтонски споразум и да “неће угрожавати територијални интегритет Босне и Херцеговине”.

Вучић и Додик су рекли да су разговарали о искоришћавању енергетског и туристичког потенцијала реке Дрине, изградњи Јужног тока кроз РС и убрзању процедура за добијање двојног држављанства за становнике РС.

(Танјуг-Бета-РТС- НСПМ)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар