Вечерње новости: Вучић у Москви због прегледа а не због формирања нове владе

Лидер СНС није отишао по мишљење. Вучић подвргнут контролама због ранијих сметњи које је имао због високог крвног притиска

Први потпредседник Владе и лидер напредњака Александар Вучић борави у Русији на детаљним здравственим прегледима – сазнају незванично „Новости“ од извора у врху СНС.

vucic-vn

Према нашим информацијама, председник најјаче партије у држави подвргнут је вишедневним контролама због ранијих сметњи које је имао због високог крвног притиска. Речено нам је да је његово здравствено стање добро и да је само реч о прегледима из предострожности, који су уговорени непосредно уочи одржавања ванредних парламентарних избора.

Наши саговорници преносе да је то сва истина и да одлазак Вучића у највећу државу света нема никакве везе са преговорима о формирању нове владе Србије, како се спекулисало у неким медијима и политичкој чаршији.

Наиме, у страначким кулоарима у Београду појавиле су се спекулације да је вођа напредњака, наводно, под великим притиском Кремља да опет у владу позове СПС и да је управо то разлог пута у Москву.

Иначе, први човек СНС је у августу 2012. због здравствених проблема примљен на ВМА у Београду, а након обављених контролних прегледа пуштен је кући на лични захтев. Њему је тада позлило због исцрпљености.

(Вечерње новости, 21. 3. 2014)

Слободна Европа: Зашто су Вучић и Дачић у Москви?

Београд – Лидер Напредњака Алескандар Вучић налази се у Москви, ту информацију је саопштио у Бањалуци председник РС Милорад Додик, најављујући свој сусрет са будућим премијером у суботу Београду након Вучићеве посете Русији.

Напомињемо да претходно званично из Владе Србије није најављена ова посета.

Истовремено има наговештаја, али не и званичних потврда, да је у Русији и премијер одлазеће Владе Ивица Дачић.

У Влади Србије такође нема званичних информација о томе где се налази премијер, али нам је министар без портфеља и потпредседник СПС-а Бранко Ружић потврдио да је Дачић ван земље, али да не зна где је.

vucic-dacic

Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић тим поводом за РСЕ каже:

„Могли бисмо у овом тренутку да нађемо неколико разлога, са једне стране интензивирање украјинске кризе и могућ притисак руске стране на Београд да се изјасни, или барем да не прихвати санкције Брисела против Москве. Али, мислим да је ближе памети да је то у вези са формирањем нове владе. Могућа коалиција са Социјалистима не изгледа много вероватна, али је потреба за спасавањем Социјалиста вероватно велика у Москви због процене да би на удару могли да се нађу неки од важнијих заступника руских интереса у Београду. Онда би то имало своју логику. Али је парадоксално да би се ту на сличним позицијама у спасавању лика и дела Ивице Дачића нашла и Русија и Запад, за кога се такође говори да жели да сачува Дачића, пре свега због његове косовске мисије. Дакле, можемо сада да говоримо само о претпоставкама, али ако је тачно да се у овом тренутку и Вучић и Дачић налазе у Москви, онда је то израз важности нове коалиције, јер је Москви очигледно стало да неке своје људе сачува и да сачува канале остваривања својих интереса.“

Како се захлађење односа између Брисела и Вашингтона са једне и Москве са друге стране може рефлектовати на регион? Бошко Јакшић каже да су у овом тренутку видљиве различите позиције балканских земаља, међу којима Србија стратешки важи као руско упориште.

„Москва се није одрекла утицаја на Балкану, поготово Путинова Русија која, види се, да ради и на оживљавању совјетског простора и која ће, свакако, као што Сирију користи да би се задржала на Блиском истоку, тако ће се трудити из петних жила да Србију сачува као своје упориште на Балкану.“

Србија се до сада није изјаснила о догађајима у вези са Кримом. За разлику од Црне Горе, не следи бриселску политику санкција према Русији, ма како оне бенигне биле. Међутим, наш саговорник каже да Србија неће моћи још дуго да буде на тој клацкалици између Истока и Запада.

„Власт у Београду мора да зна да се сваким новим даном европских интеграција обавезује да спроводи политику ЕУ. И да неће унедоглед моћи да шара између разних позиција и свих својих интереса, него ће имати веома строго дефинисане обавезе. Можда у овом тренутку то можемо да избегнемо, али волео бих да знам, уколико нам не буде дата та прилика ни из Брисела, а понајмање из Москве, да ли ми у овом тренутку имамо јасан одговор. Ја мислим да немамо.“

(Срби на окуп, 21. 3. 2014)Categories: Вести над вестима

1 reply

Оставите коментар