Московска патријаршија: Осми васељенски сабор одржаће се 2016. године

rpc-logoСкуп великодостојника даће нам благословену могућност да ојачамо наше јединство кроз комуникацију и сарадњу, и ми још једном потврђујемо нашу приврженост саборности као принципу који има примарну важност за јединство Цркве. Ми исповедамо, како је учио Свети Јован Златоуст, архиепископ Константинопољски, да “име цркве јесте име јединства и сагласности, а не поделе”. Наша су срца испуњена вером у дугоочекивани Свети и Велики Сабор који ће бити потврда јединства Цркве и њене бриге за савремени свет. 

На Састанку је донета одлука да се интензивира рад на припремама. Специјална Међуправославна припремна комисија од септембра 2014. године почиње са радом који ће трајати до Васкрса 2015 године, а затим ће уследити Свеправославно предсаборно саветовање које ће се одржати у првој половини 2015. Године. Све одлуке на Сабору и у припремним фазама биће донете на бази консензуса.

Свети и Велики Сабор сазваће Васељенски Патријарх Вартоломеј у Константинопољу 2016. године, ако се не догоди ништа неочекивано. Сабором ће председавати Васељенски Патријарх. Десно и лево од њега ће бити његова сабраћа – Великодостојници других аутокефалних Цркава.

Са руског: преводилац ФБ Репортера Маја Тешић

(Извод из шире вести са сајта руског патријарха, 9. 3. 2014)

Прочитајте још и Станислав Стремидловски: Да ли ће васељенски патријарх добити „општеправославни мандат“ за преговоре с Ватиканом?Categories: Вести над вестима

3 replies

  1. Irinej je dotad postao katolik. Pozurite malo.

  2. Не дајте се заварати браћо!
    „Неће више бити Сабора. Било jе седам сабора, као седам Светих Тајни, седам дарова Светог Духа. У овом веку, пуноћа је број седам. Број будућег века је осам.“ Нектарије Оптински, †1928
    http://bskm.rs/2013/10/21/da-li-je-u-pripremi-novi-razbojnicki-sabor/

  3. Свети и Велики Сабор није исто што и Васељенски Сабор.
    Васељенски Сабори су се бавили догматским питањима кад год је Црква била угрожена јересима. Најављени сабор ће се бавити другим темама.

Оставите коментар