Јулија Тимошенко: Успешни преговори између Русије и Украјине немогући

ruska-rec-240Бивша премијерка Украјине Јулија Тимошенко, која је пуштена из затвора, не верује у успех могућих преговора са Русијом, преноси РИА „Новости“.

Према њеним речима, Москва покушава да примора Украјину на „потпуну капитулацију“. 

„Преговори између Украјине и Русије данас не могу бити успешни“, сматра Тимошенко.

Украјина тражи од ЕУ да Русији одузме организацију Мундијала 2018.

Украјина преко дипломатских канала покушава да утиче на европске политичаре од којих тражи да предузму мере против Русије.

Између осталог, разматра се могућност да се Русији одузме организација Светског првенства у фудбалу 2018., преноси агенција „Униан“, позивајући се на изјаву непознатог европског дипломате.

По његовим речима, Кијев се обратио Европској унији након што су руске власти одлучиле да упуте војску на Крим.

Осим одузимања организације Светског првенства у фудбалу 2018, Украјина Европској унији предлаже да обустави процес либерализације визног режима и уведе мораторијум на војно-техничку сарадњу са Руском Федерацијом.

Кијев намерава да затвори границе са Русијом

Могуће је да Кијев одлучи да затвори државне границе између Русије и Украјине, изјавио је први потпредседник Владе Украјине Виталиј Јарема.

„Разматра се питање затварања државне границе и успостављање строге контроле преласка границе од стране држављана Русије“, објаснио је Јарема, а преноси ИТАР-ТАСС.

Јарема је изјавио да у проруским митинзима на југоистоку Украјине наводно учествују лица која су доведена из Руске Федерације. Он зато сматра да је неопходно да се границе са Русијом затворе „како се не би распиривао сепаратизам у пограничним регионима“.

Рекордан пад курса рубље после ескалације конфликта у Украјини

Дошло је до пада курса рубље и вредности акција због могућег слања руских трупа на територију Украјине, јавља „Газета.ру“.

„После одлуке Савета Федерације да РФ може применити своје оружане снаге на територији Украјине ситуација на тржишту се развија по негативном сценарију, јер су нагло заоштрени односи са Западом и повећан је ризик војног конфликта Русије и Украјине. То може довести до распродаје руских актива“, сматра финансијски аналитичар Олга Белењкаја.

На Московској валутној берзи долар и евро су поновили рекордан курс од преко 37 и 50 рубаља. Обустављена је продаја читавог низа акција због пада вредности за преко 10%. Пад индекса берзи износи 8–9%. Централна банка РФ хитно је повећала стопу рефинансирања са 5,5 на 7% на годишњем нивоу. У руском Министарству економског развоја такве мере се објашњавају „притиском на рубљу и хистеријом око тога“.

Руски сенатори ће од региона Русије тражити да пруже помоћ Криму

Савет Федерације РФ планира да се обрати регионима Русије са молбом да пруже финансијску и хуманитарну помоћ Криму, преноси РИА „Новости“.

Сенатори су припремили предлог обраћања органима државне власти федералних субјеката Русије са молбом да Криму пруже финансијску, хуманитарну и другу врсту помоћи. Како је саопштио шеф Комитета за буџетска питања горњег дома Савета Федерације РФ Сергеј Рјабухин, обраћање је изазвано друштвенополитичком ситуацијом на територији Украјине.  Према његовим речима, руски региони могу сакупити укупно 3-4 милијарде рубаља за пружање помоћи Криму.

За приоритетне исплате, као што су социјална давања и пензије, становницима Крима је неопходна хитна финансијска помоћ, објаснио је Рјабухин.

„Украјинске власти су оставиле територију целе земље, па и Крима, да буквално гладује и Русија не може у овој ситуацији да напусти братски народ Крима, на чијој територији живи велики број руских држављана.“

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 3. 3. 2014)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар