Мирослав Лазански: НАТО и Русија неће ратовати због Крима

lazanski-pol-200Русија и Украјина неће ратовати, казао је за Портал РТЦГ војни аналитичар, Мирослав Лазански, оцјењујући да западне земље неће ризиковати погоршање економских односа са званичном Москвом, због нових власти у Кијеву.

Лазански је, коментаришући најновија дешавања на Криму, казао да Руси нијесу сада ушли на то полуострво, већ су на њему од 1945. године. 

„То је увијек била територија Русије, која је одлуком Никите Хрушчова 1954. дата Украјини. Руске базе су остале на Криму и након распада Совјетског савеза, јер су на основу споразума званичног Кијева и Москве на том полуострву остале базе руске црноморске флоте“, навео је Лазански.

Он је додао да не очекује велики сукоб на Криму.

„Све што сада дешавало на Криму било је без испаљеног метка и нема шансе да дође до рата између Украјине и Русије, а поготово, не до сукоба између НАТО-а и Русије“, прецизирао је Лазански.

То је све, како је навео, стратешка игра, „а да ли ће доћи до распада Украјине то ће се тек видјети“.

Западне земље су, сматра Лазански, доста криве за најновија дешавања у Украјини.

„Ако се вратимо на 21. фебруар тада је постојао споразум између Јануковича и опозиције и три представника Европске уније (ЕУ), који је предвиђао владу националног спаса, а да Јанукович остане предсједник до избора. Онда је наредног дана тај споразум срушен,а ЕУ је пожурила да призна нове власти у Кијеву. Ту врсту игре односно рушења споразума, можете да играте са малим земљама али не са великом силом каква је Русија“, рекао је Лазански.

НАТО је, планирао да се шири на исток, а званична Москва, сматра он, неће да дозволи да на 500 километара ваздушне линије од Москве појављују трупе НАТО-а.

„Ако Украјина остане при курсу садашњих власти у Кијеву, Крим је фактички изгубљена територија. Аутохтоно становништво на Криму је руско, и они су рекли да не желе да буду са новим украјинским властима. Дух из боце је пуштен, а ако је улица рјешавала ствари у Кијеву, онда се мора бити спреман на исти метод и на Криму“, казао је Лазански.

Он сматра да најављене економске санкције западних земаља према Русији, немају смисла.

„Ако у економским односима искључите Русију и Кину онда сте изоловали и себе. Њемачке компаније имају неколико стотина милиона еура које су уложили у руску привреду, и сигурно је да се неће лако тога одрећи“, рекао је аналитичар.

Лазански је подсјетио да је њемачка канцеларка Ангела Меркел предложила формирање контакт групе за Украјину а да је руски предсједник, Владимир Путин то већ прихватио.

Он додаје да тај податак значи да су западне земље прихватиле статус-кво.

„Чим се оснива контакт група, то значи да је статус-кво прећутно прихваћен. Контакт група није нигдје ништа ријешила, и по правилу аминује оно што се на терену већ догодило, и то је реалност“, навео је Лазански.

Украјинци неће да ратују за Кличка

ЕУ, како је казао, неће да се одрекне својих послова у Русији, због Украјине „и тајкуна у Кијеву“.

„ЕУ неће ризиковати сукоб са Русијом, због Јулије Тимошенко и њене екипе у Кијеву, који су сви тешки „ловаши“, а при томе не треба имати илузије јер је Јанукович исти као и они, и обогатио се преко ноћи. Само једна екипа лопова је замијенила другу у Кијеву, јер је Украјина земља системске корупције“, рекао је Лазански.

Он је оцијенио да уколико Украјина не добије новчану помоћ наредних дана то ће имати катастрофалне посљедице.

„Украјинска морнарица на Криму се распада због чињенице да нијесу примили плате мјесецима, а Руси су им понудили да остану на својим позицијама и да редовно добијају зараду“, саопштио је Лазански.

Он је казао да је логично да што се позиву на општу мобилизацију нових власти у Кијеву одазвало само 1,5 одсто резервног састава.

„Није нико луд да ратује за Кличка који има двије виле у Хамбургу, а при томе Украјинци не примају пензије ни плате“, закључио је Лазански.

Борислав Вишњић

(Портал РТЦГ, 3. 3. 2014)



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading