Филип Вујановић: Русија поштује мишљење о интеграцији Црне Горе у ЕУ и НАТО

ruska-rec-240„Руска реч“ објављује скраћену верзију интервјуа који је председник Црне Горе Филип Вујановић дао за лист „Росијска газета“. Током разговора са замеником генералног директора агенције ИТАР-ТАСС Михаилом Гусманом Вујановић је говорио о блиским културним и историјским везама између Русије и Црне Горе и о садашњем стању билатералних односа две земље. 

О развоју сарадње између Русије и Црне Горе

Ми у Црној Гори чинимо све како би наша сарадња била што боља. Основали смо заједничку међудржавну комисију, која ће се бавити питањима трговине, економије и научнотехничке сарадње. Ова комисија се састала већ много пута. Сусрети се организују сваке године и на њима се утврђује правац развоја сарадње међу државама.

Веома смо задовољни успостављеним везама у области културе. Постоји и развојни план у тој области који су представила наша два министарства културе. Очекујем да ћемо 2015, а најкасније 2016, овде у Црној Гори отворити Центар за културу Русије и да ће ова институција промовисати вредности културне сарадње Русије и Црне Горе. Такође очекујемо да наша амбасада у Русији активније представља културно богатство Црне Горе, нашу повезаност, посебно узимајући у обзир историјске везе међу нашим државама.

О обележавању 200-годишњице рођења Петра Петровића Његоша

Он је, наравно, један од највећих Црногораца. Ми смо прошле године много учинили за промоцију његовог стваралаштва, између осталог и кроз сарадњу са Русијом. Његош је био веома везан за Русију. Он је био савременик руског императора Николаја I. Често је боравио у Русији, тражећи од ње помоћ и подршку. Русија је много помагала Црној Гори и у области културе. У то време је набављена штампарија, која је била неопходна за развој образовања у Црној Гори. Тако да су везе у области културе међу нашим земљама веома богате. И у том правцу треба још више да се трудимо, јер наши грађани гаје снажне емоције према Русији. А пошто упознају културу Црне Горе и њена богатства, Руси посећују нашу земљу, где их дочекује црногорска гостољубивост и отвореност према Русији.

vujanovic-rr

„Наши грађани гаје снажне емоције према Русији“ (Извор: Росијска газета)

О улози Русије у стицању државне независности

Веома смо захвални Русији што се још 1878. на Берлинском конгресу залагала за независност Црне Горе. И што је 2006, мање од месец дана после референдума који је одржан у Црној Гори, признала независну Црну Гору и са њом успоставила дипломатске односе. То нас је подстакло да што пре затражимо сазивање Генералне скупштине УН ради разматрања питања о пријему Црне Горе у УН. За нас је то у пракси значило да смо на глобалном нивоу признати као суверена држава. Све је то била у суштини формализација дипломатских односа, који су потврђени на тој Генералној скупштини на којој је подигнута застава Црне Горе.

Русија је увек, па и за време нашег последњег референдума, према нама заузимала веома коректан став. Говорила је да признаје одлуку народа. То сведочи о томе да је Русија велика не само зато што је територијално пространа држава са великим бројем становника. Она једноставно прихвата мале државе као што је Црна Гора као партнере и поштује суверенитет и вољу грађана.

О европским интеграцијама

Осим европских интеграција, имамо амбиције и што се тиче евроатланских интеграција. Желимо да побољшамо економску и политичку атмосферу у Црној Гори и на плану безбедности, посебно када је у питању борба против тероризма. Желимо да будемо заједно са онима који се боре за те вредности. Понављам да смо захвални Русији због разумевања које је показала према суверенитету Црне Горе и поштовању воље црногорских грађана. Исто као што је Русија поштовала мишљење грађана Црне Горе за време стицања независности, она поштује и наше мишљење о европској и америчкој интеграцији (у ЕУ и НАТО).

О улози православља

Дужан сам да кажем да ми се веома допада начин на који се у Русији граде узајамни односи између државе и Руске православне цркве. То су односи у којима се у потпуности поштује принцип раздвојености цркве од државе, али при томе црква има могућност да гаји мир, слогу, љубав и једнакост међу људима и на тај начин помаже очување суштинских интереса Русије као велике државе.

Сматрам да је однос између државе и цркве у Русији добар пример и да је то прави начин на који тај однос треба уредити. Сматрам да православље и у Црној Гори треба тако да делује.

О туризму

Очигледно је да постоји велика наклоност према нама и жеља наших пријатеља из Русије да посећују Црну Гору и овде проводе одмор. Сматрам да треба да наставимо да промовишемо туристичку понуду Црне Горе у Русији. Ми учествујемо на свим традиционалним руским сајмовима који су посвећени туризму. Веома ме радује што и Русија у Црној Гори представља своју туристичку понуду, зато што је ова земља бисер културе човечанства и грађани Црне Горе такође желе да је упознају.

Разговарао: Михаил Гусман

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 20. 2. 2014)Categories: Преносимо

Оставите коментар