Сајт „Вечерњих новости” (и) на ћирилици

Од данас све текстове на нашем порталу можете да прочитате и на званичном – ћириличном писму

vn-na-cir

Брзо, кратко, јасно и на – ћирилици. У служби читалаца, од данас све вести и текстове на сајту “Вечерњих новости” више нису само на латиничном писму. Као и наше штампано издање, које се од самог почетка, пуних 65 година, штампа на службеном – ћириличном писму, тако ћете и ви, по Вуковој азбуци, убудуће моћи да читате на нашем порталу.

Наравно, на вама је да изаберете да ли желите да читате на ћирилици, или латиници. Увођење ћириличног писма никако не значи да ћемо престати да постојимо на латиници, јер наше вести читају читаоци широм Србије.

Ми смо вам понудили да бирате – ћирилица, или латиница. Јер, то могу само “Новости”.

(Novosti online)Categories: Вести над вестима

8 replies

 1. Лепо од њих, нема шта, али и даље им је “дифолт” латиница.

  Ми смо вам понудили да бирате – ћирилица, или латиница. Јер, то могу само “Новости”.

  А ово ДА САМО ТО МОГУ НОВОСТИ у 2014. им није за коментарисање 🙁

 2. ” Јер, то могу само “Новости”.”
  Изгледа да је увођење српског писма у (ваљда) српске новине и за њих био шокантан подухват, зато им се оте и глупост.
  Нека, иде набоље, честитка.

 3. Не знам зашто људи “широм Србије” не би могли да читају српски на његовом природном (а не само службеном) писму. И ова објава се некако извињава за то. Јесте да је “боље ишта него ништа”, али ако је ово ВЕСТ у данашњој Србији, онда стварно треба рећи “плачи, вољена земљо”…

 4. Поздрав од Српског Удружења Ћирилица Београд.

 5. @ Небојша Малић

  Нажалост, а волео бих да грешим, мислим да је ово ВЕСТ. Ево на пример текста из Сведока који говори о ћирилици а иначе се (због “економских разлога”) Сведок штампа латиницом и сајт им је само латинични, а као су на “бранику Српства”:

  Iako su svi, od građana do institucija, listom zainteresovani za jačanje položaja ćirilice kao srpskog nacionalnog pisma u Srbiji, čini se da je situacija sve rđavija. Ipak, nije sve do nebrige. Ima tu i malo „stajlinga“ i ekonomskog interesa. Recimo, ovaj članak, ovog puta, namerno, odlukom redakcije, čitaćete na ćirilici, ali sve ostale tekstove u broju, s časnim izuztekom reklame Zavoda za udbenike, kao i većinu novina, čitate na latinici!?

  http://www.svedok.rs/index.asp?show=79101

 6. Да ли се оно у Новостима виде Кустурица и Пижурица ? Први никада јавно није приметио нестајање ћирилице из живота Срба, а није ни одговорио на моју е пошту у вези с тим. Пижурица није случајно у Новостима. Матица српска додељује признање тој новини за одбрану ћирилице, а она јој узвраћа истом мером. Као оно “ја теби сердару, а ти мени војводо”.Пижурица је увек причао да је ћирилица прво, главно, примарно, основно ,доминантно, темељно , матично, изворно и какво све не друго писмо. Вукотић је ипак имао неког стида, па кад је од председника Матице примао признање скромно је пожелео само толико “да ћирилица буде макар равноправна са латиницом”.
  Новости се биле залетеле, па им је представљање на интернету било само латиничко. Сада је њихов однос према ћирилици као оно кад Хусо није хтео да одмах скине ципеле које га жуљају, него касније, да би осетио веће олакшање кад их скине. Тако је давањем могућности Србима да на интернету читају Новости и ћирилицом много учињено за њих и њихову ћирилицу : враћено им је оно стање из времена неумрлог друга Тита од 1954.г. па надаље, када су имали и ћирилицу и латиницу. Све док им те исте Новости нису наметнуле хрватску латиницу . А то је оно неприродно стање два писма у једном језику које неминовно воде елиминацији једнога.
  Сада је са Новостима као и са НСПМ . Са могућношћу пресловљавања у српском језику са ћирилице на латиницу, они су у коначном за латиницу.
  Матица српска је итекако имала разлога да награди Новости. Оне су главни промотер српскохрватске језичке политике Матице , оличене првенствено у норми њеног правописа да је и латиница стандардно писмо српског језика. Никада нису хтеле да објаве критику тог правописа. Наспрам тога делује смешно оно што је писала новинарка Новости Јованка Симић да је ћирилица душа српска. Или оно кад Новости представише неко уметничко виђење ћирилице, при чему је слово Л представљено фотографијом женске која се раширених ногу сагела напред, па фотографисана страга.
  Новости су биле брижне и кад су оне жене у црном и друге НВО потегле питање забране екстремистичких ораганизација младих Срба. Па уз текст приказаше онај легендарни транспарент са поруком ЋИРИЛИЦА=СРБИЈА, којег србадија носи раширеног улицама Београда. Па зато што је за Новости сама ћирилица српски екстремизам, мора она да га мало разводни , па макар и само на интернету.

 7. Ћирилица

  Ћирило те Србима дарив’о,
  У Расу те научио Сава,
  Твоја слова Јефимија везла,
  На Похвали за кнеза Лазара.

  Исписала историју ти си,
  Достигавши до небеса славу,
  Јеванђеље кнеза Мирослава,
  Горски вјенац и Гробницу плаву.

  Ради тога, многима си сметња,
  Око тебе борба се наставља,
  Ти си симбол српства свеколиког,
  И званично писмо православља.

  И Ватикан ради ти о глави,
  Јер се с тобом српске земље бране,
  Још једина тапија си наша,
  На град Призрен, Книн и Окучане.

  Лако ћемо с тобом у Европу,
  Ако за те храбро се боримо,
  Поштујемо Караџића Вука,
  И пишемо, као што зборимо.

  И зато ми ћирилицом пиши,
  Нежне речи слоге и љубави,
  Немој туђа користити слова,
  Реч свог рода да се заборави.

  Цео живот тражио сам само,
  Да са тобом долазе ми гласи,
  Што казују тугу или срећу,
  Зато никад’ одрећ’ те се нећу.

  А кад’ крај ми неминован дође,
  Да ме земља у се’ прими ова,
  Испрати ме с неколико речи,
  Од прекрасних ћириличних слова.

  Милош Ђошан,генерал

 8. ТЕШКЕ ГЛУПОСТИ (НЕ САМО) ИЗ „НОВОСТИ“

  Каква тешка глупост из “Вечерњих новости”. Они кажу, замислите, овако:

  „Наравно, на вама је да изаберете да ли желите да читате на ћирилици, или латиници. Увођење ћириличног писма никако не значи да ћемо престати да постојимо на латиници, јер наше вести читају читаоци широм Србије.
  Ми смо вам понудили да бирате – ћирилица, или латиница. Јер, то могу само “Новости”. Оне многу да понуде Србима, као српски сербокроатисти, да се ЧЕРЕЧЕ и ШИЗОФРЕНИЧЕ на два писма. Па још кажу „јер наше вести читају читаоци широм Србије“. Па шта сад, испада да сви Срби не знају да читају Новости на свом писму, него мора им се понудити туђе писмо кршећи одредбу из Члана 10. Устава Србије. Зашто онда не штампају новине једно издање на ћиирилици, а друго на латиници, јер, по њиховом, „наше вести читају читаоци широм Србије“. Па ако „читају читаоци широм Србије“ ове интернетске вести из Новости, зар те исте вести у новинама такође не читају „читаоци широм Србије“.

  Оставите се, Новости, хрватског писма и на интернету. Пишите Србима на српском писму и на интернету и у новинама!

  Чујте шта све МОГУ САМО НОВОСТИ. Могу да понуде Србима новине на СРПСКОМ ПИСМУ, а на интернету могу и на хрватском писму, а раније је било само на хрватском. Каква глупост од српског наметнутог Србима „богатства двоазбучја“.

Оставите коментар