Представљена нова новчаница од 10 евра која има и ћирилична слова

(Анке Франсен, 13. 1. 2014)

Европска централна банка (ЕЦБ) је представила нову новчаницу од 10 евра. Новчаница одмах улази у штампу како би 23. септембра била стављена у промет.  Нова новчаница је веома слична старој: има исти дизајн и боју, али би требало да је отпорнија на фалсификовање, а требало би – захваљујући једном заштитном слоју којим је покривена – и да буде трајнија.

evro-cir-1

Ова новчаница веома личи на прву новчаницу од 10 евра која је издата 2002. године, јер је одлучено да се задржи како стил, тако и боја. Романски архитектонски стил и цртеж, као и ружичасто-црвена боја су, дакле, истоветни као и на старој новчаници.

Изглед јој је, ипак, модернизован јер се водило рачуна и о државама које су ушле у ЕУ током 2004. и 2007. године. Тако, име новчанице није наведено само латиницом (EURO) и грчким словима (EYPΩ), него и ћириличним словима (EBPO). Ова слова се употребљавају у Бугарској која се придружила 2007. године.

Осим тога, подешена је и географска карта Европе, а назив ЕЦБ је наведен у девет разних језичких верзија. Као и на новој новчаници од 5 евра, на њој је, на пример, и портрет Европе – личности из грчке митологије  по којој је и назван наш континент – у холограму и у воденом жигу. Европа је била феничанска принцеза у коју се загледао врховни бог Зевс.

evro-cir-2

ЕЦБ је предузела низ мера против фалсификовања. На специјалном сајту за нове европске новчанице, ЕЦБ износи како се може видети и осетити да се заиста ради о правој, а не о лажној новчаници. Тако је, на пример, употребљено и специјално мастило, портрет у воденом тиску, као и специјално безбедносно влакно. Ако се новчаница нагне, на њеној сребрној траци се види портрет Европе, а смарагднозелена цифра показује и светлосни ефект који се креће горе-доле.

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/140113_10Euro

Са холандског посрбио: Василије КлефтакисCategories: Вести над вестима

Оставите коментар