Статуа Јосипа Броза неће поново на ужички Градски трг

УЖИЦЕ – Ужички одборници после два сата дискусије на скупштинском заседању нису изгласали да се споменик Јосипу Брозу Титу врати на Градски трг, одакле је уклоњен пре 22 године.

tito-u-uzicu

Ова тема се пред одборницима нашла пошто је Градски одбор Савеза бораца народноослободилачког рата прикупио 4.477 потписа Ужичана и поднео Скупштини грађанску иницијативу за враћање Титовог споменика на трг.

Секретар СУБНОР-а Милић Вукић изјавио је Танјугу да је разочаран одлуком одборника.

(Танјуг)

Скупштина Ужица гласа 24. децембра о повратку статуе Јосипа Броза на Градски трг

УЖИЦЕ – Субнор сакупио 4.477 потписа грађана за враћање Титовог споменика на ужички Градски трг. Гласање 24. децембра.

Срећа није трећа, него – шеснаеста. Толико је протеклих година било иницијатива да се бронзани маршал висок 4,75 метара, дело вајара Франа Кршанића, из дворишта Народног музеја где је скрајнут пре 22 године – врати на ужички Градски трг. За разлику од досадашњих неуспелих покушаја, СУБНОР је овог пута скупио 4.477 потписа грађана, довољно да се расправа о иницијативи нађе на дневном реду Скупштине града, заказане за 24. децембар. Догодило се тако да ће се у некадашњој престоници титоизма о усуду доживотног председника бивше земље – одлучивати демократски.

Зна се да представници политичких странака заступљених у Градској скупштини, нису одушевљени што ће морати да се изјасне о усуду бронзаног маршала: и глас “за”, као и онај “против”, могу им донети политичку штету, јер је став Ужичана о овом питању потпуна непознаница – Ере су неодлучне! За једне је Тито творац индустријског центра западне Србије, статуа је несумњиво вредно уметничко дело, кажу “ала се лепо живело у његово време”… За друге, маршал је симбол времена у коме су “уз његов благослов” страдали угледни Ужичани попут Живојина Павловића, аутора књиге “Биланс совјетског термидора”, а касније и “народни непријатељи” каквим су проглашени ратни градоначелник Андрија Мирковић, сликар Михаило Миловановић и многи други…

Зато одборничке групе у Скупштини града још немају став о иницијативи СУБНОР, али ће до заказане седнице морати да одлуче да ли је дошло време да лидер југословенских комуниста “васкрсне”.

Н. Јанковић

(Вечерње новости/Срби на окуп)Categories: Вести над вестима

3 replies

  1. Нек гласају о истом трошку да се опет зове “титово” (или “титино”)

  2. За Четника из Црне Србије: Све је то због оног неупотребљеног глоговог колца! Мало – мало, па се тај повампири… Кад се накупило толико потписника, кроз које са сад повампирио, не би ме претерано зачудило (али би згадило) и да изгласају не само повратак тог тотема на трг, него и његовог имена уз град. У том случају, штета да је то Ужице, а не Јајце. Бар би било забавно…

  3. Мени је ова вест парадигматична… и за Србство, и за власт, и за народ у Србији. После нам неко други крив а и даље се овде “снује” о другу Титу. Недавно је и глумац Сергеј Трифуновић СФРЈ окарактерисао као најбољу земљу на свету.

Оставите коментар