Андреј Фурсов: Иза кулиса

Затворене организације као Коминтерна су завера, са великим словом. Француска револуција је завера? Наравно, јесте, завера. Свака револуција је завера. Свака политика је тајна политика

Рембрант, Завера Батаваца, позната и као Завера  Клаудија Цивилиса, 1661. (Извор: Сродство по избору)

(Дзен канал А. Фурсова, 22. 10. 2023)

Ја нисам стручњак за конспирологију, нисам теоретичар завере. Не волим тај термин. Бавим се крипто-политиком и крипто-економијом, то јест, тајном политиком и економијом. Права власт је – тајна власт. Што се конспиролoгије тиче, све зависи од тога како дефинишемо овај термин. Ако се претпостави да два-три човека могу да направе заверу и измене ток историје – то је једно.

Ако говоримо о озбиљним, затвореним организацијама, које у својим рукама имају власт, информације и новац, на пример, Коминтерна – да ли је то завера или није? Организација је деценијама планирала и организовала устанке, револуције, водила подривачку економску, финансијску и политичку делатност. Да ли је ово завера или није? Наравно, завера, само са великим словом.

Француска револуција је завера? Наравно, јесте, завера. Али завера у ширем смислу те речи.

Свака револуција је завера. Јасно, у свакој револуцији много је ружног: људи ступају у савез са злом, с противницима и не желе то да признају. Свака политика је тајна политика. Обратите пажњу: чим је почела спољашња, формална демократизација западног друштва, од 1867. године, када су у Великој Британији радници добили право гласа, реална власт је почела да прелази из видљиве зоне у невидљиву. А почетком ХХ века настала је ситуација у којој су партије, влада у значајној мери били у функцији затворених организација (ложа и клубова).

Без таквих закулисних структура, капиталистички систем не може да опстане, а ево зашто. Закулисне структуре смањују једну веома значајну противречност у капитализму. Економски капитализам је јединствен, светска целина. А политички капитализам је мозаик, систем држава. Енглеска буржоазија има интересе у Немачкој, а немачка буржоазија има своје интересе у Француској. Да би их реализовали морају да крше законе и своје и других држава…

С руског посрбио: Александар Мирковић

(Сродство по избору, 31. 10. 2023)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Krenuo i Fursov kao kisa oko Kragujevca. Nikako da kaze jasno i glasno ko je taj koji vuce sve konce. Jest da nije verujuci ali je znao i da se dotakne prave teme. Treba reci da je nepomjanik pred vratima.

    25
    1
  2. i “vladari iz senke” imaju nesto zajednicko. σκηνη (skene) , kao starogrcka rec za kulisu, oznacava i zavesu i senku. Starogrcko pozoriste je bilo polukruznog oblika. U krugu – orchestra, nalazio se oltar i oko njega je bio rasporedjen hor – χοροσ. Scena je sekla kruzno postavljeno gledaliste. Ovo je imalo dvostruki smisao. Vreme je za Grke bilo kruzno, a linearnost je bila prividna. Scena secenjem kruga u vreme uvodi privid. Ali, ona ne sece samo vreme. Iza se nje se nalazi panorama grada i predela grada – χωρα (χοροσ i χωρα nisu etimoloski vezani, ali ima li boljeg mesta za pogresne etimologije od ovog). Grcki polis je neodvojiv od hore. On je izvorno o-predeljen. Scena sece i zatvara predeo sazimajuci ga u sebe i tako ga otvara za predstavu drugih predela na sceni. To otvaranje hore polisa za druge hore kroz pozorisnu inscenaciju sadrzana je i u Platonovoj ontologizaciji pojma hora, prvo kroz pojam hipodohe kao gostoprimstva (bogovima ili gostima koji u pozoristu sede na krajevima polukruga kod prolaza kroz koji dolaze samo povratnici u grad ili glasnici, ali i hor u svom dolasku). Pozoriste u sebi vezuje prekid vremena kao kruznog i izvorne prostornosti hore omogucavajuci “vidjenje”. Naime, kao sto ambasador – theoria, moze samo da posmatra obicaje tamo gde je ambasador i o njima izvesti, ali nikako da ih upraznjava, tako i tudji pristori – hore mogu prisustvovati u polisu samo u pozoristu i samo kao vidjeni (θεατρον je mesto za posmatranje- vidikovac). Nema neke hore svih hora, nekog zajednickog prostora koji bi obuzvatao i sa-drzavao, kao drzava, sve gradove-drzave. Za Platona, za kojeg su same vidljive stvari senke, nema mesta pozoristu u drzavi. On kaze da je sama drzava najveca tragedija! Zatvarajuci drzavu, Platon zatvara i pukotinu u vremenu i prostoru koja, kroz pozoriste, otvara horu polisa za druge hore. U tom pogledu je njegov polis negostoljubiv, kao i hora u njegovoj ontologiji, a koja sve sto prima deformise u pojedinacnost i senku istinskih stvari – ideja (ειδοσ je isto iz-gled)!

    Ta moc antickog pozorista je razlog sto se ova metafora o kulisama i svetu iza kulisa odrzala toliko dugo, mada vec Aristotel poistovecujuci misljenje i gledanje u pojmu teorije, oduzimajuci pozoristu njegovu moc, sto mora da kompenzuje pojmom katarze, kao unutrasnjeg prociscenja gledaoca!

    10
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading