Бранко Вељковић: Реалније да је Вучић у Енглеској рапортирао шефу МИ6 него да је било обратно (2020)

Код нас се Служба бави Србима, ни на који начин се активно не супротстављајући страном фактору

Бранко Вељковић (Фото: Снимак екрана/Јутјуб)

Први пут објављено 29. 5. 2020.

Гост телевизије Славија инфо је Бранко Вељковић, бивши припадник СДБ (касније преименоване у БИА).

Ми јесмо мета. Србија јесте кућа на путу. Ту ми нешто битно не можемо да променимо. Код нас се Служба бави Србима, ни на који начин се активно не супротстављајући страном фактору.

***

У погледу наменске индустрије усвојен је криминални модел, где комисионар (у случају Крушика, приватна фирма ГИМ) опредељује цео уговор. Државни ревизор је прошле године урадио ревизију Крушика и у његовом извештају је објашњена технологија кривичног дела. И имамо ситуацију да је један државни орган разоткрио кривично дело, а да други државни орган (у овом случају Тужилаштво) не реагује.

Крушик је део комплекса наменске индустрије, прављене у време Југославије и осмишљене да задовољи потребе ЈНА. Ми смо вероватно били највећи магацин оружја у Европи. То је у највећој мери резултат рада наше наменске индустрије. Срце те индустрије били су радници – инжињери и техничари. Имали смо инжињере који нису само знали да осмисле процес производње и да њим руководе, већ и да направе алат за производњу. То је национално благо, које има мало земаља у свету. Рецимо 1999, после масовног бомбардовања наменске индустрије, имали смо инжињере који су све то подигли на ноге. То су људи оспособљени на нашим факултетима – Машински факултет у Београду, војни машински факултети. И ми смо њих претворили у – ништа. Уместо да их чувамо као мало воде на длану. То је пропуст Службе.

***

Службе из окружења присутне су у Београду у незапамћеном обиму. Оне нису само експоненти интереса земаља из којих долазе. Хрватска служба није само експонент хрватских интереса, већ део ширег наступа, сада већ уклопљена у планове и програме НАТО пакта, што већ важи и за црногорску службу. Они обављају много више задатака које имају везе с њиховим кровним менторима. Активности према Србији су осмишљене, па се тако Словенци баве економијом, Хрвати нечим другим, Бугари нечим трећим, али кад све то саберете на једном месту, добијате комплетан обавештајни пресек, кроз активност рецимо двадесет служби, где се сви подаци сливају на једно место.

***

Геополитика Европе драматично се мења. Завршетак хладног рата и спајање две Немачке значили су крај Немачке. То су упућени људи из Немачке из тог периода знали. Они су били врло резервисани према рушењу Берлинског зида и последицама – иако су Немци, иако се Немачка враћа у оно што они зову својим историјским границама. Зашто? Јер је улога Немачке била једно кад је она била баријера идеологији и војној моћи Совјетског Савеза. Како се то распало, и Немачка се ујединила, тај, како су католици волели да зову, „санитарни кордон“ померио се на исток – дакле, Немачка је изгубила своју функцију у поменутом смислу. Њу су преузеле земље попут Пољске и Румуније. Та геостратегија Европе се отприлике подудара с америчким интересима, али и с интересима Ватикана и Велике Британије. Идеја „Интермаријума“ је санитарни кордон – помало вулгарно, јер су тиме хтели да дају до знања шта мисле о опасности с Истока. Прва слика „Интермаријума“ било би спајање топлих мора – Јадранског и Егејског на југу са Балтичким на северу – чиме добијате Европу пресечену на пола. Шири појас „Интермаријума“ данас подразумева не само Мађарску, Пољску и Хрватску, него и Чешку, Словачку, Украјину, чак и Белорусију. И Румунију, која је ту угурана на америчку интервенцију. „Интермаријум“ је природни непријатељ Немачке, јер ако он заживи – ово што је Орбан кренуо да ради – Немачка ће постати другоразредна сила, без обзира на 80 милиона становника и огромну територију. Енглеска здушно подржава „Интермаријум“ јер су земље које га чине пета колона Енглеске у Европској унији.

Немачкој треба Србија јер губи конце у свом окружењу. Из те перспективе, Немцима треба Србија, не Србима Немачка. Наравно, увек је у питању интеракција. Ако нисте у стању да извучете нешто добро за земљу из тога, не само лични интерес, не улазите у то, увек ћете завршити лоше.

***

Глобални план је да Кина буде место пласмана англосаксонског капитала, за који се процењује да чини око 60% светског капитала. Некадашњи „пут свиле“ треба да окружи Русију.

***

Ми не знамо како раде протоколи за хиљаде кинеских камера размештених по Београду. Био сам у центрима за опсервацију у Кини. Камере снимају 24 сата и генеришу податке. Постоје програми који идентификују сваког учесника у саобраћају и оног тренутка кад уђете, рецимо, на територију Кине, кад вас биометријски очитају помоћу пасоша, прате вас нон-стоп, и одмах вас класификују – зелени оквир око вашег лица значи да нисте претња, жути да обраћају пажњу, црвени – прате вас од старта. И то раде у Кини, на неколико стотина милиона камера. Да ли стварно верујете да ће Кина бити „хумана“ према земљама где инсталира те исте камере? Да ће поштовати правила ЕУ о приватности итд? Људи који воде Кину су показали да могу да буду врло брутални према својим грађанима. Ако то можете да урадите свом народу, како гледају на друге?

***

Кад је у питању технологија – ми смо увезли МИГ-ове, просечне старости 30-35 година. Кад сам имао 15-16 година, отац ми је купио комодор 64. Дакле, купили смо борбену технологију негде у рангу комодора 64. Данас имате миксере са комплекснијом технологијом од комодора 64. Одлуке тог типа на државном нивоу морају се доносити у складу с мишљењем стручњака. Стручњак може функционисати само у оквиру институција – институција штити стручњака, а држава треба да штити институцију. А нама су уништили институције. А судбину стручњака смо објаснили на примеру наменске индустрије.

***

Имамо ситуацију да је садашњи шеф државе – не знам коју функцију је тад обављао – отишао у званичну посету Великој Британији, где је на лични захтев отишао да се види с Алексом Јангером, који је постављен на функцију шефа МИ6 три дана пре тога. Јангер је пре годину-две био у посети Србији, и нормално је што се срео с актуелним директором БИА, али није нормално што је том сусрету присуствовао председник државе. Њему ту није место. И ни под којим изговором, сем као приведено лице, не можеш отићи у централу енглеске обавештајне службе. Шта ти тамо тражиш? Право питање је, ко је ту коме поднео рапорт ? Ми можемо да претпоставимо да је Алекс Јангер поднео рапорт Вучићу. Али реалније је ипак ово друго – да је Вучић поднео рапорт Алексу Јангеру.

Да се разумемо: државник не може да иде у посету мимо протокола, који се унапред договара, и не може доћи у ситуацију да један на један разговара са странцем. Па, оперативци кад иду на оперативни разговор увек иду у пару. Информације се не могу препустити интерпретацији једног човека, па макар то био и председник државе.

***

Школујемо генерације младих људи који знају да користе рачунаре. То је једна димензија. Замислите да се вратимо у некадашњи капацитет да школујемо младе људе који знају да праве рачунаре – то је простор где држава треба да инвестира, да имате своје ресурсе.

Цео разговор можете погледати овде:

Транскрипт, наслов и опрема: Стање ствари

(Славија инфо, 21. 2. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

3 replies

 1. Svako ko se imalo razume u rad obavestajnih sluzbi zna da su zapadne sluzbe neizostavno, kao dio radne rutine, “saletale” i pokusavale da “vrbuju” Vucica i Nikolica prilikom njihovih poseta Seselju u Hagu. Radi se najverovatnije o MI6 ili BND u saradnji sa domacom tj. Holandskom obavestajnom sluzbom. U suprotnom, tj. ako nisu, onda bi moglo da se kaze da te sluzbe nisu radile svoj posao. Da li je vrbovanje uspelo? Neka se svaki Srbin koji svaki dan, hteo ili ne, gleda Vucica i sada nesto manje Nikolica, a na osnovi svojih licnih misljenja, osecaja i instinkta o ta dva navedena lica samo zapita: da li bi oni bili u stanju da “prodaju” sebe, svoju partiju, svoga vodju, svoj narod i drzavu u zamenu za vlast? Mislim da ce vecina ljudi neizbezno doci do istog zakljucka. Onda se neizbezno postavlja i pitanje sta MI6 ili BND dobivaju zauzvrat? Licno mislim da je i na to pitanje moguce odgovoriti ako se pomno prati Vuciceva politika i pravac u kome Srbija i svekoliki Srpski narod ide. Mislim da nam nisu potrebni nikakvi drugi dokazi posto ih vec imamo: nacin na koji su dvojica navedenih izdali i razbili u to vreme najjacu nacionalnu (patriotsku) stranku; kako su izdali vodju koji ih je politicki stvorio i podigao i sa kojim su imali i vrlo bliske privatne odnose; nacin kako su dosli na vlast; uzimanje kriminalca Blera za savetnika; donacije fondu kriminalca Klintona, opsta globalisticka politika vode od pocetka; precutna podrska zapada; ekonomska politika i rasprodaja svega i svacega stranom kapitalu; gej parade; dovodjenje A. Brnabic na celo vlade koje je bilo potpuno neprihvatljivo; migranti itd. Na kraju postavlja se kljucno pitanje: sta je to sto je potrebno Srpskom narodu da se osvesti barem donekle i da sam ne srlja u propast? To je sustina tzv. Srpskog pitanja.

  29
  1
 2. Право питање је, ко је ту коме поднео рапорт ? Ми можемо да претпоставимо да је Алекс Јангер поднео рапорт Вучићу. Али реалније је ипак ово друго – да је Вучић поднео рапорт Алексу Јангеру.
  ++++
  Поштовани,
  И као бивши припадник „ службе „, не треба да се бавите претпоставкама.
  Служба где сте радили је део укупне службе безбедности, и мало је вероватно да сте један од ретких ко није имао увид у информације и Војно безбедносне агенције.
  А они се баве конкретним оперативним радом, и у једном од њихових извештаја из маја 2008 године је одговор на Вашу претпоставку. http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=196&cl=06. А када се једном почне „ сарадња „ са тим крволочним убицама србских грађана, од њих се прими аванс и конкретни задаци, онда дође и период извештавања-полагања рачуна.

  Ваше мишљење : „Информације се не могу препустити интерпретацији једног човека, па макар то био и председник државе „ само нам показују, колико је цео систем безбедности, правосуђа и извршне власти ( част појединцима) саучесник у уништавању наше миле отаџбине.

  Тај, што је сада управник логора Србија, данас је један од најбољих сарадника тих крволочних убица, а резултат његовог марљивог рада је потпуно уништена Србија, апсолутно у свим сферама живота.
  Знајући његове способности послодавци, пре коначне исплате, од њега очекују и коначан разултат.

  Са вером у Господа, да ће примити своју плату и од грађана наше јадне, опљачкане и окупиране отаџбине.
  Био у земљи ?
  Или изван ње.

  26
  1
 3. Nisam stručan za toliki broj pitanja kako u Srbiji tako i u Svetu, a pogotovo nisam nikako stručan za pitanja
  Srpskih tajnih službi, ( “službe”postoje u svakoj normalnoj državi, čak ih ima više od dve ili tri) ali su mi
  kao “prosečnom neinformisanom Srbinu” zapale neke
  “konstatacije iliti tvrdnje” u gore navedenom tekstu.

  Prvo.
  Bili smo najveći magacin oružja.
  Ko ga je “raskućio” ?

  Drugo.
  Nemačka treba Srbiju.
  Kako, koliko i zašto ?

  Treće.
  Kineske kamere, “neće poštovati” Eu ” humana”
  pravila “privatnosti”.
  Koja su to EU i USA ” humana pravila privatnosti” ?

  Četvrto.
  Tata kupuje tehnologiju iz početka 80- godina, drugi po
  redu “kućni kompjuter” zvani “komodor 64”.
  ( Kratko objašnjenje: pre “komodora 64” pojavio se
  “Spektrum 16” megabajta. Zatim “Spektrum 32”, på
  tek onda “komodor 32” i na kraju “komodor 64″. )
  Uzgred budi rečeno, u to vreme sam ih sve”redom”
  imao, bez “tate”.
  Koje je to “avione” Srbija “imala” pre “ove komodore
  stare 30/35 tehnologije”, koliki broj, koliko ih je
  “letelo” i najvažnije koliko Srpskih “pilota” je bilo u
  mogućnosti da “brani” Srpsko nebo, tada. ?

  Peto.
  Državnik-operativac.
  Predsednik,( bez obzira koje i kada) i operativac, (bez obzira koje i kada), su dva “dijametralno suprotna”
  državna posla.
  Ko kome ” podnosi” raport/izveštaj.
  Državnik “operativcu’ ili operativac “državniku” ?

  Šesto.
  Pitanje za sve nas je:

  Dokle ćemo mi ( Srbi) biti “stručnjaci” za “ceo'” svet ,
  umesto “samo i isključivo” za
  Majku Srbiju. ?

  Dokle ćemo mi (Srbi) imati “toliki” broj “analitičara”
  bez da “daju” odgovor ili rešenje za svoje
  “analitičke analize/dijagnoze” ?

  Dokle. ?

  19
  2

Оставите коментар