Амбасада Србије у Берлину реаговала на писање „Берлинер цајтунга“: Ратно хушкање из Немачке

Захтеви који се односе на стратегију стару више од сто година која је довела до првог великог уништења Европе у прошлом веку, са милионима жртава, изазвали ужасавање и забринутост, саопштила Амбасада

Наслов одговора Саше Динића, министра саветника у Амбасади Србије у Берлину, у Берлинер цајтунгу од 15. августа 2023.

Амбасада Србије у Берлину протестовала је против тврдње аутора Муамера Бећировића у Берлинер цајтунгу да Немачка треба да подстиче немире у Србији.

„С највећим ужасавањем и извесном забринутошћу прочитали смо чланак ,Балкану је потребна Немачка као сила за регулисање, доминација Србије мора бити сломљенаʻ од 13. августа у онлајн издању Берлинер цајтунга. Уз дужно поштовање слободе штампе и слободе изражавања, посебно за либералне новине попут Берлинер цајтунга, морамо признати да су изјаве и захтеви у овом чланку, који се односе на стратегију стару више од сто година и која је довела до првог великог уништења Европе у прошлом веку, са милионима жртава, само изазвале страх и забринутост у нама“, наводи се у одговору амбасаде Берлинер цајтунгу.

Берлинер цајтунг: Доминација Србије мора се сломити

Хрватско-босанска противтежа за трајну равнотежу Србије на Балкану, како аутор предлаже, представљала би, указује се у писму, чисту претњу за регион и његову стабилност и осудила би сваки напор да се регион економски повеже.

„Такве групе ,један против другогʻ су опасне. Потребна нам је сарадња – ,једно с другимʻ. Предлози аутора такође би били противни циљевима и приоритетима Берлинског процеса који је покренут у Немачкој“, наглашава Амбасада.

Осим тога, у реаговању Амбасаде указује се да аутор чланка иде даље и залаже се за санкције, распоређивање немачких војника, па чак и немире и политичку нестабилност у Србији, „што сваком здравом разуму мора бити потпуно страно“.

„Као неко ко је осам и по година трпео санкције, чврсто верујемо да санкције нису решење. А ако он захтева распоређивање војника, овај захтев се може класификовати само као ратно хушкање. Регион, државе пошиљаоца, а пре свега Србија, платили су овакве операције стотинама хиљада жртава. Такође, чврсто верујемо да позивање на немире и политичку нестабилност у другој земљи немају везе са слободом штампе и слободом говора, и да такво размишљање треба осудити“, додаје Амбасада.

Изјава немачког амбасадора Андреаса Цобела 2007. године (Извор: Политика)

Амбасада истиче да су тврдње да Србија гура власт, тензије и детант на Косову и у Босни и Херцеговини и да председник Александар Вучић подмеће ватру, а затим се игра противпожарних апарата, потпуно неосноване и неаргументоване, јер је председник Вучић, како наводе, лично спровео многе корисне иницијативе не само за Србе, већ и за грађане целог региона.

Амбасада указује и да аутор, када говори о српској претензији на хегемонију, заборавља да је Србија пре две године, у тешко време, вакцинацију против ковида 19 потпуно бесплатно учинила доступном свима у региону, а заборавља и да Србија, Северна Македонија и Албанија желе да ојачају и продубе сарадњу у оквиру иницијативе Отворени Балкан, која је отворена и за друге у региону.

„Да подсетимо, Србија је више од годину дана ангажовала целу своју дипломатску мрежу на кандидатури за домаћина специјалне изложбе Експо 2027. Држава која брине о здрављу свих својих суседа, која жели да продуби и ојача сарадњу у региону и која позива цео свет у Београд, односно у регион, 2027. године не представља опасност за своје суседе и заједничку препреку за њихову будућност у ЕУ, али нуди региону шансу да представи свој потенцијал и предности свету“, истиче Амбасада Србије.

Пропаганда разгледница „Некʾ цркне Србија“ (Фото: Бечки музеј)

Амбасада поручује и да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет сваке земље на основу Повеље УН и међународног права и нема право ни на чију територију и једино што жели јесте да Срби у региону уживају иста права као грађани тих земаља.

„У једном је аутор у праву: Немачка може учинити више за Западни Балкан. Такође верујемо да Немачка може да игра још важнију улогу у региону промовисањем економске сарадње, подржавањем европских интеграција региона са јасним изгледима за приступање и, штавише, усклађивањем услова у региону и сопственим ангажовањем у региону, промовише га и спроводи у складу са Повељом УН и међународним правом“, наглашава се у реаговању Амбасаде.

Указује се и да су стабилност и сарадња у региону Западног Балкана за Србију од истог значаја као што су стабилност и сарадња у Европи за Немачку.

„Србија јесте и остаће поуздан партнер Немачкој – кроз ово партнерство може се постићи више него кроз санкције, војнике, немире и нестабилност“, закључује Амбасада Србије у Берлину.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 16. 8. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

 1. Ce dobiju nemci i bosanci ponovo po pi..i ali ovaj put za sva vremena, bez prava na popravni.

  14
  1
 2. Дипломатија се много променила у последње време. Само се у језику задржао израз „дипломатски“, да би се рекло како неко нешто саопштава одмерено, обазриво, пажљиво и бираним изразима. Заборавили смо ову изјаву амбасадора Цобела, која показује шта Немци већ дуго мисле и планирају. и све се мање устручавају да отворено прете и уцењују. Не либећи се, Цобел позива Мађарску и подстиче аспирације на Војводину. Све дипломатски! Наравно, Немци су познати по својом деликатном, пажљивом и нежном понашању према другима, а нарочито некима. То се неће никад заборавити, само су они изгледа почели да заборављају.
  Мада је све то забрињавајуће и жалосно, мало је и смешно. Косово јесте старо, али то је било давно, па и није тако старо, тек 1912. га је Србија вратила! А Војводина је нова? Косово није ново, по Цобелу! По тој његовој логици, могли бисмо рећи да је и Немачка баш нова, сасвим недавно је поново уједињена!
  Што се тиче Бећировића, стварно се он нешто боји Србије, када каже да Србија доминира у региону, Слажем се да у неким стварима заиста доминира, у много чему јој нико од бивших неће никад бити раван. Али њему се привиђа нека друга врста доминације, а кладим се да му се у сну јављају и ханџари!

  2
  1

Оставите коментар