Свети владика Николај: Косово

Они који се мрште на Косово; који га подништавају, осуђују, мрзе, или сматрају несрећом и пропашћу, они гледају очима а не духом. Такви или нису прави Срби, или су још под клетвом честитога кнеза

Владика Николај Велимировић (Извор: Православна митрополија црногорско-приморска)

Величанствени жртвеник једног народа. – Узвишена епопеја мистике и славе православног Балкана. – Апотека лекова за све духовне и моралне недуге. – Извор надахнућа и чистилиште савести свих познијих поколења. – Технички пораз но морална победа кроз драговољну смрт за крст часни. – Свето поље и животворна гробница.

Рече Господ: Не бојте се онијех који убијају тијело а душу не могу убити.
А кад су ходили по Галилеји рече им Исус:
предаће се син човјечиј у руке људске, и убиће га, и трећи дан васкрснуће.
А ученици не разумјеше ријечи ове, јер бјеше сакривена од њих да је не могоше разумјети.

Тако се и догодило. Све како је писано, речено и проречено.

Син Божји ушао је у огромну драму овога света као њен главни јунак, да својом смрћу очитује своју љубав према роду људском а васкрсењем потврди могућност општег васкрсења свега потомства Адамова.

Убице Христове и неверници до данашњег дана објављују само смрт Христову, хришћани пак — и васкрсење Христово. За оне прве трагедија на Голготи представља тријумф смрти, за ове друге тријумф живота. Они сматрају Христа побеђеним, ови победиоцем.

И наша животворна трагедија на Косову пре 550 година подвојила је тумаче. Једни сматрају косовску Голготу поразом, други победом.

Размотримо за час неколике друге победе и поразе из српске историје, не би ли нам то помогло објашњењу Косова.

Победа краља Милутина над незнабожним Хунима и победа његова над латинским крсташима биле су од пресудног значаја по српску државу и по Православље на Балкану. Ко зна датуме тих победа? Ко их слави и прославља?

Победа светог краља Стевана Дечанског на Велбужду представља једну од најсјајнијих победа у доба Немањића. Но и та победа ушла је само у историју а не у календар.

Душан је окитио своје име многим победничким ловорикама. Но све те ловорике представљају увенуло лишће кад се упореде са трајним зимзеленом Лазаревим.

Војвода Обилић вратио се са Плочника у Крушевац да честитога кнеза обрадује вешћу о славној победи над султановом војском, али и та победа је као пријатна епизода према стравичном лому и слому Косовском.

Онда узмимо поразе. Било их је више. Но ниједан није привидно тако сличан поразу Косовском као онај на Марици. И тамо су крст и полумесец у судару. И тамо погибија једног владара, и то врло снажног, и мноштва великаша, војвода, и целе српске војске. Па ипак Марички пораз је без ореола мучеништва, пропаст не за песму. Песнички геније српског народа није хтео да се задржава на овом догађају. Дао нам је једну сјајну песму само на једну споредну тему, а у вези са Марком и Туретом које је трговало сабљом краља Вукашина, погинулог на Марици.

Косово се издваја од свих српских победа и пораза двема одликама:

 1. јединственошћу мотива борбе и
 2. решеношћу на мученичку смрт.

Шта означавају ове одлике?

Посмотримо поново наведене примере победа и пораза.

С двојним мотивима пошао је краљ Милутин у бој против Хуна; у име Хришћанства и у име српске државе. То јест, он је хтео да одбрани хришћанску веру од идолопоклоника, и да одбрани своје земаљско царство од спољних нападача. Исто тако с двојним мотивима водио је он рат против папских крсташа; један мотив је одбрана Православља од латинизма а други опет одбрана своје државе, свога земаљског царства.

То двоје мотива види се и код светог краља Дечанскога. Он је био принуђен да ратује против Шишмана, да би уздигао право над насиљем и да очува свој народ и своју државу. Ово је он јасно изразио у своме писму Шишману.

Душан је такође стално имао у виду два циља својих ратова на Балкану: да оснажи своју државу и да помоћу такве снажне државе стукне Ислам од Балкана, и задржи га у границама Азије. За хришћански Балкан дакле он је ратовао, да се Балкан не би потурчио него да би остао Христов и — Душанов.

И Обилић на Плочнику борио се за две вредности: за веру и државу; за хришћанску веру против неверника и за српску државу против туђинаца.

Краљ Вукашин могао је одушевљавати српску војску на Марици Христом против Мухамеда; у ствари он је желео задобити победу над Турцима ради престижа над осталом властелом српском и опет, и опет, ради славе земаљскога царства српскога.

Запазимо још, да у свим овим ратовима нигде се није испољила нарочита воља, ни војсковођа ни војника, да погину, да жељно и драговољно приме смрт и мученички венац. Тим не мислимо да кажемо, да оци наши у тим знаменитим биткама и бојевима нису били јунаци. То никако. Њихово јунаштво је ван спора. Они су пошли у рат са двојном мишљу: победити или погинути, но са жељом да победе а не да погину.

Споменимо још један новији мегдан, славнији од мегдана Термопилског. То је бој на Чегру. Да се он догодио у Јелади пре 3.000 година, сви гимназисти у Канади и Аустралији читали би данас о њему у својим читанкама.

sv-vladika-nikolaj

Свети владика Николај

Кад је војвода Синђелић видео да Турци одолевају и ускачу у српски шанац, он је запалио бурад са барутом и испунио шанац смрћу. Сам по себи овај бој би се могао замислити као једна сцена Косовске битке. Но не може се ни он сравњивати са Косовом, јер је немушт, без пролога и припреме, и јер је решеност на смрт дошла онда кад је смрт постала неизбежна.

Друкчије је са Косовом. Ту је потпуно јединство мотива и циља борбе, и потпуна решеност на смрт. Борба је за „царство небесно“, а не за државу, за народ, или за кнеза, или за ма шта земаљско и пролазно. Борба је за „крст часни“, символ царства Христовога: И честити кнез, и војводе велике и мале, и сви табори њихови, крећу на Косово с одлучном вољом да жртвују своје животе за царство небесно, „за крст часни и вјеру хришћанску“, „за лијепо име Исусово“.

„Ако волиш царству небескоме
„А ти сакрој на Косову цркву
„Не води јој темељ од мермера
„Већ од чисте свиле и скерлета,
„Па причести и нареди војску;

„Сва ће твоја изгинути војска,
„Ти ћеш, кнеже, с њоме погинути…
———————————————————————

„Цар вољеде царству небескоме
„А него ли царству земаљскоме“.

Тако се владар, после дугог колебања и гетсиманског знојења у Крушевцу, одлучио за смрт и царство вечних вредности а одбацио све привремено, пролазно и варљиво.

Једном су Јевреји хтели Христа учинити својим царем, а Он сазнавши то побеже и склони се у пустињу. А кад Га је римски гувернер Пилат питао: „Јеси ли ти цар“, Исус му је одговорио: Царство моје није од овога свијета.

Томе царству не од овога света приволео се Лазар, у пуном сазнању, да је пут ка томе царству крст, страдање и смрт. И у пуном сазнању он се сагласио са својом Голготом као капијом ка царству небесном.

И не само Лазар. Са истом визијом небесне стварности и са истим сазнањем о предстојећој смрти полазе на Косово и браћа царице Милице, девет Југовића. Сестра жели, да бар један од њих остане с њом у Крушевцу, да имаде „брата од заклетве“, т. ј. да се може њиме клети, јер и она предвиђа и предосећа да сва српска војска иде у смрт. Па иако је кнез одобрио и благословио да један од Југовића остане у Крушевцу, узалуд, ниједан се није хтео задржати. Ни благослов кнежев, ни сузе сестрине, нису помогле. Свих девет журно пролазе поред уплакане сестре, и сваки од њих одговара јој, без нарочите братске нежности:

„Не бих ти се, сестро, повратио,
„Да ми царе поклони Крушевац.
„Идем, сејо, у Косово равно
„За крст часни крвцу прољевати
„И за вјеру с браћом умријети“.

И не само Југовићи. Свесни су да иду у смрт и све велике и мале војводе српске. Пре свију она тројица што су и погинули пре свију.

Кад је Кнез Лазар на навечерју своје славе — а то је свети Амос, на сам Видовдан — наздравио Милошу Обилићу и у здравици назвао овога невером, скочио је Милош и одговорио домаћину:

„Ја невјера никад био нисам,
„нит сам био нит ћу икад бити,
„Него сјутра мислим у Косову
„За ришћанску вјеру погинути“.

Дарујући девојку пред црквом Милош јој говори:

„На, девојко, коласту аздију,
„По чему ћеш мене спомињати
„По аздији по имену моме,
„Ево т’ идем погинути, душо,
„У табору честитога кнеза“.

Тако јој говори и Иван:

„Ево т’ идем погинути, душо,
„У табору честитога кнеза“.

Тако и војвода Милан:

„Ево т’ идем погинути, душо,
„У табору честитога кнеза“.

Тако су мислиле и мање војводе, полковође и четовође. Тако, на пример, и војвода Стеван Мусић:

„Пита Љуба Мусића Стевана:

„О Стеване, драги господаре,
„Кад ћеш мени са Косова доћи?
„А Мусић јој вели и бесједи:

„Кад огрије од запада сунце,
„ Тадар ћу ти са Косова доћи.

Па и најпростији људи хрлили су на Косово поље са истом неодољивом жудњом. Пошто нико од браће Миличине није хтео остати у Крушевцу, кнез Лазар наређује своме слуги Голубану да он остане.

Али —

„Кад то зачу слуга Голубане,
„Проли сузе низ бијело лице“

па узе госпођу царицу „на танану кулу“,

„Ал’ свом срцу одољет не може
„Да не иде у бој на Косово
„Већ се врати до коња Лабуда,
„Посједе га, оде на Косово“.

У свести или подсвести целог народа брујала је једна тајанствена нота,
да на Косову Христос дели мученичке венце славе,
и да се треба грабити за те венце, да се једно царство губи а друго добија;
и да је куцнуо судбоносни час да се за крст часни жртвује све.

Са том нотом у души српска војска учинила је и све предсмртне припреме. Опростила се на дому, причестила на Косову, па пошла под крстатим барјацима на крст, на дан светога Вида, и светога Амоса, крсне славе честитога кнеза.

„И погибе српски кнез Лазаре,
„И његова сва изгибе војска,
„Седамдесет и седам хиљада.
„Све је свето и честито било
„И миломе Богу приступачно“.

Ниједан хришћански народ нема у историји својој оно што има српски народ, нема Косово. Шездесет и неколико година после Косовске битке пао је Цариград, престоница источног хришћанства. Посечен је хришћански цар Константин, српске крви и порекла по једном родитељу. Рекао би човек: то је слично Косову. Рекао би опет: догађај већи од Косова. Боже сачувај! На Косово је марширала хришћанска војска у сусрет смрти, у Цариграду је војска стајала унутра у граду, надајући се до последњег часа, да ће се смрт некако окренути од ње на левокруг. Кад су ђулад, из првих топова у историји, пробила зидове градске, ужас је завладао и паника се зацарила у војци и грађанству. Сви храмови били су испуњени вапајем и молитвом Богу за спасење града, т. ј. за спасење тела, за спасење државе и царства земаљскога. Отуда је пад Цариграда забележен код Грка као ноћ а не као дан, као пропаст а не као победа. Истина, и ту је битка крста и полумесеца, но без епопеје и без надахнућа за будућа поколења. Јер пораз схваћен само као пораз не може никога одушевити. Нити сама Голгота без Васкрсења може некога надахнути и оснажити.

Сасвим је обрнуто са српским Косовом. Као што се самртник облачи у ново и скупоцено одело, тако је војска српска била одевена у најбоље рухо своје. Блистава и сјајна поворка хитала је са свих граница царства у жижу части и славе, на Косово поље. Осењена крстатим барјацима и иконама крсних слава, са песмом и клицањем, са песмом и свирком, са песмом и радошћу хитала је она своме косовском — губилишту. Зар нас не подсећа ово на групе првих хришћана, који су са таквим расположењем ишли под мач, или у огањ, или пред зверове? Не зна се ни за једног хришћанског мученика да се молио Богу да га спасе од блиске смрти, а зна се за хиљаде и хиљаде њих да су се молили, да их мученичка смрт не мимоиђе. Ни крстоносна војска Лазарева није одржала молепствије за спасење од смрти. На против — исповедила се и причестила — за смрт. Један цео оружан народ као један хришћански мученик, покоран промисаоној вољи Свевидећег, прима горчину смрти, и то не као горчину него као животворни лек. И зар није Косово до данашњег дана служило дваестини поколења у истини као животворни лек? У историји хришћанских народа нема познатог случаја, да цела једна војска, цео један оружан народ, буде запојен вољом за смрћу и да оде у смрт за веру своју. Не у смрт самоубилачку него у смрт херојску. Косово је уникум у дваестовековној историји хришћанског света.

Греше они који говоре: Косово је зауставило точак наше историје; уназадило нас је; да није било Косова, ми би данас били велики народ!

Баш Косово нас је учинило великим народом. Оно је наша народна Голгота али у исто време наше народно васкрсење, духовно и морално. Оно је зауставило морално распадање српскога народа. Дало нам галерију витеза вере, поштења и пожртвовања, која несумњиво вреди више од ма које галерије мермерних кипова, направљених у мирно доба од народа који нису имали своје Косово.

Греше и они који Косово сматрају поразом. Ако је ко претрпео пораз, претрпео га је велики господин Вук Бранковић а не кнез Лазар. Погинули Лазар је добио, а преостали Вук изгубио. Ко жртвује живот свој у једној борби за истину и правду Божју, жртвовао је највеће што је могао и имао, и — победио је. Макар битка технички била изгубљена, он остаје победилац. А пошто је сва српска војска на Косову пољу пала — и то драговољно — за истину и правду Божју, то је она и победила. Она је принела на жртву Богу све што је имала и могла; отуда је и победила. Изгубила је тело, спасла је душу. Па чак ни тело Лазарево није изгубљено. Тела издајника изгубљена су после Косова као што су душе њихове изгубљене на Косову. Не зна се гроб ни Вуков ни Алтомановићев.

Свето тело Лазарево пак, намагнетисано небесном силом, још и данас лежи цело и лечи све немоћи људске. Нису изгубљена ни тела осталих витезова крста, иако су остала на бојишту. Од њихових светих душа освећена су тела њихова, а од светих тела њихових освећена је сва Косовска земља. Отуда је Косово постало свето поље. Због тога Срби и Српкиње са свих страна — чак и они из Америке — долазе и узимају са светог поља Косова шаку или торбу свете земље, да је као светињу носе и држе у својим храмовима и домовима. Као из гробнице св. Димитрија у Солуну, или са гробова других хришћанских мученика. Косово је највећа гробница хришћанских мученика, погинулих за један дан. Једна друга, таква и толика, није нам позната. И као што свечари славе дан смрти свога свеца, тако цео српски народ светкује и прославља Видовдан. Ко слави свете мученике, рецимо архиђакона Стевана, или Ђорђа, или Димитрија, или Теодора, или Трифуна, или свету Петку и Недељу, или св. Петра и Павла — тај не слави побеђенога него победиоца, нити слави мртвога но живога. Тако и ми сви прослављајући велику армаду Косовских мученика, не прослављамо побеђене него победиоце, нити мртве но живе.

Видовдан је највећа слава српског народа. Он је дан а не ноћ, и то баш — Дан. Он нас опомиње на победу и на васкрсење. Семе царства небеснога, посејано светим Савом, никло је бујно и порасло велико. Богати плодови тога семена узабрани су на Косову пољу. То није једина Христова и Савина жетва у нашој прошлости, али је пресјајна и јединствена свога рода.

Они који се мрште на Косово; који га подништавају, осуђују, мрзе, или сматрају несрећом и пропашћу, они гледају очима а не духом, и цене технички а не морално. Такви или нису прави Срби, или су још под клетвом честитога кнеза због тога што преци њихови не дођоше у бој на Косово или ако дођоше бише у табору великога господина Вука под Голеш планином. А клетва гласи: „Рђом кап’о док му је кољена!“

А прави Срби — што у косовском смислу значи прави хришћани — нека благодаре Господу Богу што им је дао Косово, понос и утеху, и непресушни извор најузвишенијих надахнућа; чистилиште савести свих поколења до краја времена.

Нека скину капе у свети дан Видовдан, и на светој земљи косовској нека се поклоне светим душама крстоносних праотаца својих. Па у хармонији са целим народом, који је најбољи тумач Косова, нека из дубине срца и савести узвикну:

„Све је свето и честито било
„И миломе Богу приступачно!“

Мисионар, 1939. бр. 6. стр. 1:10

(Пројекат Растко)Categories: Поново прочитати/погледати

Tags: , , ,

4 replies

 1. Jata crnih gavrana sa juga sa severa i sa zapada u letu sreću Srpskog belog orla i pitaju ga :

  Ej ti bela ptico gde se ide na Kosovo ravno ?

  Srpski beli orao odgovara:

  Jeste ide se na tu stranu ali i na onu tamo i na onu onamo i na onu stranu sa koje ste došli.

  Što se čudite crni gavrani.

  Svaki put će te odvesti tamo.

  Srpske ptice nemaju drugog puta do puta na Kosovo ravno ili sa njega.

  Ej ti bela ptico nama su rekli da nas čekaju ptice Brankovića Vuka na tom Kosovu ravnom i zemlji koju zovu Srbija.

  Srpski beli orao odgovara:

  Zar da vas dočekaju ptice Kosova ravnog i Srbije Brankovića Vuka koje se ne brane dok je seku , koje žmure i ćute dok je pale .
  Koju drugi po svojim merama kroje.
  Kojoj drugi kažu šta da seje i žanje i kljuca.
  Šta od koga da kupuje i prodaje.
  Koja je zaboravila svoje tiće svoje mučenike i svoje junake.
  Koja obuva , odeva hrani i slavi one koji večno sanjaju da je sahrane.
  Zar da vas dočekaju one ptice koje smo hranili i pojili a koje su nas žedne preko vode preveli više puta ?

  Ne vi crne ptice crni gavranovi vas će da dočekaju beli tići na Kosovu ravnom koji su iz pepela i praha uzleteli.
  Koji su se rasuti sabrali.
  Koji su oslepljeni progledali.
  Koji su ubijani , mučeni , paljeni , zaklani , zgaženi , obešeni , raspeti i sahranjeni u znane i neznane grobove iz svih muka i grobova vaskrsnuti i poleteti prema vama noseći vence cveća.

  Ej ti bela ptico a koje je to cveće ?

  Srpski beli orao odgovara:

  To cveće ima samo na Kosovu ravnom.

  To cveće uspeva samo na Kosovu ravnom.

  Tim cvećem se hrane svi Srpski tići.

  To cveće se zove:

  KOSOVSKI BOŽURI.

  14
  2
 2. КОСОВО

  Негде на пола пута између Вечности и Србије, налази се тврђа српске вере,
  За нас Србе свето Косово, најсветије поље.
  Том се тврђом вредности Царства небеског мере,
  Вредности Божјег промисла и Божје воље.

  Није то просто парче земље, где свака травка молитву пева,
  Нит’ само поље божурова, никлих из крви,
  То је наш почетак, Небо на земљи, што краја нема,
  То је наш дан последњи и дан први.

  Косово Лазарево и Лазарева Метохија,
  Од мајчиног млека срцу су ближе.
  То је кључ и то је капија,
  Кроз коју се у Царство небеско стиже.

  Није се Србин тек онако родио, тек онако крстио,
  Да безбрижно живи свој свети живот,
  Србин је рођењем аманет добио,
  Да, где год му гроб био, Косово му је кивот.

  Лазар му је обећао о Видову дану,
  Вечити, радосни Косовски бој,
  Бој што лечи сваку рану,
  Бој што односи тугу и неспокој.

  Кажу, Косово наше, да хоће да те отме некрст,
  Да ти затре векове и постојање.
  И да те кида адска чељуст,
  Док нам брише веру и памћење.

  Ал’ слугама пакла ти си само парче земље,
  И светост твоју не могу да схвате,
  Вековима се труде, вековима желе,
  И на крају се у адску преисподњу врате.

  А ти, уткано си у све ране Христове,
  Течеш кроз млеко мајке српкиње,
  У костима си сваког ко се Србином зове,
  Живиш кроз искрене молитве детиње.

  У сваком си погледу, осмеху, удаху,
  У свакој капи воде попијене,
  У свакој молитви, у сваком уздаху,
  Ти си крв што тече нам кроз вене.

  Узето си из руке смртног човека,
  Предато да те чува Предвечни Бог,
  Залог си за живот будућег века,
  У Царству Христа васкрслог.

  Ти си Крст и Велики петак
  Наш почетак и наш крај
  Ти си наш Васкрс и живот вечни
  Пут којим се стиже у Рај.

  Косово је последњи одговор, што даће сваки Србин у животу свом.
  Последњи испит и последња заклетва, на Страшном суду Христовом.

  Жељко С.

 3. “И да буде воља Твоја, на земљи, као што је/сте/ на Небу…!“
  10-ерац – на Земљи /стихови/ , 10-ерац – на Небу /10 Hz мождани
  електормагнетни таласи/ – Алфа таласи, молитвени таласи,
  таласи смирења.
  Рецитовање/појање 10-ерачких стихова уз гусле човека
  уводи у мождано/умно смирење – молитвено смирење
  кроз које се остварују Христове речи: “Нека вам буде по
  речи вашој!“ – што мислиш, то говриш/појеш и делатно се
  остварује – “Нека вам буде по вери вашој“.
  Садржај речи/ “програм“ – остварује се кроз УМ, а вера у речено
  кроз СРЦЕ, дакле: УМНО-СРДАЧНО!
  Десетерац је моћан, а у комбинацији са гуслама – убитачан за
  НСП.
  Схватили су непријатељи Бога и Човека да су:
  “ГУСЛЕ МОЋНО ОРУЖИЈЕ ДОБРА!“
  “ГУСЛЕ МОЋНО ОРУЖИЈЕ СРБА!“
  Зато и раде на истребљењу “десетерца“, укидању епске народне
  поезије из школских програма.
  ОНО ШТО ЈЕ ПРАЋКА СА ЦАРА ДАВИДА, У БОРБИ ПРОТИВ
  ГОЛИЈАТА, ТО СУ ГУСЛЕ СРБИМА У БОРБИ ПРОТИВ “НАТО
  ГОЛИЈАТА“; А ОНО ШТО ЈЕ КАМЕН ЗА ПРАЋКУ ЦАРА ДАВИДА,
  КОЈИМ УБИЈА ГОЛИЈАТА, ТО СУ ЕПСКЕ НАРОДНЕ ПЕСМЕ У
  ДЕСЕТЕРЦУ ЗА СРБСКЕ ГУСЛЕ.
  Због тога би требало обновити гуслање и појање уз гусле у
  портама – храмовним/црквеним двориштима – после сваке
  СВЕТЕ ЛИТУРГИЈЕ.
  Ово нарочито зарад Благослова народа србскога,
  од Светога Саве и Светога Кнеза Лазара, из Небеске
  Србије.
  “С неба шље благослов Свети Отац Сава…“
  А Цар Лазар придодаје:
  “КНЕЖЕВ БЛАГОСЛОВ
  ПРЕД КОСОВСКУ БИТКУ
  Браћо драга из епохе ове
  Сјећате л’ се књиге Муратове
  Што но дође до Лазара Кнеза
  Да му царство на Косову преда?
  Сад Косову опет неман пријети
  Настоји га од Срба отети,
  Уз домаће гњиде и фукаре,
  Што га дају за прљаве паре.
  Покољењу што Косово чува
  Сад Кнежевог треба благослова,
  А да Богом вазда га требаше,
  Да л’ би вако ишла пјесма ова:
  Кад Лазару ситна књига дође,
  Књигу гледа, у Бога се нада.
  Да је коме послушати сада
  Како кнеже Србе благосиља:
  ‘Ко је Србин и србскога рода,
  И од србске крви и кољена,
  Те долази на бој на Косово: .
  Бог му сваког добра подарио,
  А од руке све му родно било,
  И у пољу бјелица пшеница,
  И у брду винова лозица.
  Блага имо за сваког кољена!
  У кући му сва здрава дјечица,
  Свако мушко – јунак до јунака,
  Свако женско – дична србска мајка.
  Потомство му име проносило,
  Проносило, њим се поносило,
  Све докле је свијета и вијека!
  Поглавари, вође и кнезови,
  Сви јунаци, србски витезови,
  Част и слава нек вас увијек прате
  Који србско царство сачувате’„
  Станко Бобић, из Канаде, војник по позиву и духу!

 4. Mršti se danas većina na pomen reči Kosovo, nemojmo se lagati. Prošlo je vreme te kosovske Srbije. Dobro došli u novu evropsku Srbiju. Pa da vidimo plodove te prizemljene Srbije. Za sad nešto i ne obećava…

  2
  5

Оставите коментар