Аљбин Курти: Косову отворен пут за чланство у Савету Европе и Европској унији

Што се тиче чланства у Савету Европе, Косово већ има неопходан број гласова држава чланица, док је правно одељење Савета потврдило да не постоји правна препрека за пуноправно чланство, наводи се у саопштењу кабинета премијера тзв. Косова

Аљбин Курти (Фото: Ludovic MARIN/AFP)

ПРИШТИНА – Наша страна је била максимално посвећена успеху разговора у Охриду, износила је конструктивне и креативне предлоге, али их је друга страна одбила, устврдио је премијер привремених институција Аљбин Курти на састанку са дипломатама акредитованим у Приштини.

Како је саопштено из његовог кабинета, Курти је упознао стране дипломате са напретком у дијалогу и договором о анексу имплементације Основног споразума, постигнутог у Охриду 18. марта.

Borelj: Implementacija je obaveza obe strane, EU će je pažljivo pratiti; Sporazum nije potpisan iz pravnih razloga

Он сматра да је делегација из Приштине током састанка износила креативне и конструктивне предлоге, али тврди да их је, како је саопштено, друга страна одбила.

Из кабинета Куртија тврде и да је тзв. Косову отворен пут за чланство у Савету Европе и Европској унији.

„Што се тиче чланства у Савету Европе, Косово већ има неопходан број гласова држава чланица, док је правно одељење Савета потврдило да не постоји правна препрека за пуноправно чланство у овој важној организацији”, наводи се у саопштењу, пренео је Танјуг.

Александар Вучић: Постоји могућност да пристанемо на чланство Косова у неким међународним организацијама

Позиву Куртија на састанак, коме је присуствовао и потпредседник приштинске владе и главни приштински преговарач Бесник Бисљими, присуствовали су амбасадори, отправници послова, шефови дипломатских мисија и заменици амбасадора акредитованих у Приштини, додаје се у саопштењу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 3. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Да нису у питању два ментална албина , могло би се о њиховим изјавама размишљати. Овако, нема потребе.

Оставите коментар