Александар Вучић: Постоји могућност да пристанемо на чланство Косова у неким међународним организацијама

На питање да ли се припрема за нову рунду разговора са представницима Приштине и шта су „црвене линије“, председник Србије рекао да не говори често о црвеним линијама

Александар Вучић (Фото: Јуроњуз)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, у интервјуу за Јуроњуз на енглеском језику, да све што је потписано у дијалогу Београда и Приштине и што су потписали и представници Европске уније мора да буде спроведено. Он је рекао да су, када је реч о Заједници српских општина, под покровитељством ЕУ, потписана четири споразума – имплементациони план, принципи, менаџмент и Први споразум.

„То су четири споразума. Све већ имамо потписано и наравно то су потписали представници Европске уније и то мора да буде спроведено. И то није крајњи циљ. Крајни циљ је да Срби и Албанци живе заједно, да живе много боље и да се поштују, без непријатељства. Не планирам да говорим о било чијој кривици, није битно да ли ће се то остварити за три месеца или три године, али ако успемо, то ће бити историјски успех“, рекао је Вучић.

На питање да ли се припрема за нову рунду разговора са представницима Приштине и шта су „црвене линије“, председник Србије је рекао да не говори често о црвеним линијама, јер ако се о томе говори доста, онда не постоје прави преговори и „друга страна ће инсистирати само на тим црвеним линијама“.

Важније је, додао је, разговарати прикладно, а то „значи покушавати да се нађу компромисна решења“.

„Ми смо спремни да то урадимо. Наравно, обе стране имају своје црвене линије, и то не могу да порекнем, али морамо, верујем обе стране, доста да урадимо како бисмо нормализовали ситуацију између наших нација, наших народа и имајући то у виду, верујем да је у интересу обе стране да обезбедимо слободан проток роба, људи, капитала. На томе морамо веома марљиво да радимо, као и на томе да се имплементирају сви претходни споразуми“, подвукао је Вучић.

На питање да ли је Србија спремна на неке уступке приштинској страни када је у питању чланство у Савету Европе или бар да се покрене та процедура, Вучић је рекао да су они „већ покренули ту процедуру у Савету Европе, без да су питали Србију и да им није потребна Србија за то“. Ипак, подвукао је, да постоје прописи и план који су предложили Немци и Французи у вези с међународним организацијама:

„Добили су мој одговор на то, рекао сам директно и Макрону и Шолцу шта мислим о пријему Косова у Уједињене нације и неке друге ствари. Али, ми смо спремни да разговарамо о другим питањима, увек смо спремни на разговор. Исто тако, морамо да разговарамо и о неким законима који морају да буду усвојени и о томе ћу разговарати у Охриду са својим саговорницима и неким другим људима. Али спремни смо да разговарамо о многим питањима и они знају моје црвене линије“, рекао је Вучић и поновио да о томе не жели јавно да говори јер жели да остави доста простора за могућа компромисна решења.

Мило Ломпар: Вучић усваја елементе Ишингеровог и Ахтисаријевог плана, поступци власти довешће и до косовске независности и санкција Русији

Одговарајући на питање да ли то значи да постоји отвореност, односно да се не затварају врата за могућност да Србија каже „да“ чланству тзв. Косова, он је рекао: „У неким организацијама да. Не говорим о Савету Европе, то су већ покренули без нас“.

Вучић је, на питање да ли је за Србију европска перспектива довољна будући да се она само „чека“, одговорио да је прави проблем у томе што су људи „сити свих врста притисака са којима се суочавамо по питању Косова, санкција, и свега другог“. Како је истакао, зато је популарност Европске уније скоро најнижа, а било је још горе пре месец дана.

„Али, такође, људи цене, поштују подршку Европске уније коју смо добили, посебно у последње време. Добили смо највећи грант до сада, 610 милиона евра за ту брзу пругу између Београда и Ниша,165 милиона, као и све друге земље Западног Балкана, за енергетски сектор у готовини за наш буџет. Такође, има много инвеститора, највише инвеститора долази из Европске уније. Рецимо, немачка инвестиција из Континентала, која је била једна од највећих и у овој земљи“, рекао је он и додао да морамо остати на путу ка ЕУ.

„Али да ли смо увек веома задовољни свим изјавама, свим плановима, свим предлозима? Не, али да, знамо да је то наш пут, да на Балкану предњачимо. Ми смо мала земља, али смо највећа на Западном Балкану, највећа економија. И овде морамо да урадимо много реформи. Штавише, верујем да смо урадили много по питању правосуђа, које је признала и Европска унија. Ако се тако настави, верујем да ћемо једног дана постати пуноправна држава чланица Европске уније“, рекао је Вучић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 15. 3. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

1 reply

  1. ” Иди пецај рибу, Ахмете Шабо. ”
    Вазда сам остао неспокојан од ове Селимовићеве реченице. Није мени до пецања, до ћутања. И нисам све ружне потрошио. На жалост. Ружних речи, може бити, неима довољно, ваља нетворене творити за оваквог издајника и нечовека. Србљу мученичком овакав, до данаске, није допао. Није ни ђаво јоште оваквог шегрта имао. Како онда на пецање ићи ?

    19
    1

Оставите коментар