Мило Ломпар: Вучић усваја елементе Ишингеровог и Ахтисаријевог плана, поступци власти довешће и до косовске независности и санкција Русији

Кад наглашава да не уводи санкције Русији, власт доноси одлуке у корист независности Косова, а кад наводно не дозвољава независност Косова, утире медијски пут за увођење санкција Русији

Мило Ломпар (Фото: Catena Mundi)

Одлуку српских власти, предвођених Александром Вучићем, да постепено укину српске таблице у подручју Косова и Метохије треба разумети као још један корак у систематском уклањању и последњих садржаја српске државности, изјавио је данас професор Филолошког факултета Универзитета у Београду Мило Ломпар.

Ломпар је за агенцију Бета оценио да је одлука о постепеном укидању српских таблица „најновији моменат у десетогодишњем континуитету“ и да ће поступци српских власти довести до косовске независности и санкција Русији.

Мило Ломпар: Најватренији националисти издали себе да би досегли привилегије власти у полуокупираној земљи

„Укинута су српска полиција, цивилна заштита, правосуђе, телекомуникације, изборни и правни систем, енергетика, омогућено је да Косово потпише Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП), да добије позивни телефонски број. Предато је језеро Газиводе чији се део налази у централној Србији, позване су судије да положе заклетву пред Хашимом Тачијем, није уписан рок за оснивање Заједнице српских општина (ЗСО). Признато је правосуђе Косова поводом надлежности над манастиром Дечани, уведени су албански цариници на прелазима Јариње и Брњак. Сви ови садржаји Бриселског споразума, пратећих докумената и Вашингтонског споразума, показују да српски председник постепено усваја елементе Ишингеровог и Ахтисаријевог плана који је влада Војислава Коштунице одбацила“, истакао је професор.

Мило Ломпар: Режим Вучић-Брнабић укинуо српску државност на КиМ, уз помоћ опозиције уводи Србију у НАТО

Ломпар сматра да „подстицањем власти да доноси овакве одлуке, активну политичку подршку стварају западни чиниоци и странке грађанске оријентације“.

„Нарочито је срамотно западно понављање формула о демократији и слободама. Јер, амерички амбасадор учествује у јавном уклањању правне свести на начин колонијалног управника било да присиљава власт на незаконито понашање, било да је хвали због таквог понашања. Но, увек је пресудна одговорност српског председника. Подршком властима, пасивну политичку подршку ствара руска политика и странке националне оријентације. Спољни чиниоци су вођени сопственим државним и политичким интересима, док су унутрашњи чиниоци вођени клијентелистичким односом према власти српског председника“, истакао је Ломпар.

Мило Ломпар: Невладина интелигенција и власт се узајамно подржавају

По његовим речима, потпуном медијском доминацијом ствара се атмосфера безнађа и унапред се српски председник и владајуће странке постављају у положај некога у кога се не може сумњати „упркос очигледним чињеницама које оправдавају и најгоре сумње“.

„Тако се спроводе медијске одмазде према ретким национално оријентисаним критичарима власти. Манипулација наизменично ставља у жижу јавности увођење санкција Русији и признање косовске независности. У часу када наглашава да не уводи санкције Русији, власт доноси одлуке у корист косовске независности. Када наводно не дозвољава косовску независност, она утире медијски пут за увођење санкција Русији. У оба случаја, повећава садржаје ауторитарности и смешни и злокобни култ личности у друштву“, оценио је он.

Мило Ломпар: Борба против руског утицаја је борба против српског становишта

Ломпар наглашава да власт предлаже живот без колективног самопоштовања, да би се наводно спречио индивидуални живот у ропству.

„Но, као што ће њени поступци довести до косовске независности и санкција Русији, тако ће исход оваквог владања бити истовремено живљење без колективног самопоштовања и у индивидуалном ропству. Једна од најглупљих и пропагандно најефикаснијих парола, које неуморно понављају отворени и прикривени микрофони власти, јесте позивање критичара да понуде своја решења у односу на садашње стање. Пошто је деценијским владањем упропастила све шансе за постепено поправљање стања у земљи, власт тражи ове предлоге не би ли пропагандом замаглила све рђаво што је урадила. Једино решење је промена начина владања, а не само власти“, рекао је Ломпар.

На питање да ли се могу очекивати промене у начину владања, Ломпар је казао да је то „мало вероватно“.

Мило Ломпар: Ово је режим цивилизацијске регресије и политичке издаје

„То је мало вероватно. Јер, председник Србије је уз помоћ спољних чинилаца успео у науму да огромну већину грађанских и националних чинилаца учини саучесницима неког вида своје погубне политике. Када дође до њеног поразног исхода, упркос удаљавању многих од ње у том часу, остаће сазнање о томе да је политика националне и државне капитулације имала необично много савезника. То делује као једина историјска истина нашег времена“, закључио је Ломпар.

Опрема: Стање ствари

(Beta/НСПМ, 25. 11. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Знамо шта Запад и Вучић раде(и шта су досад урадили), не треба понављати, али ми је један део текста посебно интересантан, од“.. Подршком властима..“ до „.. истакао је Ломпар.“ Нисам вичан информационим технологијама, па не умем тај део да извучем из остатка текста, али је он за посебну и озбиљну анализу. Недостатак формалног академског образовања вас може омести у артикулацији(перцепцију преточити у текст), али не и у препознавање сржи проблема.

  5
  2
 2. Прочитам изјаве од господина Ломпара, а онда се сетим да сам јуче видео промо текст/плаћену рекламу у Новостима где његова супруга рекламира издавачку кућу у немачком власништву – Кlett
  https://www.novosti.rs/drustvo/vesti/1176250/udzbenici-moraju-pratiti-razvoj-drustva-samo-didaktickom-vec-tehnoloskom-smislu

  Побогу, зашто?

  20
 3. Profesore Lompar, smatram Vas za jednog od najvećih i najhabrijih srpskih intelektualaca u ovim teškim vremenima. Ovaj tekst iz Novosti koji je priložio Jovan P. me jako iznenadio. Kod nas ima jedna anegdota (i u filmu Živka Nikolića korištena) kad tast kaže zetu: zete ova tvoja žena mnogo pušta jezik…pritegni je malo!

  7
  1

Оставите коментар