Скај њуз: У Енглеској малтретирају и либералне Русе, жртве русофобних напада чак и деца

Само зато што је Рус, кувару Алексеју Зимину, власнику ресторана у Лондону, противнику СВО, људи су говорили „Руске свиње“ и „Треба да затворите ресторан или ћемо ми то урадити“, каже се у извештају

Графит „Убијте Путина“ у Слауу у Енглеској (Фото: Морин Маклин/Шатерсток)

Према истраживању Скај њуза на територији Велике Британије догодило се више десетина етнички мотивисаних напада из мржње према руским држављанима од почетка Специјалне војне операције у Украјини. Жртве напада били су Руси, они за које се сумња да су Руси, али и деца која похађају основну школу.

Полицијске испоставе у Енглеској примећују да је број русофобних испада и напада на Русе више него удвостручен у прошлој години у поређењу са 2021. годином. Експерти упозоравају да ће број евидентираних кривичних дела вероватно бити „врх леденог брега“, јер многи остају непријављени, а очекује се да ће се пораст наставити за време трајања Специјалне војне операције у Украјини.

Владислав Јовановић: Провокација амбасадорке Маклауд показује да је Енглеска отишла предалеко у мржњи према Русији

Руски кувар Алексеј Зимин каже да његов ресторан у Лондону добија претње упркос томе што је он лично противник СВО.

Само зато што је Рус, људи су му говорили „Руске свиње“ и „Треба да затворите ресторан или ћемо ми то урадити“, а једном приликом је и полицајац послат у његов локал јер је опасност са којом се суочавао била очигледна.

Зиминов ресторан донирао је око 30.000 фунти Црвеном крсту за украјинске избеглице, наводи се у истраживању британског медија.

Деца жртве антируске хистерије

Хуманитарна организација „Подршка жртвама“ саопштила је да је видела „лавину“ антируских злочина из мржње у првим недељама Специјалне војне операције у Украјини, укључујући инциденте „застрашивања из мржње“ у школама.

Неке жртве су биле основношколског узраста, додаје се.

Бека Розентал, која се бави злочинима из мржње у овој хуманитарној организацији рекла је за Скај њуз са чиме се најчешће сусретала.

„Прилично често се деци и одраслима говори: ,Вратите се кућиʻ.“

Александар Растовић: Енглеска предњачи и у русофобији и у србофобији

Иако је током рада на подршци жртвама видела случајеве који су укључивали „антиукрајинску реторику“, она је истакла да су жртве углавном Руси, као и они из других земаља за које се погрешно веровало да су Руси.

Професор кривичног права и криминологије на Универзитету у Сасексу Марк Волтерс рекао је да „догађаји окидачи“, попут СВО, доводе до пораста одређених врста злочина из мржње. Волтерс је упозорио да се злочини из мржње премало пријављују, додајући: „Иако мислим да ће бројке дефинитивно показати да је дошло до наглог пораста, не сумњам да ће то вероватно бити само врх леденог брега.“

Портпарол Министарства унутрашњих послова Британије рекао је за Скај њуз да је злочин из мржње пошаст за заједнице широм земље, али да не одражава вредности модерне Британије.

„Док ће пораст случајева вероватно бити у великој мери вођен побољшањима у полицијским евиденцијама, ово су тешки злочини и очекујемо да полиција у потпуности истражи ове нападе мржње и да се побрине да кукавице које их почине осете пуну снагу закона“, поручено је из британског МУП-а.

На другој страни, нису све полицијске испоставе желеле да доставе податке о нападима на Русе. Но, они који јесу, забележили су да су напади углавном вербални, али да је долазило и до физичких напада, као и до уништавања личне имовине, не само Руса, већ и оних за које су нападачи мислили да су руске националности.

Андреј Фурсов: Све је решено пре годину дана – 16 правила Запада у односу према Русији

Овим поводом огласила се и Руска амбасада у Великој Британији која захтева да Лондон престане да промовише русофобну пропаганду због пораста броја злочина мотивисаних етничком мржњом против руских грађана у тој држави.

Истрага Скај њуза заслужује позитивну оцену и пуну пажњу, наведено је из амбасаде.

„Оно што се дешава сматрамо срамном страницом модерне историје Велике Британије. Сигурни смо да би све наведено, да се случај односио на друге националности и етничке групе, британске власти и друштво одмах и недвосмислено осудили као низ нечувених злочина из мржње и да би резултирали насловним страницама британских медији одавно“, истакли су у саопштењу из амбасаде Руске Федерације.

Додали су да захтевају да се спроведе свеобухватна и кредибилна истрага свих инцидената из мржње према Русима и онима који говоре руски језик и да сви одговорни буду изведени пред лице правде.

„Позивамо британске власти, међународне и националне организације за људска права да не занемаре тренд који открива Скај њуз: брзи раст свакодневне русофобије у Великој Британији“, закључују из амбасаде додајући да се позивају на поштовање међународних обавеза и декларација о људским правима.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 3. 3. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

3 replies

 1. Мишљења сам да се питање Крајина, руских и српских, превасходно решава у Британији и да правац дејства треба да буде усмерен у ту страну. Демилитаризовати и денацификовати.

  12
  1
 2. Pada u oči gramatika. Novinarska.
  Engleska.

  “Maltretiraju liberalne Ruse”.
  U Engleskoj. Liberalnoj.

  Novinari Englezi “slobodni i demokratski”.
  Engleska “slobodna i demokratska”.

  Prvo se OTME sav novac na računima
  “liberalnih Rusa”.
  Drugo se OTME sva vredna POKRETNA i NEPOKRETNA imovina “liberalnih Rusa “.
  Treće “umesto” gramatičke reči OTME koristi se “demokratska” reč ZAMRZNE.

  Posrbljeno prvo značenje:
  Ode sve u MINUS. Što je bilo u PLUSU.

  Posrbljeno drugo značenje:
  PLJAČKA.

  Tada nastupa “svakodnevno maltretiranje”
  Rusa sa jednim jedinim ciljem a to je da
  “liberalni Rusi” SLOBODNOM VOLJOM napuste OSTRVLJENO OSTRVO “liberalne demokratije”.

  Tako to rade SISTEMATSKI u zemlji koja je
  IZMISLILA i SPROVELA sva najgora ZLA u mnogim zemljama i na mnogim kontinentima
  u zadnjih 400 godina.

  Ranije su OSTRVLJENI OSTRVLJANI “morali” da idu u TURISTIČKE svrhe širom sveta da:

  PLJAČKAJU

  a u zadnje vreme “potomci bivših robova” dolaze SVOJEVOLJNO na ROBOVANJE bez novca i za njima došli OMAĐIJANI “liberalnom demokratijom” Rusi “liberalni” sa MNOGO novca i imovine.

  Prvi ( obojeni ) će da ROBUJU svaki dan u
  “liberalnoj demokratiji” za malčice FUNTI.

  Drugi ( beli ) će biti OPLJAČKANI “zakonski” sa “sankcijama liberalne demokratije”.

  NIRVANA Engleske liberalne demokratije.

  Prvi ( obojeni ) će biti SREĆNI jer nisu više u
  LANCIMA već “slobodni” .

  Drugi ( beli ) će biti SREĆNI jer nisu više u
  AUTOKRATIJAMA već “slobodni”.

  I prvi i drugi su SREĆNI jer su krenuli na put za SREĆU ubeđeni da će je NAĆI na OSTRVLJENOM OSTRVU.

  Prolaze ISTO kao i njihovi PRETCI.

  UNESREĆENI.

  PREVARENI.

  OPLJAČKANI.

  U “liberalnoj slobodnoj pravnoj demokratiji” zemlje zvanoj Engleska neshvatajući da se na NJIH NIKADA ne primenjuje GRAMATIKA ŽIVOTA ENGLESKOG JEZIKA koja VAŽI samo za ANGLOSAKSONCE sa DNK najmanje
  5 do 10 kolena UNAZAD.

  A to su UPRAVO potomci ONIH koji su
  IZMISLILI I SPROVELI sva najgora ZLA na ovome svetu na svih SEDAM KONTINENATA.

  Na ZAPADU ništa NOVO.

  Funkcioniše još UVEK stara oprobana metoda.

  Za SVE one koji traže SREĆU svugde samo
  NE u svojoj sopstvenoj ZEMLJI i svojoj sopstvenoj KUĆI u svojoj sopstvenoj SLOBODI
  bez GRAMATIČKIH LIBERALNIH DEMOKRATSKIH reči i rečenica.

  Naravoučenije.

  Lipši magarče do zelene ( Engleske ) trave.

  10
  1
 3. Curious me da I dalje prave I prodaju Black Russian Sobranie cigarettes. Najbolje na svetu.

Оставите коментар