Владислав Јовановић: Провокација амбасадорке Маклауд показује да је Енглеска отишла предалеко у мржњи према Русији

Амбасадорка Велике Британије на састанку с Александром Вучићем носила мараму с украјинским мотивима и стиховима украјинске химне „Изгинуће наши непријатељи, као роса на сунцу“

Амбасадорка Велике Британије у Србији Шан Маклауд (Фото: Tanjug/Сава Радовановић)

На данашњем састанку са председником Србије Александром Вучићем амбасадорка Велике Британије Шан Маклауд носила је мараму са украјинским мотивима и стиховима украјинске химне, нарушавајући на тај начин основне дипломатске конвенције.

„Велика Британија је овог пута пала на тесту доброг укуса“, оценио је за РТ Балкан некадашњи министар иностраних послова СР Југославије Владислав Јовановић.

„То није политичка порука, већ примитиван начин вршења притиска на страну која не поступа онако како они желе“, наводи Јовановић, додајући да је чак и помало смешно видети да се особа на таквом положају служи „таквим нижим формама пропаганде“.

Како се види на фотографијама са састанка, амбасадорка Маклауд је на марами носила натпис који у преводу са украјинског значи: „Изгинуће наши непријатељи, као роса на сунцу. Владаћемо и ми, браћо, у својој домовини“.

Амбасадорка Велике Британије у Србији Шан Маклауд на састанку са председником Србије Александром Вучићем 3. марта 2023. (Фото: Tanjug/Сава Радовановић)

Јовановић објашњава да сваки амбасадор има право да промовише интересе своје државе, али да не сме да критикује и врши притисак на земљу домаћина.

„Сваки амбасадор има право и дозволу да афирмише своју земљу и њене различите (политичке, економске, културне, историјске) интересе у јавности, али не да јавно антагонизује и врши притисак на владу земље домаћина. То је мека пропаганда која је дозвољена“, истиче дипломата и бивши амбасадор Југославије у Турској.

Свака држава, наглашава он, има право на свој став и није у обавези да следи ставове великих сила.

Јовановић истиче да Британцима добар укус никада није био јача страна, те да је то „једини комплекс који имају у односу на континент“.

Владислав Јовановић (Извор: Вечерње новости)

„Британске даме никада нису биле познате по елеганцији и добром укусу, чак ни када су председнице Владе“, шаљиво наводи Јовановић и додаје да је важно да амбасадори, када се састају са шефовима држава, носе пристојну одећу која одговара тој прилици.

Ипак, како објашњава дипломата, овакав поступак ће се толерисати, иако несумњиво „оставља лош укус и утисак“.

„Званични Београд не би требало да реагује. То је просто пад Британије испод нивоа доброг укуса и доброг понашања. Инцидент треба отписати на њихов недостатак доброг укуса и не треба од тога правити политички проблем“, сматра Јовановић.

Он истиче да поступак амбасадорке Велике Британије у Србији показује како је та држава отишла предалеко у мржњи према Русији.

Александар Растовић: Енглеска предњачи и у русофобији и у србофобији

„Њих најмање брига за друге земље, то су показивали кроз читаву своју историју. Па и химна им то каже. Они верују да су Британији сви други испод колена“, поручује Јовановић и додаје да је британска званичница допустила „овакву рогобатност“ иако је Велика Британија „већ постала шампион у рогобатности у односу на украјински проблем“.

Понашајући се на овај начин, оцењује бивши министар спољних послова СР Југославије, Британци себе излажу порузи.

„Сами себе сада излажу порузи и нека остану у тој порузи. Ја ту не бих радио ништа“, закључује саговорник РТ Балкан Владислав Јовановић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 3. 3. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Molim vas Vladislave Jovanoviću da nas
  ne informisane Srbe ali zato nacionalno svesne Srbe obavestite:

  kada su to Englezi “otišli” “predaleko” u mržnji prema Rusiji ?
  kada su to Englezi “počeli” da “malčice” mrze
  Rusiju ?

  Kalendarski. Datumski. ?
  Juče. ?
  Prošle godine. ?

  Pre jednog veka. Pre dva veka. Pre tri veka ?

  I usput onako “laganice” radi da nas ne obaveštene Srbe ali nacionalno svesne Srbe obavestite:

  Koga oni to “vole”. ?

  Osim sebe samih.

  Previše.
  Predaleko.
  Preko svake mere.

  11
  2
 2. Da li Vladislav Jovanovic, kao iskusni diplomata, moze da nam objasni da li diplomate koji predstavljaju Srbiju,dobijaju poslove na osnovu roditelja ili deda Brozovih Perjanica. To bi bilo test dobroga ukusa.

  6
  1
 3. Vladislav Jovanovic govori diplomatski. To je odlicno objasnio Dr Rastovic.

Оставите коментар