Жозеп Борељ: Вучић и Курти се договорили да нису потребни нови разговори у вези са предлогом ЕУ

Европски комесар за спољну политику оценио да су и Вучић и Курти показали одговорност и да су се сагласили да примене план ЕУ о нормализацији односа Београда и Приштине

Извор: Твитер налог Жозепа Бореља

Европски комесар за спољну политику Жозеп Борељ саопштио је да су се председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти сложили на тројном састанку у Бриселу да даљи разговори о тексту предлога ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине нису потребни и да ће текст ускоро бити објављен на сајту ЕУ.

Жозеп Борељ је након састанка на коме је поред њих учествовао и специјални изасланик ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине Мирослав Лајчак, рекао да су разговори били интензивни и да су и Вучић и Курти показали одговорност и спремност за проналажење решења.

„Могу да саопштим да су Вучић и Курти данас договорили да нису потребни нови разговори у вези са предлогом Европске уније, који је насловљен као Споразум о преласку на нормализацију између Косова и Србије. Текст споразума биће објављен на сајту службе ЕУ врло ускоро“, изјавио је Борељ после нове рунде дијалога са Приштином у Бриселу.

Европски комесар је навео да су се обе стране сложиле да се са применом плана започне брзо, иако је потребно још разговора како би се договориле појединости.

„Двојица лидера ће се поново састати током марта како би се финализовао анекс уговора, који је његов интегрални део, а који још није у потпуности финализован“, рекао је Борељ и додао да је ЕУ подсетила обе стране о њиховим обавезама да примене све договоре из прошлости.

Он је навео да су на стварању документа учествовали највиши представници свих 27 земаља чланица Европске уније, као и чланови Европског савета.

„Овај план први пут смо представили прошлог септембра, од када водимо интензивне дипломатске преговоре. Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак путовао је у том периоду десет пута до Приштине и осам пута до Београда, а ово је први пут да су лидери Србије и Косова уживо разговарали о предлогу“, рекао је Борељ.

Он је оценио да су и Вучић и Курти показали одговорност и да су се сагласили да примене план ЕУ о нормализацији односа Београда и Приштине.

„Сада када су се око тога сложили, текст плана биће доступан јавности врло ускоро. Овај план је изнад свега важан за људе који живе у Србији и на Косову, за њихове грађане. Према плану, грађани ће моћи да се слободно крећу, користе своје пасоше и исправе, као и саобраћајне таблице”, рекао је Борељ.

Борељ је додао да за Србе на КиМ овај план значи више безбедности, сигурности, када је реч о људским правима, правима Српске православне цркве на КиМ, као и културним и историјским споменицима.

„План може да буде платформа помоћу које ће се превазићи наслеђе из прошлости”, оценио је Борељ.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 27. 2. 2023)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Опет је нека ујдурма у питању. Ако ништа није спорно, не треба да се преговара ни о чему, зашто се не би потписало? Не верујем Вучићу ни црно испод нокта. Самим тим што је отишао тамо и бавио се некаквим условима за предају српске земље, ништа мање огаван није, него што је био. Значи, тражим ***** ***** **** **** **** ****.

    11
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading