САД издвојиле стотине милиона долара за борбу против руског утицаја на Балкану

Према подацима из Извештаја, 55,5 милиона долара опредељено је за организације у Србији, а за оне које се налазе на КиМ 61,1 милион долара

Стејт департмент (Фото: Форин полиси)

Инспекторат америчког Стејт департмента објавио је извештај Фонда о борби против руског утицаја (ЦРИФ), у коме се наводи да су САД потрошиле више од милијарду долара од 2017. године до сада за финансирање невладиних организација, медија и других организација и програма који се супротстављају руском утицају.

У извештају који је објављен на сајту Стејт департмента наводи се да је највећи део тих средстава – 621,5 милиона долара – издвојен за финансирање организација и програма у источној Европи, за земље Вишеградске групе (В4) којима припадају Мађарска, Словачка, Чешка и Пољска, а за балканске земље 454 милиона долара.

Према подацима из Извештаја, 55,5 милиона долара опредељено је за организације у Србији, а за оне које се налазе на КиМ 61,1 милион долара.

Генерал Бен Хоџис: Довољан број лидера у Србији потискује злоћудни утицај Кремља

САД су за Босну и Херцеговину определиле нешто више од 80 милиона долара, Северну Македонију 67,4 милиона, за Црну Гору 50 милиона.

За Бугарску је издвојено 47,7 милиона, Словенију 40,3, Албанију 39 милиона, Хрватску 11,4, а за Грчку 0,7 милиона долара, наводи се у Извештају.

Како се објашњава, програми Фонда дизајнирани су како би се постигли циљеви Закона о сузбијању утицаја америчких противника кроз санкције и пружила инострана помоћ земљама подложним „утицају и агресији Руске Федерације које немају економске могућности да јој се ефикасно одупру“.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 22. 12. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар