Генерал Бен Хоџис: Довољан број лидера у Србији потискује злоћудни утицај Кремља

Везивање за Кремљ већини није побољшало живот. Срећом, довољан број лидера у Србији је то препознао, каже бивши командант копнених снага САД у Европи

Бен Хоџис (Фото: Сергеј Долженко/ЕПА)

НАТО интервенција у Савезној Републици Југославији (СРЈ) допринела је „заустављању етничког чишћења косовских Албанаца и створила могућност за умереније лидере на свим странама да нађу политичко решење”, изјавио је Фредерик Бен Хоџис, који је командовао копненим снагама САД у Европи од 2014. до 2017. године.

Упитан да ли су постојали начини да се интервенција најмоћнијег војног савеза против једне европске државе избегне, Хоџис је за Глас Америке (VOA) поводом 22. годишњице НАТО бомбардовања, одговорио да му делује да је за то било потребно, како је рекао, постојање одрживе стратегије.

„Верујем да конкуренција моћи великих сила спречава сукоб широких размера. То дугорочно значи постојање одрживе стратегије за регион која би побољшала економску и дипломатску интеграцију. Са конкретним улагањима и одрживим напорима САД, Велике Британије, Немачке и Француске можда су могли бити створени услови да се избегне интервенција”, наводи Хоџис, који је сарадник вашингтонског невладиног Центра за анализу европске политике (ЦЕПА).

На питање Гласа Америка каква се утеха може понудити породицама цивилних жртава интервенције‚ међу којим су била и деца, Хоџис је подсетио да је током своје последње посете Београду обишао споменик у Ташмајданском парку, подигнут у знак сећања на децу погинулу током НАТО интервенције у СРЈ.

„Сваки невино изгубљен живот је трагедија. Ниједан родитељ никада не би требало да искуси бол који са собом носи губитак детета. Зато је важно да учинимо све што је могуће употребом дипломатских и економских средстава како бисмо избегли конфликте. Док се истовремено нације и њихови лидери придржавају међународних стандарда и закона”, наводи Хоџис у писаном одговору за VOA.

Он је рекао и да верује да „већина младих грађана Србије гледа у будућност наспрам прошлости” и да су свесни да најбоље могућности – боља економија, здравствена заштита и образовање долазе оријентисањем према Западу.

„Везивање за Кремљ већини није побољшало живот. Срећом, довољан број лидера у Србији је то препознао и потискује злоћудни утицај Кремља. Такође је важно да је америчка влада, укључујући наш одличан тим амбасаде у Београду, стрпљиво радила током дужег временског периода на помоћи Србији. Мислим да та комбинација постепено даје обећавајуће резултате”, навео је у Хоџис.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Срећом ми срећом не зовемо Томахавк,већ Вијечни Жизн.
    Е мој ти радосаве,срећа ти твоја певала. Ко нама над главама ’99. , певаће и вама. Ко се мача лати….

    12
  2. Ovaj nema pojma gde se nalazi. Jadno stvorenje, nema predstave ni sta se desava oko njega. Prica ovestale fraze, a ne zna ni da li u njih da veruje.

Оставите коментар